Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) ar trebui supusă unui plan de reorganizare dur, indiferent de riscurile ce le presupune "această operaţie pe cord deschis", a declarat, ieri, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ion Pisc.
Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "RAAN este sufocată de datorii şi se impune intervenţia de urgenţă a Guvernului României pentru salvarea ei şi asigurarea resurselor financiare necesare funcţionării la parametri a sucursalelor sale şi a programelor proprii de cercetare. În primul rând, exploatarea minieră Husnicioara trebuie transferată de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) la RAAN. În felul acesta nu s-ar mai înregistra situaţia de a nu avea, ca acum, stoc de cărbune la termocentrala Romag-Termo. În al doilea rând, statul este obligat să achite cantitatea de apă grea produsă din anul 2012 încoace pentru acoperirea drepturilor salariale şi a celorlalte datorii de aproximativ 200 milioane de lei".
În context, reprezentantul BNS a mai spus că trebuie schimbată politica factorilor de decizie de la vârful Ministerelor Economiei şi Finanţelor care, "chipurile, nu descoperă bani pentru achitarea în 60 de zile a lignitului livrat de CEO, dar găseşte în 30 de zile pentru firmele care importă cărbune unguresc pentru termocentrala din Oradea".
Ion Pisc a concluzionat: "RAAN nu trebuie abandonată. Apa grea preluată la rezerva de stat trebuie plătită, fiindcă uzina de apă grea Romag-Prod nu a fabricat-o fără să aibă comandă. De asemenea, trebuie refăcut stocul de cărbune de la rezerva de stat".
Reprezentantul BNS susţine că dacă nu se va acţiona pentru deblocarea financiară a activităţii RAAN, repunerea în funcţiune a modului 1 de producere a apei grele şi exportul apei grele, cei aproape 3.000 de angajaţi ai platformelor industriale vor fi în pericol de a ajunge în stradă.