Piaţa pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,57 miliarde lei (374,06 milioane euro) la sfârşitul lui iunie, în creştere cu 9,49% faţă de luna anterioară, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
La sfârşitul lunii mai, fondurile de pe pilonul II aveau active nete de 1,44 miliarde lei (343,95 milioane euro).
Cele 13 fonduri de pensii obligatorii de pe piaţă aveau, la sfârşitul lui iunie, 4.358.578 de participanţi de la care încasau contribuţii, cu 33.484 mai mulţi decât în mai.
Cea mai mare creştere a activelor - de 20,83% - a fost înregistrată în iunie de fondul administrat de Eureko, iar avansul cel mai scăzut a fost înregistrat de fondul Omniforte, cu 8,02%.
Fondul ING continuă să controleze peste o treime (39%) din piaţa pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 613,44 milioane lei la finalul lui iunie.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP) a anunţat pe 3 iunie că a autorizat deficitiv fuziunea între fondurile gestionate de Bancpost (fond absorbit) şi Eureko (fond absorbant).
În urma fuziunii dintre fondurile administrate de Eureko şi Bancpost, pe pilonul II au rămas 13 jucători. În prezent este în curs un alt proces de fuziune, între fondul administrat de BCR Fond de Pensii şi fondul de pensii Omniforte, gestionat de Omniasig Pensii.
Bugetul pe 2009 a blocat nivelul contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut în acest an.
Potrivit legii, începând cu 1 ianuarie a fiecărui an, după implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contribuţie la sistemul pensiilor obligatorii urma să crească anual cu 0,5%, până la 6% din venitul brut al salariaţilor, într-un interval de opt ani.