PIETARI LAURILA, POPULAR INVESTOR ETORO: "Criptomonedele, pesimism pe termen scurt"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 noiembrie 2022

"Criptomonedele, pesimism pe termen scurt"

Criptoactivele vor continua să fie populare, pe termen lung, deoarece mulţi traderi apreciază oportunităţile generate de volatilitatea lor, este de părere Pietari Laurila, Popular Investor eToro. Acesta este, însă, pesimist în ceea ce priveşte piaţa cripto pe termen scurt. Printre altele, Pietari Laurila ne-a explicat, în cadrul unui interviu: "Criptoactivele sunt corelate cu NASDAQ, care cred că este supraevaluat. Dacă NASDAQ va scădea în următoarele 6-12 luni, aşa cum cred eu, acest lucru ar trebui să influenţeze criptoactivele. Un alt motiv pentru care sunt pesimist este pentru că eu cred că băncile centrale vor continua să înăsprească politica monetară până în 2023. Din punct de vedere istoric, ratele mai mari ale dobânzilor au avut un efect negativ pentru cripto".

Laurila subliniază că, personal, nu investeşte în criptoactive, deoarece pe această piaţă nu se plătesc dividende în numerar.

Reporter: Care au fost primii paşi până când aţi reuşit să deveniţi un investitor cunoscut?

Pietari Laurila: Am început să investesc în 2004, după ce am urmat un curs de finanţe la universitate. La curs mi s-a spus că este dificil să faci bani pe piaţa bursieră, aşa că nu prea aveam mari aşteptări când mi-am deschis primul meu cont de tranzacţionare. Spre surprinderea mea, strategia mea de investiţii a început să funcţioneze bine încă de la început, iar în 2011 am devenit investitor cu normă întreagă.

Din 2011 până în 2020 mi-am investit proprii bani în acţiuni. Apoi am descoperit că eToro oferea copy trading - o modalitate prin care alte persoane puteau investi copiind strategia mea. Mi-a plăcut conceptul şi m-am alăturat platformei la sfârşitul anului 2020.

Reporter: Care a fost evoluţia dumneavoastră ca investitor pe eToro?

Pietari Laurila: Strategia mea de investiţii a suferit mai multe modificări de când am început, reflectând schimbările rezultate din experienţa mea, mărimea contului meu şi nivelul de concurenţă de pe piaţă.

Când am început să investesc, în 2004, făceam day trading, tranzacţionam anunţurile privind câştigurile.

În fiecare zi citeam 20 sau 30 de comunicate de presă ale companiilor care îşi anunţau câştigurile trimestriale. Făceam o estimare a cât de mult ar trebui să se mişte acţiunile ca urmare a anunţului. Dacă valoarea acţiunilor era mai mică sau mai mare decât estimarea mea, intram în poziţie lungă sau scurtă şi le ţineam câteva ore.

Am făcut bani buni din day trading, dar aveam un job cu normă întreagă pe atunci. Tranzacţionarea îmi răpea prea mult timp, aşa că am decis să dezvolt o strategie care implica perioade de deţinere pe termen lung.

Am decis să mă concentrez pe acţiunile cu capitalizare mică - companii mici, urmărite de un număr redus de analişti. Ştiam că preţurile acestor acţiuni erau deseori neconforme cu datele fundamentale. Le cumpăram după un anunţ deosebit de surprinzător privind câştigurile, apoi le păstram câteva luni înainte de a le vinde.

Aceasta a fost o strategie de mare succes şi am aplicat-o din 2005 până în 2014. În 2014, am observat că strategia a încetat să mai funcţioneze. Cred că altcineva a descoperit-o, iar concurenţa rezultată a dus la scăderea profiturilor.

Drept urmare, am dezvoltat strategia mea actuală, care se concentrează pe companiile medii şi mari.

Reporter: Ce planuri de investiţii aveţi în continuare?

Pietari Laurila: În ultimul deceniu, portofoliul meu a avut un randament de aproximativ 20% pe an, dar trebuie să recunosc că acest lucru s-a datorat în parte condiţiilor favorabile de pe piaţă. Băncile centrale au menţinut ratele dobânzilor la un nivel scăzut, ceea ce a crescut evaluările acţiunilor. Abrevierea TINA ("There Is No Alternative") a devenit populară. Aceasta înseamnă că, indiferent cât de scumpe erau acţiunile, investitorii puteau argumenta că merită să le cumpere, deoarece alternativele, cum ar fi banii lichizi şi obligaţiunile, erau şi mai proaste.

TINA nu se mai aplică. Ratele dobânzilor au crescut, iar numerarul şi obligaţiunile au devenit alternative viabile faţă de acţiuni. Alte tendinţe economice par, de asemenea, mai puţin favorabile pentru acţiuni în prezent. Cred că impozitele pentru investitori vor creşte; inflaţia va reduce evaluările acţiunilor; iar deglobalizarea va pune presiune asupra marjelor de profit ale companiilor.

Toţi aceşti factori vor limita randamentele în viitor. Cred că piaţa bursieră va avea un randament de numai 5% pe an, în următorul deceniu. Dacă aş putea obţine 10% pe an sau mai mult, ar fi un rezultat bun.

Reporter: În ce măsură a contribuit experienţa pe care o aveaţi în domeniul în care aţi evoluat înainte să debutaţi în lumea investitorilor la escaladarea pieţei investiţiilor?

Pietari Laurila: Sunt licenţiat în informatică. După absolvire, am lucrat timp de câţiva ani ca programator pentru bănci, în timp ce îmi construiam contul.

A fost util să urmez cursurile acestei facultăţi, deşi nu era în domeniul financiar, din mai multe motive.

În primul rând, nu mă gândisem niciodată la investiţii ca la o carieră înainte de a urma un curs de finanţe la universitate. Uneori ai nevoie de o şansă norocoasă - specializarea mea principală era într-un domeniu complet diferit, dar acest curs s-a întâmplat să fie una dintre cerinţele pentru specializarea mea secundară în afaceri.

În al doilea rând, studiile universitare mi-au oferit capacitatea de a înţelege literatura academică din domeniul financiar. Această literatură este de esenţă tehnică şi este dificil de înţeles fără o pregătire adecvată în domeniul matematicii. Diploma de inginer m-a ajutat aici.

În al treilea rând, abilităţile de programare mi-au fost utile în dezvoltarea strategiilor în practică. Am scris programe pentru a extrage date de pe internet şi pentru a clasifica acţiunile în funcţie de atractivitate.

Reporter: Ce strategie abordaţi în momentul în care investiţi?

Pietari Laurila: Eu investesc în acţiuni "de valoare". Acestea sunt acţiuni care se tranzacţionează când au valori scăzute în funcţie de măsuri precum raportul preţ-beneficiu.

Pentru a alege acţiunile, efectuez trei tipuri diferite de analiză. În primul rând, încerc să îmi poziţionez portofoliul în sectoare ale pieţei care beneficiază de tendinţele economice actuale. Apoi, folosesc un program pe calculator pentru a alege acţiunile din acel sector. În cele din urmă, folosesc grafice de acţiuni - analiza tehnică - pentru a identifica punctele de intrare şi de ieşire.

Din punct de vedere filozofic, sunt un generalist. În procesul meu de investiţii combin mai multe abordări diferite - fundamentală şi tehnică, calitativă şi cantitativă. Acest lucru nu este întâmplător. Dovezile arată că, atunci când avem de-a face cu variabile care sunt dificil de prevăzut, cum ar fi piaţa bursieră, o abordare generalistă care sintetizează mai multe surse de informaţii este cea mai bună.

"Nu vă puneţi toate ouăle într-un singur coş!"

Reporter: Ce-i sfătuiţi pe investitorii aflaţi la început de drum? La ce trebuie să fie atenţi cu precădere investitorii?

Pietari Laurila: Nu vă puneţi toate ouăle într-un singur coş!

Este obişnuit ca investitorii individuali să investească doar în câteva acţiuni. Acest lucru nu este ideal. Dacă o companie este afectată de veşti proaste - ceea ce se poate întâmpla indiferent de cât de atent aţi cercetat compania respectivă - portofoliul dumneavoastră poate suferi o lovitură substanţială din care poate fi dificil să vă reveniţi.

Este mai bine să investiţi în cel puţin 20 de acţiuni. Dacă nu aveţi expertiza necesară pentru a alege singuri acţiunile, puteţi investi în fonduri tranzacţionate la bursă sau puteţi copia alţi investitori pe platforme precum eToro.

Reporter: Cum abordaţi riscurile asociate investiţiilor?

Pietari Laurila: Abordarea mea este să-mi asum riscuri mai mari decât media. Mulţi investitori spun că vor să evite riscurile. Din punctul meu de vedere, acest lucru este greşit, deoarece faci bani tocmai pentru că îţi asumi riscuri. Asumându-ţi riscurile corecte la momentul potrivit este modul de a te îmbogăţi.

Sunt mulţumit să concentrez aproape întregul portofoliu într-o singură ţară sau într-un singur sector, dacă convingerea mea este că acea ţară sau sector sunt puternice. De exemplu, în 2021, am deţinut aproape tot portofoliul meu în sectorul financiar.

Acest lucru înseamnă că portofoliul meu poate fi volatil - se poate mişca rapid în sus şi în jos. Îmi limitez riscurile prin intermediul analizei macro. De exemplu, în acest moment îmi asum mult mai puţine riscuri decât de obicei, deoarece consider că situaţia macroeconomică este instabilă.

Orice investitor trebuie să ia în considerare, de asemenea, tail risk, sau "lebedele negre", aşa cum sunt numite uneori. La 19 octombrie 1987, piaţa bursieră a scăzut cu 23% într-o singură zi, fără niciun motiv aparent întemeiat. Astfel de zile vor apărea probabil o dată la aproximativ 50 de ani. Portofoliul meu trebuie să fie capabil să reziste unui astfel de şoc, aşa că menţin limite stricte în ceea ce priveşte efectul de levier (împrumuturile).

Reporter: Cum apreciaţi investiţiile în ciptomonede, comparativ cu alte asseturi din piaţă?

Pietari Laurila: Pe termen scurt, sunt pesimist în ceea ce priveşte cripto. Criptoactivele sunt corelate cu NASDAQ, care cred că este supraevaluat. Dacă NASDAQ va scădea în următoarele 6-12 luni, aşa cum cred eu, acest lucru ar trebui să influenţeze criptoactivele.

Un alt motiv pentru care sunt pesimist este pentru că eu cred că băncile centrale vor continua să înăsprească politica monetară până în 2023. Din punct de vedere istoric, ratele mai mari ale dobânzilor au avut un efect negativ pentru cripto.

Pe termen lung, cred că criptoactivele vor continua să fie populare, deoarece mulţi traderi apreciază oportunităţile generate de volatilitatea lor. Cu toate acestea, eu personal nu investesc în ele, deoarece nu plătesc dividende în numerar.

"Zicala «cash is trash» a devenit populară în ultimul deceniu, dar cred că nu mai este valabilă"

Reporter: În ce segment consideraţi că ar trebui să investească un om de afaceri, în actualele condiţii macroeconomice şi geopolitice (inflaţie crescută, criză în energie, război la graniţă)?

Pietari Laurila: Unii oameni cred că acţiunile sunt acum mai ieftine, dar eu nu cred că este cazul. De fapt, dacă luăm în considerare cât de mult au crescut ratele dobânzilor în acest an, acţiunile au devenit mai scumpe, nu mai puţin scumpe. Cred că acţiunile ar fi trebuit să scadă cu cel puţin 30%, având în vedere toate problemele care au apărut. Nu am ajuns încă acolo.

Există un activ care a devenit mai atractiv în acest an: banii lichizi. Zicala "cash is trash" a devenit populară în ultimul deceniu, dar cred că nu mai este valabilă. Deţin o mulţime de numerar, în special dolari americani. Dolarul american se descurcă de obicei bine în recesiunile globale. Pe măsură ce Rezerva Federală creşte ratele dobânzilor, investitorii vor putea în curând să câştige o dobândă de 4% pe an. Ultima dată când ratele dobânzilor au fost atât de ridicate a fost în 2007.

Pe piaţa bursieră, îmi plac sectoarele defensive, cum ar fi sănătatea, telecomunicaţiile şi cel de bunuri de consum de bază. Companiile din aceste sectoare tind să se descurce bine indiferent de condiţiile economice. Multe acţiuni din sectorul sănătăţii şi al bunurilor de consum de bază au, de asemenea, datorii reduse, ceea ce le face rezistente la creşterile ratelor dobânzilor.

Cred că momentul de a juca ofensiv şi de a lua în considerare acţiuni mai riscante va veni în 2023, atunci când economia va atinge punctul minim.

Reporter: Există momentul perfect pentru a investi?

Pietari Laurila: Mulţi oameni cred că este important să cumpere acţiuni pe minim - după o prăbuşire a pieţei - şi să vândă pe maxim - chiar înainte de următoarea prăbuşire. Cu toate acestea, cercetările au arătat că acest lucru este foarte dificil de realizat. Nici majoritatea profesioniştilor care încearcă acest lucru nu reuşesc.

Pentru cei mai mulţi oameni, cea mai bună abordare este să înceapă să investească cât mai devreme posibil, iar apoi pur şi simplu să cumpere şi să păstreze. Piaţa creşte pe termen lung. Din punct de vedere istoric, acţiunile au avut un randament de 5% pe an peste inflaţie. Poate că nu pare mult, dar dacă portofoliul dumnevoastră are un randament de 5% pe an timp de 100 de ani, capitalul dumneavoastră se multiplică de 130 de ori. Vă puteţi îmbogăţi pe piaţa bursieră dacă aveţi răbdare.

Dacă doriţi să încercaţi să vă sincronizaţi cu piaţa, atunci cele mai bune momente pentru a investi sunt în recesiuni, când acţiunile tind să fie ieftine. Merită să mergi împotriva mulţimii şi să cumperi după scăderi. Dar este, de asemenea, important să nu vă mişcaţi prea devreme. Cele mai bune momente pentru a cumpăra tind să vină atunci când economia atinge punctul cel mai de jos.

Reporter: Cum ne alegem platformele de tranzacţionare?

Pietari Laurila: Dincolo de aspectele evidente - gama de produse, uşurinţa cu care îţi deschizi contul, serviciile pentru clienţi - stabilitatea este importantă. Ce fel de garanţie guvernamentală vă protejează fondurile? Există o acoperire de asigurare privată pe lângă aceasta? Cine reglementează brokerul? Este brokerul profitabil?

Comisioanele pe care le percepe un broker trebuie studiate cu atenţie. Am menţionat mai devreme că 5% pe an, compus timp de 100 de ani, duce la o multiplicare a capitalului dumneavoastră de 130 de ori. Dacă obţineţi 5% înainte de comisioane şi plătiţi 1% în comisioane, veţi obţine 4% pe an după comisioane. Pe parcursul a 100 de ani, capitalul dumneavoastră se multiplică de 50 de ori. Acesta este încă un rezultat bun, dar mult mai slab decât cel pe care l-aţi fi putut obţine înainte de comisioane. Importanţa comisioanelor creşte odată cu orizontul de timp.

Reporter: Există un decalog al investitorilor? Care sunt primele trei reguli?

Pietari Laurila: Regula 1. Nu intraţi în panică! Cele mai proaste momente pentru economie sunt adesea cele mai bune momente pentru a cumpăra. Gândiţi-vă la martie 2020. COVID-19 era galopant, economia era în stop complet, iar acţiunile au scăzut cu 30% într-un interval scurt de timp. A fost acesta un moment bun pentru a cumpăra sau a vinde? Bineînţeles, răspunsul corect a fost să cumpăraţi.

Regula 2. Controlaţi-vă costurile! Costurile reprezintă un factor determinant important al randamentelor pe termen lung. Atunci când tranzacţionaţi, asiguraţi-vă că profitul aşteptat acoperă de mai multe ori comisioanele brokerului. Dacă deţineţi numerar, asiguraţi-vă că obţineţi cea mai mare rată a dobânzii pe care o puteţi obţine. De asemenea, poate fi util să faceţi puţină planificare fiscală - de exemplu, marcarea pierderilor pentru a limita profiturile înainte de sfârşitul anului fiscal.

Regula 3. Continuaţi să învăţaţi! Începeţi prin a citi câteva cărţi clasice de investiţii. John Bogle şi Burton Malkiel sunt autori buni. Dar nu vă opriţi aici. Lumea investiţiilor continuă să evolueze. Strategiile care au funcţionat într-un an s-ar putea să nu mai funcţioneze în anul următor, aşa cum am descoperit de mai multe ori pe parcursul carierei mele. Păstraţi-vă o minte deschisă şi profitaţi de marea cantitate de informaţii disponibile gratuit pe site-uri precum Seeking Alpha, The Motley Fool, eToro, Yahoo Finance şi Twitter.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Sunt curios sa aflu dupa ce criterii intra la cumparare (sau vinde) un investitor/speculator in criptomonede.

    Exista vreun criteriu sau se orienteaza dupa soare, stele si bataia vantului? 

    1. dupa hype, daca te uiti pe yt la miliardele de canale infiintate in perioada 2020-2021, o sa vezi cum evalueaza un cryptocoin, adica se uita la ce comunitate (de cele mai multe ori falsa) au, gen cat sunt de urmariti pe twitter, telegram etc, pana recent chestia cu utility era marginala/optionala, insa acuma se ia si asta in calcul, se citeste whitepaperul, un interviu cu fondatorul, scuze tweet ca ei de fapt nici nu stiu sa vorbeasca si gata. Tragand linie, pot spune ca se evalueaza POTENTIALUL DE HYPE, adica potentialul de a devenit un cryptocoin mai popular si deci mai cumparat, astfel daca e mai popular sunt mai multe ordine de buy (apropo e un procent insignifiant in comunitatea investitorilor crypto care chiar folosesc limit order) si dupa ce se leaga un pic o crestere vine momentul sa descarci. Ideea e ca tu ca si owner de proiect poti face ce vrei, cum vrei, sa iti aloci cati tokeni vrei, sa scrii ce vrei in pdf..pardon whiteppaper, cel mai important lucru e sa aduni oameni care cred in proiectul tau si sunt dispusi sa cumpere ( cel mai mult pentru specula), creduli cum le spun unii.

      Multumesc!

      Deci popularitatea este unul din criterii (doar ca Bitcoinul a tot scazut desi este cel mai popular) si speranta ca ulterior vor veni altii (fraierii) care sa cumpere la pret mai mare, insa aici apare o noua intebare: Cum stiu daca nu cumva atunci cand cumpar devin fraierul celui care a cumparat anterior si vinde acum?

      Raman totusi la parerea ca orice se bazeaza pe "altul mai fraier" si nu pe analiza este loterie sau joc la pacanele. 

    excelent articol/interviu. Asteptam mai multe. Dar vad ca nu prea comenteaza nimeni pentru a incuraja. bravo Bursa!

    E și om deștept și echilibrat ! E născut câștigător! Felicitări dle!

    1. Îl iubim cu toții.

    Eu cum am reusit sa anunt crashu cu 2 ani in urma si cu exactitate inceperea procesului in toamna 2021?

    Cum am reusit sa anunt si crasul din martie 2020? 

    Am vazut politica americana Trump si intalnirea de Urgenta cu "china" din iarna lui 2020... am citit documentele oficiale si stiam ce o sa se intample pentru ca fed intarzia'se sa injecteze banii in piata in anticipatie de "halt financiar in 2020 martie". Am anuntat prietenii din 2019...am si spus in unele comenturi pe fb ca va fi o inversare la termen scurt ale dobanzilor in primavara 2020... cine se uita o sa vada inversarea dintre 3 si 6 la termen scurt si pe romania. 

    DAAA este foarte dificilsa vezi problemele financiare!! 

    Pai oar eu am vazut cum era turma de oameni la credite imobiliare in 2019 unde balon mai mare de povara pe contracte agatate fata de veniturile intarziate nominal sa creasca. 

    Adica tocmai populatia a directionat lichiditate in credite si bancile centrale / gov au intarziat sa emita altii in circulatie = soc sever deflationist de vedea deja. 

    Au injectat rapid banii in piete /denominat... ca sa reumfle balonul.... plus ca simultan pe glob mai multe banci scapau accelerat de activele toxice din trecut ... ceea ce crea alt soc sever deflationist in piata.... 

    s c cret 

    1. PS: sa Spuna Domnul Isarescu la Urmatoarea intalnire daca nu Faceau exituri accelerate in 2018-2019-2020 mai multe Banci pe Glob la Toxicitati? Cat si Guverne Faceau exituri la "datoriile trecute" ale unor institutii punand institutiile sub alte nume si etc....

      nu degeaba govul tine taxe ridicate acum la executari, nu degeaba se mark up executarile si mark up piata... 

      s c cret 

    etoro e o firma de escrocherii internationale !!! atentie o sa ramaneti fara bani !!!

    1. Pe vremuri jocul se chema Popa prostu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb