Plângere penală împotriva Cabinetului Năstase, în cazul privatizării Sidex Galaţi

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 august 2009

Deputatul PDL Mihail Boldea a declarat, ieri, că a depus o plângere penală la Parchetul General în care acuză Cabinetul Adrian Năstase şi AVAS de subminarea economiei naţionale şi abuz în serviciu în cazul privatizării combinatului siderurgic SIDEX Galaţi, vândut în 2001 către Mittal. Domnia sa a declarat, citat de NewsIn: "Este timpul ca privatizarea combinatului siderurgic să fie anchetată în mod serios pentru că s-a făcut în dispreţul gălăţenilor. De la preluarea de către managementul indian, combinatul a pierdut peste 15.000 de angajaţi. Galaţiul riscă să devină un tărâm al şomerilor, pentru că nimeni nu a făcut anterior privatizării nicio analiză de impact. Iar ulterior privatizării, autorităţile şi-au luat complet mâna de pe combinat şi i-au lăsat pe noii manageri să facă ce îi taie capul".

Negocierile privind privatizarea SIDEX Galaţi s-au derulat în anul 2001, în debutul mandatului Cabinetului Adrian Năstase. Echipa de negociere a României a fost condusă de experţii Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (în prezent, AVAS), instituţie condusă atunci de social-democratul Ovidiu Muşetescu.

Fără a face nominalizări, deputatul PDL Mihail Boldea arată, în textul sesizării penale, că "este evident că evaluarea combinatului, întocmirea caietului de sarcini şi, ulterior, negocierea clauzelor contractuale, inclusiv preţul, au fost făcute în detrimentul statului român, care a suferit o pagubă de aproximativ 1,4 miliarde dolari". Deputatul susţine că preţul stabilit pentru privatizarea combinatului, de 25 milioane de dolari, are un caracter modic şi nu reflectă valoarea întreprinderii. În privinţa AVAS, Mihail Boldea arată că instituţia nu a urmărit respectarea contractului de privatizare, ceea ce a condus la consecinţe grave din punct de vedere social şi al protecţiei mediului în Galaţi.

Sesizarea penală semnată de deputatul PDL este sprijinită de majoritatea organizaţiilor sindicale din combinatul siderurgic gălăţean: Sindicatul Uzinei de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice, Uniunea Teritorială a Sindiatelor Libere "Căi Ferate Uzinale-Linii", Sindicatul Cocsarilor, Sindicatul Oţelarilor, Sindicatul Siderurgistul şi Sindicatul Depou.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb