Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a precizat, într-o scrisoare adresată, pe 20 februarie, Parlamentului, angajamentele Guvernului în urma raportului MCV, arătând că va relua, în cel mai scurt timp, procedura de desemnare a candidaţilor pentru procurorii şefi cu o bază de selecţie cât mai mare. În scrisoarea discutată, ieri, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi transmisă în 20 februarie Parlamentului se arată că Guvernul a analizat recomandările CE incluse în raportul MCV referitor la procedura de selecţie a candidaţilor pentru aceste două funcţii şi a constatat că nu sunt criticate legalitatea, corectitudinea sau transparenţa procedurii derulate în toamna anului trecut, singurul element negativ fiind numărul redus de candidaţi înscrişi în competiţie.
"În acest context, vom relua procedura de selecţie în cel mai scurt timp şi vom efectua toate demersurile necesare pentru a asigura o bază de selecţie cât mai largă posibil", a menţionat Pivniceru în scrisoare.
Guvernul a analizat şi constatările şi recomandările CE referitoare la rolul mijloacelor de informare în masă în contextul existenţei riscului de a se crea presiuni nejustificate asupra sistemului judiciar, mai arată Pivniceru, adăugând că Executivul "încurajează procesul de autoreglare a profesiei de jurnalist" şi libertatea presei nu trebuie să ducă la presiuni nejustificate asupra sistemului judiciar.
"Cu privire la acest subiect, Guvernul României este convins că libertatea presei trebuie să servească scopului său primordial de a informa publicul larg, iar nu de a determina încălcări ale drepturilor fundamentale ale altor persoane ori presiuni nejustificate asupra funcţionării sistemului judiciar", se menţionează în scrisoare, adăugându-se că Ministerul Justiţiei ar putea provoca o dezbatere publică pentru a fi analizat rolul presei în raport cu instituţiile statului.
Guvernul se mai angajează ca, pe parcursul dezbaterilor privind modificarea Constituţiei, să susţină menţinerea tuturor garanţiilor necesare respectării statutlui de drept, precum şi salvgardarea independenţei şi stabilitării instituţiilor din sistemul judiciar în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia.
În scrisoare, Mona Pivniceru precizează şi demersurile ministerului pe care îl conduce în ultimele luni, menţionând intrarea în vigoare, la 15 ianuarie, a Codului de Procedură Civilă şi că la nivelul instituţiei a fost creat un grup de evaluare a impactului intrării în vigoare a acestei legi.
Mona Pivniceru a precizat că aceste informaţii au fost transmise şi reprezentanţilor Comisiei Europene.
Scrisoarea a fost trimisă de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor la Comisia juridică, a precizat secretarul Camerei Eugen Nicolicea, citat de Mediafax.
Preşedintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
Ministrul Justiţiei a solicitat procurorilor din conducerea Ministerului Public să-i comunice, până la 25 februarie, nume de candidaţi pentru funcţiile de procuror general al României, procuror şef al DNA şi procuror şef al DIICOT.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul MCV, Ministerul Justiţiei va declanşa, în perioada următoare, o nouă procedură de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
1. Toti procurorii sa participe la concurs!
(mesaj trimis de T.M. în data de 26.02.2013, 17:26)
Doamna ministru este prea blanda.
Intrucat nimeni nu a contestat procedura de selectie a candidatilor,cred ca ar fi mai expeditiv ca doamna ministru sa dea ordin procurorilor sa se inscrie la concurs.
Sa vedem ce mofturi ar mai face CE!