Plângere prealabilă împotriva Neptun Deep, Greenpeace cere revocarea acordului de mediu

A.F.
Companii / 26 iulie 2024

Plângere prealabilă împotriva Neptun Deep, Greenpeace cere revocarea acordului de mediu

Greenpeace România a trimis o plângere prealabilă către Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, în care cere revocarea acordului de mediu privind proiectul Neptun Deep. Acest fapt vine ca urmare a deciziei APM Constanţa de a elibera acordul de mediu, în ciuda problemelor semnalate către Greenpeace.

Printre acestea se numără:

Lipsa unei evaluări adecvate a impactului pe termen lung asupra apei: Autorităţile române refuză să publice ce substanţe toxice vor fi deversate în Marea Neagră;

Lipsa unei evaluări adecvate a impactului asupra schimbărilor climatice: Studiul de impact asupra mediului trebuie să detalieze emisiile de gaze cu efect de seră pe tipuri de emisii, nu să le combine într-un calcul total al poluanţilor. Astfel, din cauza informaţiilor incomplete , acordul de mediu a concluzionat că emisiile de gaze cu efect de seară ar fi de mică magnitudine, iar impactul acestora ar fi unul moderat.

Lipsa unei analize de risc prin raportarea la starea de război din zonă: Nu a fost luată în considerare problema prezenţei minelor marine care, aflate în apropierea proiectului, pot avea efecte dezastruoase. În Marea Neagră au fost descoperite, de la începutul războiului din Ucraina, peste 100 de mine marine.

Lipsa unei analize din perspectivă geologică: Este necesară o analiză în detaliu a structurii geologice şi a activităţii de exploatare, care să includă riscurile erupţiilor necontrolate de gaze la adâncimi şi presiuni mari. Aceste erupţii pot genera emisii semnificative de metan, un gaz care contribuie major la schimbările climatice.

Lipsa unei consultări efective a publicului cu privire la riscurile asociate acestui proiect: astfel să se asigure corectă şi completă pentru a participa la discuţii în deplină cunoştinţă de cauză.

"Suntem foarte curioşi să vedem cum reprezentanţii Autorităţii de Protecţie a Mediului Constanţa vor răspunde plângerii formulate. Nu avem aşteptări foarte mari, căci până acum autorităţile de mediu au dovedit că mai mult susţin interesele private decât interesele cetăţenilor şi a mediului. Dacă răspunsul nu este unul pozitiv şi nu vor revoca Acordul de Mediu nr. 14/28.06.2024 , atunci următorul pas fires pe care o să îl faci, este să mergem în instanţă şi să cerem suspendarea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep. Acest proiect va bloca România în era combustibililor fosili şi va accelera şi mai mult efectele crizei climatice pe care deja le resimţim puternic. Valurile de experimentare pe care le-am săptămânile trecute, vor fi mai multe şi mai intense. " Vlad Cătună, coordonator campanii Climă şi Energie.

Greenpeace România acţionat în instanţă companii OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu data cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. De asemenea, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb