Planul de relansare economică a UE - 200 de miliarde de euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 noiembrie 2008

Comisia Europeană a prezentat, ieri, planul cuprinzând propunerile de relansare economică a Uniunii Europene, care va dispune de un buget de 200 de miliarde de euro (258,8 miliarde de dolari) pentru anii 2009-2010, reprezentând 1,5% din Produsul Intern Brut al regiunii.

Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Durao Barroso, a anunţat că planul este "o cutie cu unelte", care poate transforma criza financiară globală într-o oportunitate pentru Europa.

Cea mai mare parte a sumei menţionate - 170 de miliarde de euro - va fi asigurată de statele membre, iar restul de 30 de miliarde va fi pus la dispoziţie de UE şi de Banca Europeană pentru Investiţii. Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că fondurile pe care unele state membre au anunţat că le vor aloca pentru propriile planuri de relansare economică sunt incluse în această sumă totală.

"Vremurile excepţionale cer măsuri excepţionale. Locurile de muncă şi bunăstarea cetăţenilor noştri sunt în joc", a declarat Barroso, adăugând: "Dacă nu acţionăm acum, ris-căm să intrăm într-un cerc vicios al recesiunii, cu scăderi ale puterii de cumpărare şi veniturilor fiscale, cu creşteri ale şomajului şi o adâncire neîntreruptă a deficitelor bugetare".

Planul de relansare curprinde, în primul rând, măsuri de stimulare fis-cală pe termen scurt pentru impulsionarea cererii, protejarea locurilor de muncă şi redarea încrederii consumatorilor, iar în al doilea rând, investiţii menite să stimuleze economia.

Comisia Europeană intenţionează să obţină acordul statelor membre UE pentru acest plan la summitul de la Bruxelles, ce va avea loc în 11-12 decembrie.

Pentru susţinerea consumului, Comisia Europeană propune reducerea temporară a taxei pe valoarea adăugată pentru anumite servicii, diminuarea contribuţiilor sociale ale angajatorilor şi a impozitului pe venit pentru angajaţi, o prelungire a perioadei de acordare a ajutorului de şomaj.

UE intenţionează să aloce în avans 4,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru accelerarea implementării proiectelor de investiţii majore, în vederea protejării şi creării de noi locuri de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb