Sindicatul piloţilor companiei aeriene KLM, divizia olandeză a grupului "Air France KLM", a anunţat, ieri, că este pregătit să acţioneze în instanţă operatorul de transport în condiţiile în care solicitările angajaţilor pentru noi negocieri cu privire la drepturile de pensii nu au fost luate în seamă.
Compania a fost dată în judecată deja de către piloţii şi însoţitorii de zbor de la "Air France", care, totodată, au desfăşurat mai multe greve.
Asociaţia Piloţilor KLM, care reprezintă 98% dintre piloţii companiei, acuză conducerea că nu şi-a onorat angajamentul luat în contractul colectiv de muncă privitor la creşterea drepturilor de pensie în conformitate cu inflaţia.
În schimb, managementul KLM le-a spus sindicaliştilor că suma de 600 de milioane de euro care ar fi reprezentat costul acestor drepturi mărite a fost necesară realizării altor investiţii.
"Recunoaştem că sunt probleme şi suntem pregătiţi să discutăm", a declarat un reprezentant al sindicatului, citat de Reuters, adăugând că negocierile pot începe doar în situaţia în care KLM revine asupra "deciziei unilaterale de a renunţa la indexarea drepturilor de pensie". Oficialul sindicatului a adăugat: "Acum, oficialii companiei vor ca noi să acceptăm palma dată, iar apoi să discutăm cu ei în mod constructiv". Sindicatul i-a dat un ultimatum conducerii KLM să revină asupra aplicării indexării până vineri şi a precizat că nu plănuieşte să declanşeze vreo grevă.
"Air France KLM" se confruntă cu reducerea costurilor în contextul competiţiei cu operatorii europeni de transport aerian low-cost şi cu societăţile aeriene din Orientul Mijlociu.
O grevă a piloţilor "Air France", desfăşurată în luna iunie, a costat compania 40 de milioane de euro, iar o mişcare grevistă recentă, timp de o săptămână, va genera costuri de 90 de milioane de euro.