Criza datoriilor a zonei euro ar putea fi atât despre inimă cât şi despre cap; ca o iubită părăsită, pieţele au mari dificultăţi în a se încrede din nou, relatează Reuters.
Economiştii spun că bulele financiare pot crea stări de intensitate emoţională ce se transformă în iraţionalitate profundă când se sparg. Oamenii încep să ignore fundamentalele şi au doar asocieri negative cu anumite investiţii.
"Ceva asemănător se întâmplă cu zona euro, unde a devenit contaminată la un nivel psihologic şi detestată", a declarat psihoanalistul David Tuckett.
Tuckett a adăugat: "Este o bună analogie să te gândeşti ca şi cum iubita ta a avut o aventură. Este de fapt foarte dificil să vă împăcaţi, deşi este posibil".
Tuckett şi alţi proponenţi ai "finanţelor emoţionale", intersecţia dintre finanţele manageriale şi psihologia investitorilor, afirmă că în perioade de criză, ce survin unei creşteri constante, frica şi panica se pot răspândi precum un virus.
Paul de Grauwe, profesor de economie internaţională la Universitatea din Leuven şi expert asupra uniunii monetare şi datoriei europene, a declarat:"Câteodată e doar un declanşator foarte trivial, care poate duce la un punct de răsturnare ce desfăşoară întreaga situaţie foarte rapid. Începe să se mişte într-o direcţie, apoi panica preia controlul, condusă, în principiu, de comportamentul de turmă".
În cazul euro, perspectiva unei falimentări a Greciei a fost îndeajuns pentru a muta problemele datoriei greceşti din oala de fierbere a ultimilor ani şi eventual să determine Europa să se gândească la ceva de negândit până atunci, destrămarea zonei euro.