PÎNĂ LA SFÎRŞITUL ANULUI, Am putea avea tehnologii DSL şi în ţara noastră

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Companii #IT / 29 iulie 2004

Documentul care stabileşte condiţiile în care "Romtelecom" SA va pune la dispoziţia companiilor interesate bucla locală, adică reţeaua sa propie de acces, în vederea furnizării de servicii de comunicaţii electronice în bandă largă şi de servicii de telefonie, a fost adoptată ieri de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC). Adică, orice furnizor de telefonie şi internet va putea oferi servicii direct la domiciliul clienţilor, chiar dacă nu deţine o reţea proprie de acces, folosindu-se de circuitele fizice şi firele metalice torsodate ale "Romtelecom".

Accesul necondiţionat la bucla locală va putea lua două forme, respectiv cea a accesului total sau cea a accesului partajat. Prin accesul total la bucla locală, companiilor li se oferă posibilitatea de a închiria în totalitate firele metalice dintre client şi reţeaua "Romtelecom", atît pentru servicii de telefonie, cît şi pentru furnizarea de acces la internet. Prin accesul partajat la bucla locală, companiile vor închiria numai spectrul de frecvenţe înalte, neutilizate de "Romtelecom". Astfel, compania interesată va oferi acces la internet, în timp ce serviciile de telefonie vor fi furnizate în continuare de către "Romtelecom".

În termen de 45 de zile, operatorul de telefonie fixă este obligat să publice şi să pună la dispoziţia oricărui solicitant o ofertă de referinţă pentru accesul necondiţionat la bulca locală. Aceasta va cuprinde cel puţin setul de servicii împreună cu condiţiile în care serviciile de telefonie şi internet vor fi oferite beneficiarilor, inclusiv prevederile referitoare la tarife. De asemenea, ANRC a stabilit ca în termen de maxim două luni de la data primirii cererii de către "Romtelecom", să fie încheiate negocierile pentru acordul cadru de furnizare a accesului necondiţionat pe baza ofertei de referinţă.

Decizia ANRC stabileşte şi tarifele maxime pe care "Romtelecom" le va putea percepe companiilor pentru accesul la bucla locală. Astfel, în cazul accesului total chiria lunară maximă va fi de 8,37 euro, iar taxa de conectare de 59 de euro. În cazul accesului partajat, chiria lunară va fi de 4,2 euro, iar taxa de conectare tot de 59 de euro. Tarifele nu includ taxa pe valoarea adăugată.

Totodată, "Romtelecom" va trebui să ofere companiilor interesate posibilitatea de a instala şi conecta în spaţiul colocat orice echipament necesar furnizării de servicii. Mai mult, în urma solicitărilor venite din partea industriei IT&C, ANRC a solicitat "Romtelecom", ca în termen de două luni de la data publicării ofertei de referinţă, să pregătească spaţiul colocabil la zece puncte de acces din Bucureşti.

DSL sau "Digital Subscriber Line" este o metodă prin care pot fi transferate date prin liniile telefonice obişnuite. Un circuit DSL este mult mai rapid decît unul normal de telefonie fixă. Prin această tehnologie, internetul poate fi oferit la viteze cuprinse între 1,5 şi 9 megabytes pe secundă. În plus, un circuit DSL permite utilizatorilor să folosească simultan şi telefonul, dar şi accesul la internet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb