Pierderile "Rompetrol Rafinare" au urcat la 193,1 milioane de dolari

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2011

Pierderile "Rompetrol Rafinare" au urcat la 193,1 milioane de dolari

Compania "Rompetrol Rafinare" a raportat pierderi de 193,1 milioane de dolari pentru anul 2010, în creştere faţă de cele din 2009 cu 11,1%, de la 173,7 milioane de dolari, pe fondul unei creşteri a afacerilor consolidate cu 11,6%, de la 3,18 miliarde de dolari la 3,55 miliarde de dolari. Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.

Raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, iar rezultatele sunt neauditate.

Potrivit unui comunicat al companiei, "rezultatele financiare au fost influenţate în primul rând de factori externi, precum evoluţia cotaţiei ţiţeiului (+28%) şi a produselor petroliere (+25% pentru benzine, +28% pentru motorine), scăderea cererii de produse, închiderea sau reducerea capacităţilor de rafinare, sau de îmbunătăţirea cu 42% a marjei de rafinare". "La acestea se adaugă însă şi condiţiile dificile de obţinere a capitalului de lucru şi a finanţărilor aferente, diferenţele de curs valutar, impactul unor măsuri macroeconomice precum majorarea TVA-ului de la 19 la 24%, creşterea ratei inflaţiei (de la 4,75% în 2009 la 7,90% în 2010) sau a cuantumului aferent diferitelor taxe/impozite", se mai arată în documentul citat.

Rompetrol Rafinare - rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti, a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 2,8 miliarde dolari, în creştere cu 5%, şi un profit EBITDA negativ, de 28,6 milioane dolari.

Compania a efectuat investiţii de 43 de milioane de dolari în perioada de revizie pe segmentul de rafinare (20 septembrie - 1 noiembrie). În cadrul proiectului de investiţii a fost retehnologizată instalaţia de cracare catalitică, cea care permite majorarea semnificativă a randamentelor de producţie, integrarea de noi sisteme de monitorizare a performanţelor instalaţiilor, dar şi crearea premiselor necesare integrării viitoarelor instalaţii în cadrul fluxului operaţional al rafinăriei. Firma a finalizat la sfârşitul lui 2010 şi construcţia unui terminal de gaz petrolier lichefiat în portul Midia, valoarea investiţiei fiind de 3,8 milioane dolari.

Potrivit comunicatului companiei, vânzările totale de carburanţi aferente segmentului de rafinare au totalizat 2,34 milioane de tone în 2010, în scădere cu 17% faţă de perioada similară din 2009, pe fondul unei cantităţi totale de materii prime procesate de 3,4 milioane tone, în scădere cu 15%, din cauza lucrărilor de revizie programate. O creştere a afacerilor s-a înregistrat pe segmentul de distribuţie, unde sunt implicate companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas. Creşterea afacerilor a fost de 12%, ajungând la nivelul de 2,2 miliarde de dolari. Profitul operaţional a fost însă în scădere cu 30%, cifrându-se la 32 de milioane de dolari, de la 47 de milioane de dolari în 2009.

La sfârşitul anului 2010, Rompetrol Downstream opera 788 de staţii (131 staţii proprii, 153 staţii Partener, 151 staţii Expres şi 353 baze interne).

Compania Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupului Rompetrol, a încheiat anul 2010 cu afaceri în creştere cu 11%, de 265,7 milioane dolari, şi cu un rezultat operaţional pozitiv, de 13,7 milioane dolari, faţă de nivelul negativ de 13,6 milioane dolari din 2009.

Potrivit grupului Rompetrol, rezultatele financiare vin pe fondul eficientizării activităţii companiei, a diversificării portofoliului de produse dar şi marjelor pozitive obţinute din vânzarea produselor petrochimice. "Compania şi-a propus pentru acest an finalizarea lucrărilor de majorare cu peste 70% a capacităţii de producţie, creşterea securităţii în exploatare, dar şi o reducere a costurilor de procesare", se arată în comunicat.

Grupul Rompetrol este controlat de compania KazMunaiGaz, deţinută de statul kazah.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb