Pieţele reacţionează pozitiv la semnalul Fed privind reducerea iminentă a achiziţiilor de active

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 septembrie 2021

Pieţele reacţionează pozitiv la semnalul Fed privind reducerea iminentă a achiziţiilor de active

Banca centrală a Statelor Unite, Federal Reserve (Fed), a semnalat săptămâna trecută că va decide la şedinţa din noiembrie reducerea achiziţiilor lunare de obligaţiuni, singura coordonată neclară majoră în acest moment fiind începutul efectiv al "taper"-ului, respectiv dacă reducerea ritmului achiziţiilor va începe în noiembrie sau decembrie.

Surpriza a fost faptul că pieţele nu au reacţionat negativ, dimpotrivă. Analiştii consideră că reacţia pozitivă a pieţelor - bursele au crescut, volatilitatea s-a redus - a arătat că piaţa anticipa decizia şi că aceasta era inclusă în preţuri, iar gradualitatea măsurilor de întărire a politicii monetare gândită de Fed sprijină per total pieţele financiare.

Efectiv, Fed-ul a spus că, "în cazul în care progresele continuă pe scară largă (către ţintele noastre), aşa cum este de aşteptat, Comitetul apreciază că ar putea fi justificată în curând o moderare a ritmului achiziţiilor de active".

Achiziţiile Fed se află în prezent la un nivel lunar de 120 de miliarde de dolari, iar piaţa anticipează acum că Fed-ul va începe majorările de dobândă de anul viitor, dând 80% şanse pentru o creştere a ratei-cheie până în decembrie 2022.

Aceasta a fost de altfel "surpriza" pe care piaţa nu o anticipa, dar pe care nu a luat-o în seamă: schimbarea uşoară a aşteptărilor privind prima şi a doua majorare de dobândă realizată de banca centrală americană. Acum, comparativ cu şedinţa din august a guvernatorilor Fed, 6 membrii din 18 ai Consiliului monetar al Fed anticipează o primă majorare de dobândă în 2022 şi 3 membri anticipează două majorări anul viitor. Anterior, niciunul dintre guvernatorii Fed nu prognoza două majorări în 2022 - 7 prognozau doar 1 majorare. În acelaşi timp, doar 9 guvernatori Fed prognozează acum păstrarea dobânzii în actualul interval de 0,00-0,25% până la finele lui 2022.

Per total, rata terminală prognozată a acestui viitor ciclu de majorare de dobânzi ar urma să fie de 2,5% - 9 guvernatori Fed anticipează acest nivel ca urmând să fie atins cândva după anul 2024, iar pentru finele lui 2024 cei mai mulţi guvernatori Fed prognozează o dobândă cheie de 2,15%. Practic, în 2022 ar urma să vină o primă majorare de dobândă, urmată apoi de trei majorări în 2023 şi alte trei în 2024.

O altă coordonată necunoscută este cât va însemna primul pas de reducere a achiziţiilor: piaţa anticipează în prezent un prim pas de doar -15 miliarde de dolari pentru decembrie faţă de achiziţiile din noiembrie.

Jerome Powell, preşedintele Fed, a afirmat în conferinţa de după şedinţa băncii centrale că planul este încheierea totală a achiziţiilor de active la mijlocul lui 2022 - ceea ce ar oferi băncii centrale flexibilitatea de a majora dobânzile în a doua jumătate a lui 2022 dacă puseul inflaţionist actual se va dovedi a fi nu atât de "tranzitoriu" pe cât se estima anterior.

Asta înseamnă însă şi faptul că planul de reducere este unul destul de agresiv: după cum arată Robin Brooks, economistul-şef al Institute of International Finance (IIF), încheierea relaxării cantitative până la mijlocul lui 2022 înseamnă un "taper foarte rapid", respectiv o "scădere a achiziţiilor de obligaţiuni de stat de 10 miliarde pe LUNĂ, care te duce la finalul QE în luna iunie" dacă se începe din noiembrie.

"Înseamnă de asemenea că anunţul va fi făcut pe 4 noiembrie şi achiziţiile din noiembrie de titluri de stat vor fi reduse la 70 de miliarde de dolari de la 80 de miliarde în octombrie", a scris Brooks pe contul său de Twitter.

Pe lângă cele 80 de miliarde de dolari pompaţi în pieţe prin achiziţiile lunare de titluri de stat, Fed-ul mai pompează suplimentar, în fiecare lună, 40 de miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni ipotecare. Achiziţiile de obligaţiuni ipotecare ar urma să fie reduse mai întâi cu 5 miliarde de dolari în luna decembrie, conform aşteptărilor din piaţă.

"Până acum, Jay Powell pare să fi avut succes în semnalarea încheierii achiziţiilor lunare de obligaţiuni ale Fed-ului fără a cauza probleme în pieţe. (...) Există o îngrijorare că Fed-ul va majora dobânzile mai agresiv decât estima piaţa anterior şi apoi va fi forţată să reducă din nou dobânzile la scurt timp confruntată cu o creştere economică mai lentă. Dar în continuare există foarte multă incertitudine în economie, iar Powell rămâne «dovish» în ciuda unor colegi mai agresivi pe partea de întărire a politicii", a scris, la rândul ei, pe pagina sa de Twitter, Lisa Abramowicz, jurnalist la Bloomberg şi moderator a mai multor emisiuni transmise de BloombergTV.

De notat că, în general, Fed-ul este prima din băncile centrale mari din lume care începe ciclul global de creştere a dobânzilor. De data aceasta însă s-ar putea să fie altfel având în vedere faptul că dobânzile pe 2 ani ale Marii Britanii au ajuns la un yield mai ridicat comparativ cu cele ale SUA, ceea ce arată că piaţa anticipează un hike din partea Băncii Angliei înaintea Fed. Aceasta este pentru prima dată în ultimii şase ani când yield-ul titlurilor de stat pe 2 ani ale UK-ului au depăşit yield-ul titlurilor similare din SUA.

Per total, calmul de după semnalul Fed arată că piaţa a fost bine hedge-uită şi decizia inclusă în preţ, iar surpriza negativă ar fi fost probabil un calendar mai agresiv de reducere cu decizie în septembrie şi început efectiv în octombrie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Anticipatia din grafi este gresita!!!!

    NU are cum sa faca QT atat de repede si atat de violent!!! 

    O sa faca un QT scurt si o sa dea drumul iar la QE (sub diferite programe - denumiri). 

    Este obligata de dobanda reala sa faca EQ mai mult ca QT pe urmatorii 5-7 ani minim! 

    Este fortata sa tina dobanda reala pe negativ ca sa poata spala o cota din datoriile natiilor imprumutate prin inflatie mai mare ca dobanda nominala varsata in piata!!! 

    Vom auzii guverne cum vor incepe programe de "relansare" si varsare lichiditate in piate!!! 

    In 2022 se va da un soc scurt de QT pentru a tempera bula financiara din ascendent. 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Nu cumva pentru a o sparge? Un șoc scurt ar putea produce mai mult decât un efect de ,,temperare"!

      Pe axul timpului.

      Pentru stagflatia din ascendent pana la o urmatoare vale.

      Si spargere (in functie de piete) si simultan deplasari masive de capital in alte piete, plus decolateralizari, plus inflatii severe in preturi nominale CPI in alte piete, plusdevalorizari masive de monede cand incepe sa o ia totul la vale. 

      Va fi PANICA!!! 

      Panica SEVERA! 

      Caci topoganul de pe care ne dam este unul dintre cele mai mari (ca metafora financiara); pe el o sa se alunece si fara sa fie udat, dar cu arsuri severe la "fund". 

      PS: graficul meu in timp real arata ca bula financiara a mai urcat cv procente dar da semnale de oboseala. 

      Guvernele lumii urmeaza sa faca ploaie de bani pentru a atenua aceasta cadere; deci tot muncitorul de rand o sa fie efectiv cocosat de inflatia in preturile de consum; fondurile de pensii vor fi efectiv trantite fortand batranii ce detin active pe varf de specula sa inceapa sa le scoata la vanzare concurand simultan cu dezvoltatorii /speculatorii imobiliari. 

      Urmaresc foarte intens activele financiare si am vazut preturi deplasate la unii dezvoltatori in cash comparat cu credit; e clar ca sunt disperati dupa cash dar si caposi ca nu vor sa vanda corect nici prin credit fortand inevitabil pocnirea aceste buie financiare. 

      Atentie avem credit imobiliare neproductivi la GDP de foarte mutli ani; GDPul nostru a crescut prin influx de capital si nicidecum prin creditul imobiliar. 

      Creditul imobiliare ca pondere nu creste gdpul ci il consuma (cel acordat de bancile comerciale) generand Masa monetara in plus in circulatie ce se propaga defazat in cresterei nominale de preturi consum servicii utilitati taxe. 

      Creditul comercial trebuie acordat firmeleor SMEuri ce aduc cu adevart valoare si impacteaza cresterea gdpului. 

      Vedeti exemplele cele mai grozave in gdpurile Spaniei, Italieie, Greciei ce au cazut dupa spargerea bulei financiare imobiliare din trecut; multe din ele nu au avut norocul de alte intrari de capital (uman sau nominal) asa cum a continuat sa aibe Romania; dar ce se face Romania cand Capitalul se tranteste? Criza se face! 

      Isarescu stie destul de bine despre ce este vorba; noroc ca datoria Romaniei inca este Mica in Raport cu GDPul (care gdp nu este real al nostru la adevaratul potential al tarii de productivitate; gdpul nostru este oarecum falsificat din cauza intrarilor maxive de capital fie trimis de romani in tara fie trimis de altii; gen fonduri ue, etc; daca se opreste robinetul se cade in gol caci industria interna nu are capacitate de sustinere corecta a economiei interne). 

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb