Pieţele extracomunitare, soluţia pentru creşterea exporturilor

Adelina Dabu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iunie 2012

Pieţele extracomunitare, soluţia pentru creşterea exporturilor

Exporturile au fost motorul economiei naţionale în perioada crizei economice, a declarat, ieri, Mihai Iones­cu, secretar general al Agenţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), în cadrul unei conferinţe privind comerţul exterior, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Cu o creştere semnificativă în 2011, exporturile au constituit singurul sector care a reuşit să tragă după el economia naţională, iar România a fost campionul european în ceea ce priveşte recuperarea nivelului exporturilor faţă de minimul din timpul crizei, ca ritm de creştere, precum şi ca valoare, a arătat domnia sa. Potrivit lui Mihai Ionescu, în 2011, s-a înregistrat o creştere, cu 20%, a exporturilor, dar în 2012, conform datelor disponibile până la această dată, nivelul lor a rămas constant.

În acest moment, soluţiile pentru stimularea exporturilor sunt stabilizarea ratei de schimb şi, mai ales, reorientarea geografică a exporturilor către zone extra-comunitare şi restabilirea relaţiilor economice tradiţionale cu state din Orientul Mijlociu, Africa de Nord sau America Latină, este de părere Mihai Ionescu.

Costin Lianu, MECMA: "Apetit scăzut pentru valorificarea avantajelor"

La nivel naţional, apetitul pentru valorificarea acordurilor comunitare de liber schimb este scăzut şi se simte nevoia de dezvoltare a unor sisteme naţionale de susţinere a exporturilor, a declarat, în cadrul aceluiaşi eveniment, Costin Lianu, director în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Totodată, ţara noastră nu valorifică suficient poziţia geografică şi posibilitatea de a deveni nod logistic pentru bunurile ce au ca destinaţie piaţa europeană sau destinate re-exportării, iar acest fapt este cauzat atât de lipsa capacităţii administraţiei portuare de a investi în dezvoltarea de centre multi-modale, cât şi măsuri fiscale, precum amânarea plăţii taxei pe valoare adăugată (TVA) pentru marfa depozitată, consideră domnia sa.

Pentru intensificarea promovării produselor şi serviciilor româneşti, au fost deschise birouri comerciale la Sharjah, în Emiratele Arabe Unite, şi la Beijing, iar un altul, pentru regiunea Balcani, se va deschide la Skopje, în Macedonia, a precizat Costin Lianu.

În 2011, exporturilor noastre au însumat 45 miliarde euro, cu 20% mai mult decât în anul precedent. Potrivit datelor oficiale, 71% din exporturi a avut ca destinaţie piaţa unică, dar a fost confirmată o tendinţă anterioară, de creştere mai accelerată a exporturilor către state din afara Uniunea Europeană, de 25%, faţă de 19% creşterea transferuri către state din Uniune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb