PLANUL DE AUSTERITATE ELEN A FOST APROBAT Afaceriştii noştri cred în greci

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 februarie 2012

Ce-a rămas dintr-o bancă grecească. Un bărbat iese dintr-o bancă arsă din centrul Atenei. Pompierii sting clădirile care mocnesc şi echipajele de curăţare mătură molozul după o noapte de revolte în centrul Atenei, după ce parlamentarii au aprobat noi măsuri dure de austeritate cerute de creditorii privaţi pentru salvarea naţiunii schilodite de datorii de la faliment.

Ce-a rămas dintr-o bancă grecească. Un bărbat iese dintr-o bancă arsă din centrul Atenei. Pompierii sting clădirile care mocnesc şi echipajele de curăţare mătură molozul după o noapte de revolte în centrul Atenei, după ce parlamentarii au aprobat noi măsuri dure de austeritate cerute de creditorii privaţi pentru salvarea naţiunii schilodite de datorii de la faliment.

  • document ataşat grafic bet, grafic euro
    apasă aici pentru a descărca.

    Moneda naţională a crescut faţă de euro

    Bursa de Valori Bucureşti a reacţionat pozitiv

    Exportatorii şi oamenii de afaceri de la noi nu cred că programul economic de austeritate, aprobat, ieri, de Parlamentul elen, care prevede măsuri drastice de reducere a salariilor, a pensiilor şi a locurilor de muncă, va avea efecte asupra ţării noastre.

    Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), ne-a declarat că reducerea consumului populaţiei în Grecia, ca urmare a măsurilor de austeritate, înseamnă reducerea importurilor de bunuri de consum, or România nu este o exportatoare de bunuri de consum în Grecia. Astfel, exporturile ţării noastre cu Grecia nu vor fi afectate de măsurile de austeritate din statul elen, potrivit domniei sale.

    Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) nu crede că investiţiile vor fi afectate de măsurile de austeriate.

    Domnia sa ne-a precizat: "Oamenii de afaceri greci se ocupă cu turis-mul, sunt comercianţi, nu indus-triaşi. Toată zona Europei se află într-o poziţie dificilă. Investiţiile stau sub semnul întrebării, în contextul aşteptărilor privind recesiunea la nivel european".

    Leul, în creştere faţă de euro

    Moneda naţională a câştigat teren în faţa euro, Banca Naţională a Româ-niei (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,3477 lei, în scădere cu 0,52 bani faţă de şedinţa anterioară.

    Întărirea leului vine în condiţiile în care, pe plan, extern, moneda europeană a crescut, ieri, faţă de dolar de la 1,3197 unităţi la 1,3217 unităţi, pe fondul anunţării măsurilor de austeritate din Grecia.

    Leul a avansat, ieri, şi faţă de dolarul american. Banca Centrală a afişat un curs oficial de 3,2778 lei/dolar, în scădere 0,53 bani, comparativ cu şedinţa precedentă.

    De asemenea, în faţa francului elveţian, leul a câştigat, ieri, 0,34 bani, BNR anunţând un curs oficial de 3,5952 lei.

    Fitch: Posibilitatea creşterii ratingului "OTE" este redusă

    Temerile privind evoluţia sectorului elen de telecomunicaţii şi a ratingului grupului elen de telecomunicaţii "OTE" (acţionrul majoritar al "Romtelecom"), în eventualitatea în care Grecia ar intra în incapacitate dezordonată de plată şi potenţial ar părăsi zona euro, au sporit, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară "Fitch Ratings", potrivit Agerpres.

    Posibilitatea creşterii ratingului "BB" atribuit grupului "OTE" este redusă, cât timp grupul îşi menţine obligaţiunile denominate în euro şi "Deutsche Telekom" îşi păstrează politica de a sprijini "OTE", în caz de nevoie. "Deutsche Telekom" deţine 40% plus o acţiune din drepturile de vot la OTE.

    Totuşi, în cel mai rău caz - evenimentul ipotetic în care Grecia iese din zona euro - "Fitch Ratings" estimează că nu va avea loc o naţionalizare a sectorului de telecomunicaţii sau a "OTE". Deşi va rămâne una din corporaţiile cele mai puternice din Grecia, compania se va confrunta cu o povară enormă, legată de obligaţiunile sale denominate în euro, în urma devalorizării fluxului de numerar în drahme. "OTE" ar putea fi nevoită să majoreze tarifele pe plan intern, iar compania se va afla într-o poziţie inferioară faţă de concurenţii săi din Grecia, "Wind Hellas" şi "Vodafone".

    Despre ratingul "OTE", "Fitch Ratings" avertizează că grupul s-ar putea confrunta cu o penurie de lichidităţi în urma redenominării datoriei sale, ceea ce va duce probabil la o revizuire în scădere a calificativelor în categoria "C" sau "D".

    "Fitch Ratings" a retrogradat, în 2011, la "BB" de la "BBB-", ratingul grupului "OTE". Agenţia subliniază că orice evoluţie, care ar conduce la un sprijin oficial mai mare pentru "OTE", ar avea un impact pozitiv asupra ratingurilor companiei. Cu toate acestea, este puţin probabil ca ratingul "OTE" să revină în categoria "investment grade" (n.r. recomandat investiţiilor) în condiţiile tensiunilor continue la care este supus ratingul suveran al Greciei.

    "Hellenic Telecommunications Organization" (OTE), cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est, deţine 54,01% din "Romtelecom". Divizia sa de telefonie mobilă, "Cosmote", este prezentă pe piaţa noastră prin "Cosmote România", societate deţinută de grupul "OTE", prin "Romtelecom" (30% din acţiuni) şi "Cosmote Grecia" (70% din titluri).

    Statul elen se luptă să reducă factura la medicamente

    Menţinerea nivelului ridicat al cheltuielilor pentru medicamente în Grecia este un exemplu izbitor privind problemele mai largi cu care se confruntă ţara, în contextul în care se luptă sub presiunea internaţională să reducă cheltuielile publice şi să ţină în frâu datoria, scrie "Financial Times", potrivit Agerpres.

    "Nu au existat controale privind cheltuielile în trecut, întregul sistem a favorizat consumul", a afirmat Antonis Karokis, directorul pentru Grecia al grupului farmaceutic american "Merck".

    "A fost condus nu doar de distribuitori, ci şi de cererea din partea medicilor şi pacienţilor", a adăugat domnia sa.

    Statul grec şi sectorul privat de sănătate au cheltuit, anul trecut, patru miliarde de euro doar pe medicamente, reprezentând 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB) - cea mai mare proporţie din orice ţară industrializată şi mai mult decât dublul din Marea Britanie. Grecia cheltuieşte mai mult pe cap de locuitor pe medicamente decât orice ţară, cu excepţia SUA şi Canada.

    Numărul de distribuitori, medici şi farmacişti pe cap de locuitor este unul dintre cele mai ridicate din clubul OCDE (n.r. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) al naţiunilor bogate, fiecare cu stimulente pentru încurajarea consumului de medicamente.

    Corupţia ramâne larg răspândită, potrivit medicilor, farmaciştilor şi furnizorilor medicali, cu mituirea directă de către furnizori.

    "Sistemul fakellaki (n.r. plicul cu bani) încă funcţionează în spitalele mari din Atena, conduse de şefi de achiziţii publice", potrivit unui director grec care lucrează ca furnizor medical străin.

    Medicamente protejate prin licenţă au fost vândute sistemului de sănătate din Grecia în cantităţi mari, la preţuri care sunt relativ reduse comparativ cu standardele Uniunii Europene. O consecinţă a fost reprezentată de "exporturile paralele" de medicamente, în valoare de 850 de milioane de euro anul trecut, cumpărate ieftin de farmacişti greci şi revândute în străinătate. Guvernul a luat măsuri în ultimele luni interzicând vânzările în străinătate ale unor medicamente, după ce livrările pe piaţa internă s-au epuizat.

    Odată expirate licenţele, lipsa oricărei cerinţe ca medicii greci să prescrie versiuni generice, mai ieftine, face ca medicamentele patentate să reprezinte încă aproape 80% din totalul prescrierilor în Grecia, comparativ cu mai puţin de 30% în Germania. Cu toate acestea, medicamentele generice au fost vândute la preţuri relativ mari, cu reduceri foarte mici la medicamentele patentate. Chiar şi după recentele reforme, ele sunt de obicei cu doar o treime mai ieftine, comparativ cu rate mai mici de aproape 90% în Marea Britanie.

    Vassili Kontozamanis, fost oficial al autorităţii de reglementare în domeniul medicamentelor, a cerut eforturi mai mari pentru stimularea prescrierii de medicamente generice la preţuri mai mici, dar a avertizat că un astfel de demers întâmpină rezistenţă din partea industriei puternice a medicamentelor generice din ţară, care are peste 15.000 de angajaţi.

    Recentele reforme guvernamentale au inclus indicaţii de prescripţie medicală fără caracter obligatoriu, precum şi reduceri ale preţurilor la medicamente în valoare de un miliard de euro, cu scopul reducerii facturii statului la medicamente la 1% din PIB până la sfârşitul acestui an. Dar reforma spitalelor de stat înregistrează doar progrese modeste pe fondul opoziţiei puternice din partea personalului medical.

    Deprecierea obligaţiunilor guvernamentale elene - cost suplimentar pentru Bank Austria

    Bank Austria, divizia băncii italiene UniCredit, ar putea să înregistreze deprecieri suplimentare ale obligaţiunilor guvernamentale elene pe care le deţine de aproximativ 100 milioane de euro, însă urmează să anunţe profit pentru 2011, a declarat, ieri, Willibald Cernko, directorul general al băncii austriece, citat de Reuters, potrivit Agepres.

    Într-un interviu acordat publicaţiei "Wirtschaftsblatt", Willibald Cernko a afirmat: "Am înregistrat deja deprecieri de 60%. Pe ansamblu vom realiza deprecieri de 80%, ceea ce înseamnă că vom avea din nou ajustări, în jur de 100 de milioane de euro".

    După ce va înregistra obligaţiunile guvernamentale elene deţinute la valoarea de piaţă, tendinţa descrescătoare s-ar putea schimba în primul trimestru din acest an, a explicat şeful băncii austriece.

    Referindu-se la impactul legii care permite, în Ungaria, unde Bank Austria este activă, rambursarea la o rată de schimb preferenţială a datoriilor contractate în valute străine, în special în franci elveţieni, Willibald Cernko a afirmat că banca pe care o conduce nu este atât de afectată cum sunt alte instituţii de credit: "Nu suntem atât de expuşi în acestă zonă, am fost precauţi şi am pus deoparte 60 milioane de euro. Dar încă suntem printre cele mai profitabile bănci din Ungaria".

    Domnia sa a se aşteaptă la evoluţii pozitive în acest an, iar banca nu va avea nevoie de nici un ajutor de stat.

    UniCredit este prezentă în ţara noastră prin UniCredit Ţiriac Bank.

    Grecia, obligată să convingă Europa

    Autorităţile de la Bruxelles vor acord scris de la oficialii eleni.

    Guvernul elen este supus presiunilor în prezent, în sensul că trebuie să convingă liderii sceptici din Europa că nu se va abate de la implementarea planului dur de austeritate aprobat duminică de Parlamentul de la Atena.

    Legislativul grec şi-a dat aprobarea pentru noi reduceri masive de salarii din sectorul public, pensii şi locuri de muncă, incluse într-un pachet de economii de 325 de miliarde euro (din totalul de 3,3 miliarde euro preconizat pentru 2012). Aceste măsuri sunt necesare pentru ca Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să aprobe cel de-al doilea pachet de sprijin financiar pentru Grecia, în sumă de 130 miliarde euro.

    Programul de austeritate a fost adoptat de 199 de deputaţi eleni din cei 278 prezenţi. De menţionat că peste 20 dintre cei 153 de deputaţi socialişti eleni au votat împotriva proiectului, fiind excluşi imediat din grupul parlamentar al Pasok, conform deciziei liderului formaţiunii, Giorgios Papandreou. Totodată, 21 de deputaţi de dreapta, dintr-un total de 83, au votat împotriva planului, fiind de asemenea excluşi din rândul parlamentarilor.

    Programul adoptat în 12 februarie mai conţine un nou calendar de privatizări şi reforme structurale, iar până miercuri, oficialii greci trebuie să ofere detalii în privinţa tuturor măsurilor incluse în pachet.

    Aprobarea pachetului de austeritate a venit într-un moment în care pe străzile Atenei sunt peste 100.000 de demonstranţi care luptă cu forţele de ordine, protestând faţă de decizia Parlamentului. În condiţiile date, reprezentanţii guvernului grec au anunţat că liderii politici din ţară au termen până miercuri să pună la dispoziţia Comisiei Europene un angajament scris privind implementarea măsurilor de austeritate.

    Economiile prevăzute în bugetul elen pe 2012 cuprind:

    - reducerea cheltuielilor publice cu medicamentele, cu cel puţin 1,076 miliarde euro şi reducerea orelor suplimentare realizate de medici, care să genereze economii de cel puţin 50 de milioane de euro;

    - reducerea cheltuielilor militare cu 300 milioane euro;

    - desfiinţarea a aproximativ 500 de posturi de primari, adjuncţi şi angajaţi din administraţiile locale, în vederea economisirii a 30 de milioane de euro;

    - reducerea cheltuielilor guvernamentale centrale destinate alegerilor cu cel puţin 270 milioane euro;

    - reducerea bugetului de investiţii publice cu 400 milioane de euro;

    - reducerea pensiilor;

    - diminuarea cu o medie de 10% a salariilor speciale din sectorul bugetar, care nu sunt cuprinse în noua grilă salarială;

    - reducerea salariului minim cu 22%;

    - desfiinţarea majorărilor automate de salarii, inclusiv a sporului de vechime;

    - trecerea în şomaj tehnic a 15.000 de bugetari, care vor fi plătiţi cu 60% din salariul de bază, după care vor fi disponibilizaţi.

    Pe segmentul privatizărilor, Grecia trebuie să vândă, în primul semestru din acest an, participaţii la companiile de gaze ("Depa"), apă (Eydap-Eyath), petrol ("Hellenic Petroleum") şi pariuri (Opap). Până la finele lui 2012, statul elen trebuie să încaseze din privatizări 4,5 miliarde euro. (A.V.)

    Wolfgang Schaeuble, ministrul Finanţelor din Germania: "Grecia va fi salvată, într-un fel sau altul, dacă îşi va îndeplini obligaţiile".

    Miniştrii Finanţelor din zona euro se reunesc în 15 februarie ca să decidă în privinţa celui de-al doilea pachet de sprijin destinat Greciei.

    Alegerile parlamentare anticipate din Grecia vor avea loc în luna aprilie, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Pantelis Kapsis. "Acest Guvern are o lună, o lună şi jumătate la dispoziţie. Alegerile vor avea loc în aprilie", a declarat Kapsis.

    Brokerii: Programul de austeritate al Greciei a avut un efect pozitiv asupra cotaţiilor

    Majoritatea brokerilor sunt de părere că, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a resimţit pozitiv efectele adoptării, de către parlamentul elen, a programului economic de austeritate. Totuşi, unii dintre aceştia pun creşterile de ieri pe seama contextului intern favorabil.

    Indicele BET a încheiat şedinţa de ieri în creştere cu 0,93%, la 5.096 puncte, în timp ce BET-FI a crescut cu 2,35%

    Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": Interesul investitorilor se datorează mai mult factorilor interni

    Mihai Mureşian, director de tranzacţionare "Intercapital Invest", consideră că, în momentul de faţă, piaţa locală nu va reacţiona în niciun fel la măsurile adoptate de către guvernul grec.

    Domnia sa ne-a declarat că, atât în ultima perioadă cât şi în prezent, interesul ridicat al acţionarilor pentru titlurile listate la BVB se datorează mai mult factorilor interni şi, în special a celor care ţin de activitatea economică a companiilor de anul trecut, şi mai puţin de ceea ce se întamplă pe plan extern.

    Mihai Mureşian este de părere că, din motivele enunţate mai sus, există o decorelare a evoluţiei pieţei locale faţă de evoluţiile pieţelor internaţionale şi este posibil ca acest lucru să continue cel puţin până în perioada verii.

    Domnia sa a mai menţionat: "Bineînţeles că, în situaţia în care problemele Greciei vor degenera, sau temerile privind situaţia macroeconomică din Europa se vor adânci, iar aceste lucruri vor influenţa puternic pieţele bursiere internaţionale, ne putem aştepta ca atunci şi piaţa locală să răspundă în aceaşi măsură la mişcările pieţelor financiare globale".

    Marcel Murgoci, "Estinvest": Aprecieri ale cotaţiilor celor mai importanţi emitenti de la BVB

    Marcel Murgoci, director operaţiuni "Estinvest" Focşani este de părere că adoptarea de către Parlamentul elen a planului de austeritate necesar pentru o nouă tranşă de împrumut, a condus la aprecieri ale cotaţiilor celor mai importanţi emitenti de la BVB. "În continuare se aşteaptă decizia miniştrilor de finanţe din zona euro (ce se vor reuni în data de 15 februarie ) cu privire la tranşa de împrumut ce se va acorda Greciei", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Pieţele financiare urmăresc cu interes evoluţia din Grecia, existând o oarecare tensiune simţită în rândul investitorilor, tensiune generată de ceea ce se va întampla după ce Grecia va primi împrumutul: va mai avea nevoie de încă unul?, tensiunile sociale vor pune presiune pe guvern?".

    Simion Tihon, "Prime Transaction": "Proiectului legislativ de austeritate, a mişcat pozitiv pieţele".

    Simion Tihon, broker "Prime Transaction", ne-a spus că atât şedinţa de tranzacţionare de vineri cât şi cea de ieri, dovedesc faptul că există o corelaţie între evoluţia bursei autohtone şi cea a pieţelor internaţionale.

    "Dacă vineri, pesimismul generat de întârzierea acordului privind un nou ajutor financiar pentru Grecia a deprimat pieţele financiare, aspect resimitit şi la Bucureşti, astăzi (n.r. ieri), aprobarea de către Parlamentul Greciei a proiectului legislativ de austeritate, a mişcat pozitiv pieţele", ne-a declarat Simion Tihon.

    Domnia sa consideră că, atâta timp cât evenimentele din Grecia vor menţinte în tensiune pieţele fianciare internaţionale, va exista o reacţie corelată a investitorilor de pe piaţa de capital din ţara noastră.

    Andrei Rădulescu: "Companiile din sectorul financiar au fost cele care au beneficiat cel mai mult de decizia din Parlamentul elen"

    Andrei Rădulescu, analist "SSIF Broker" ne-a spus că, pe plan intern, companiile din sectorul financiar au fost cele care au beneficiat cel mai mult de decizia din Parlamentul elen, indicele BET-FI testând pragul de 25.000 puncte: "Practic, acestea sunt cele mai lichide companii, dar şi cele care pot acorda dividende importante pentru exerciţiul financiar 2011".

    Andrei Rădulescu consideră că impactul deciziilor din Parlamentul elen a fost pozitiv pentru climatul bursier european: "Practic, grecii trebuiau să adopte astfel de măsuri pentru a putea obţine noul program de susţinere financiară internaţională de 130 miliarde de euro". Domnia sa a precizat că acest vot era, în bună măsură, inclus în preţuri, având în vedere că indicii bursieri, din principalele pieţe europene, au crescut cu mai puţin de 1%.

    Domnul Andrei Rădulescu consideră că, pe termen scurt, climatul se menţine preponderent pozitiv, dat fiind că la finele lunii februarie este programată o nouă licitaţie a Bancii Centrale Europene cu băncile din Europa.

    Cu toate acestea, domnia sa este de părere că, pentru o creştere sustenabilă a burselor, este necesară relansarea investiţiilor în economia reală şi, deocamdată, nu sunt semnale concludente în acest sens. (Crăiţa Simionescu)

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Nu exista semnitii pe Pamant mai mizerabile si fara cuvant ca si grecii si evreii,tiganii si cipriotii!!!Cum sa crezi in niste mincinosi si hoti care au furat toata Europa,America ,Asia de cate ori au avut sansa??astia nu merita nici o paine mizerabila,darami-te salvarea!!!!Sunt gunoaiele Europei care ar merita sterse de pe fata Pamantului ,mult prea rabdator cu asemenea specimene umane,involuate si care se comporta ca niste nenorociti carora li se da o mana de ajutor si ei musca permanent ,mana!!!

      1. Banele, Banele! sau mai pe romaneste BA Nelule!, tocmai tu te-ai gasit sa faci pe rasistul/ pe xenofobul ?.

        Exista plava peste tot; ce ai cu ei de esti asa de afectat?. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    14 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9761
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb