Plagiatul, între sport naţional şi diversiune

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 20 iunie 2012

Plagiatul, între sport naţional şi diversiune

Acuzaţiile de plagiat reprezintă cea mai nouă armă în luptele politice autohtone. În ultimele şase luni, numeroşi miniştri au fost acuzaţi că s-au folosit de munca altor persoane în articole ştiinţifice sau teze de doctorat, fără să recunoască acest lucru ori să-i informeze pe aceştia din urmă.

Ultimul intrat în acest "club select" este premierul Victor Ponta: revista Nature susţine, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzaţiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. În plus, acuzaţiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupţiei în învăţământul superior". În acest caz, totul s-a transformat într-o nouă dispută premier - preşedinte, care reuşeşte să abată atenţia de la chestiuni economice mult mai importante. Premierul l-a acuzat pe consilierul prezidenţial Daniel Funeriu că a mers la Munchen, unde s-a fi întâlnit cu reprezentantul revistei Nature, căruia i-ar fi transmis, în calitate de "sursă anonimă", acuzaţiile de plagiat la adresa sa. Ponta a spus că a fost nevoie de acest "aranjament" legat de plecarea lui Funeriu la Munchen întrucât jurnaliştii români nu au admis să se bage "în această mizerie" şi să publice în ţară acuzele de plagiat.

Victor Ponta susţine că ştia de "atacul" pe care Traian Băsescu urma să îl declanşeze la adresa sa: "Dar eu nu ştiu de ce preşedintele Băsescu nu s-a obişnuit cu mine, că nu cedez la acest gen de atacuri. De altfel, atacul a venit chiar după ce a fost votul în Parlament. Preşedintele a ieşit cu dottore, doctorul, doctorul. Evident că toată lumea ştia că o să găsească el un dosar, că deja îl cunoaştem pe preşedinte foarte bine încât nu mai avem surprize în ceea ce-l priveşte. Mă prezint la comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei. Sunt gata să dau toate explicaţiile necesare. Sunt gata să răs-pund dacă trebuia să pun la subsolul paginii bibliografia. Nu ţin la acest titlu. Nu am boala titlurilor. Titlul de doctor nu-mi aduce niciun beneficiu. Nu predau la facultate, nu primesc un leu în plus. Dacă e o problemă, nu ţin foarte mult. Până când preşedintele Băsescu nu a atras atenţia că sunt doctor în Drept, nu cred că m-aţi auzit făcând caz de această titulatură". Premierul spune că este pregătit să se supună verificărilor oricărei instituţii în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat şi a afirmat că este jenant să se insinueze că l-a plagiat pe profesorul care i-a scris chiar prefaţa lucrării.

O scurtă trecere în revistă a acuzaţiilor lansate de la începutul anului arată că plagiatul este un "adevărat sport naţional", chiar dacă acuzaţiile nu au fost demonstrate în absolut toate cazurile.

- Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, susţine că lucrarea de doctorat a procurorului general Codruţa Kovesi este un plagiat şi a depus documente care confirmă această acuzaţie la Ministerul Justiţiei, la CSM şi la Consiliul de Ates-tare a Titlurilor Universitare. GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi, care şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

- Corina Dumitrescu, nominalizată de Victor Ponta să preia portofoliul Educaţiei, a fost acuzată de plagiat alături de soţul ei Cristian Dumitrescu. Octavian Manolache, autorul mai multor cărţi de drept, a dat-o în judecată pe Corina Dumitrescu pentru plagiat. După aceste acuzaţii, nominalizarea a fost retrasă.

- Nominalizat pentru postul de ministru al Educaţiei, imediat după Corina Dumitrescu, Ioan Mang a fost şi el acuzat de plagiat, liderul PDL, Emil Boc, prezentând, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi". La scurt timp, Mang a demisionat din funcţia de ministru aşteptând clarificarea situaţiei.

- Un reprezentant al Comitetului de Iniţiativă Bolyai (CIB), Hantz Peter, i-a acuzat pe rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, şi pe prorectorul ştiinţific, Klara Brânzaniuc, de plagiat, el cerând ARACIS să ia măsuri care să ducă la demisia celor doi.

Acesta este numai vârful aisbergului, o cercetare atentă a tuturor lucrărilor ştiinţifice şi a tezelor de doctorat fiind binevenită, iar astfel ar putea fi eliminate suspiciunile şi acuzele.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Imbecilul "ponta victor" nu ar trebui sa-si ceara banii inapoi de la cei care i-au fabricat teza de doctorat ?

    1. Corect, el a platit pentru un produs si aia i-au dat un fake grosolan.

    Pentru a dovedi ca numai lucrarea lui Victor Ponta este plagiata ar trebui verificate toate lucrarile, asta insemnand ca 99,99% sunt plagiate. Mai mult decat atat Universitatile primesc bani pentru a scoate doctori, NORMAL ca interesul este sa intre banul nu ce a inventat.

    Dar daca lucrarile plagiate de Ponta sunt si ele la randul lor de alta "inspiratie"?

    Putem continua asa, pana gasim lucrarea originala de la care s-a pornit? 

    Din ce cauza niciunul dintre cei plagiati nu s-a sesizat?  

    In lucrarea lui Ponta a fost copiata si partea de originalitate sau numai partea introductiva?  

    Inainte exista o vorba: "Cartile din carti se fac" si asa s-au luat lucrari de stat, licente, doctorate, docentiate si fel de fel de alte titluri din perioada comunista si pana astazi. Cati rectori, decani, profesori universitari, conferentiari, lectori etc. si-au luat doctorate nemeritate in Romania si mai nou la Chisinau?

    Am ajuns intr-o cloaca in care aproape ca nu mai exista repere de valoare. Nu mai poti sa crezi in nimeni si in nimic... Unii au ajuns sa detina cate doua-trei doctorate, nu stiu cate masterate sau licente. S-a umplut tara de doctori in stiinte si academicieni, asa cum era odata plina de ingineri, si toate merg din rau in mai rau... Falsuri de la cap la coada: masini, alimente, imbracaminte, bijuterii, titluri stiintifice, atestate profesionale, produse cosmetice si farmaceutice, produse "naturale", comportamente umane etc., etc.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb