PLASAMENTE ALTERNATIVE Enesco, diverse

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 septembrie 2021

Pictorul Emil Ciocoiu şi portretul omagial al lui Enescu

Pictorul Emil Ciocoiu şi portretul omagial al lui Enescu

Marius Tiţa

Este în plină desfăşurare un eveniment legendar, Festivalul Internaţional "George Enescu", aflat la a XXV-a sa ediţie. Vlad Bogdănaş, muzicianul român stabilit în Franţa, a ţinut să dedice concertul Cvartetului Danel, din care face parte de mai bine de 15 ani, compozitorului Vladimir Mendelssohn, plecat dintre noi cu puţin timp în urmă, şi pictorului Emil Ciocoiu, de la a cărui moarte s-a împlinit un an. "Emil, naşul meu, a fost un om formidabil, de care nu pot să vorbesc decât la superlativ. Dacă vă place muzica din această dimineaţă, vă invit să descoperiţi, sau să redescoperiţi arta lui. Sunt foarte multe culori comune în muzica pe care am ascultat-o şi cea pe care o vom asculta şi pictura lui Emil", a spus Vlad Bogdănaş.

Septembrie, luna în care se ţine festivalul, din doi în doi ani, este luna în care era născut pictorul Emil Ciocoiu. Au fost ediţii, şi nu puţine, în care, alături de Ateneu, la GalAteCa, se "auzea" muzica picturii regretatului artist. În 2009, pictura lui Emil Ciocoiu a fost prezentată, în acelaşi timp, în vremea Festivalului Enescu, atât în expoziţia personală "Omagiu Muzicii", la galeria de la BCU, dar şi la Sala Palatului. Atunci, în 2009, a fost expus pentru prima dată "Portretul omagial George Enescu", ulei pe pânză de mari dimensiuni, o alegorie astrală, aşa cum picta Emil Ciocoiu, dedicată marelui compozitor român.

În ultimul timp, în licitaţii au apărut, în vânzările de artă şi de obiecte de colecţie, mai multe lucrări şi documente legate de personalitatea lui Enescu. În 2019, casa Historic, care a apărut recent şi s-a impus pe piaţa obiectelor cu valoare istorică, a ţinut, chiar la Ateneu, licitaţia "George Enescu - Muzică şi Vocaţie". Cele mai mari preţuri au fost de 1.900 de euro, pentru un afiş al concertului din 1917, de la Teatrul Chatelet din Paris, organizat pentru susţinerea efortului de război al României, şi de 1.800 de euro, pentru o monedă de aur dedicată lui Enescu, bătută de BNR în 2005. Tot 1.800 de euro s-a obţinut atunci pentru "George Enescu în concert, fotografie cu dedicaţie, 1939". Totalul vânzării, sau al nevânzării, celor 130 de loturi a adunat 25.240 de euro, ceea ce nu este deloc foarte mult, dar ideea de a organiza o astfel de licitaţie, chiar în timpul şi la locul Festivalului a fost una foarte bună. În acest an, însă, licitaţia cu aceste coordonate a suscitat exprimarea unor îngrijorări referitoare la propunerea pentru vânzare a unor loturi precum "partitura-manuscris "Oedipe" + patru adnotări", la 100 de mii de euro, şi, la 50 de mii, o "vioară model Joseph Guarnerius del Gesj, primită de George Enescu din partea familiei regale a României, atelierul fraţilor Wolff Kreuznach, 1885". Am dat numele loturilor exact cum apar în oferta Historic pentru că, întotdeauna, fiecare cuvânt din descriere este important.

Muzeul George Enescu, găzduit de "Casa cu lei", palatul lui Cantacuzino-Nababul, primul socru al Marucăi, soţia lui Enescu, a anunţat, referitor la partitura operei Oedipe, că "manuscrisul acesteia se află la muzeu, bine păstrat, în condiţii corespunzătoare de conservare şi protecţie". Cât despre viorile lui Enescu, "muzeul deţine, de asemenea, 5 viori care au aparţinut lui George Enescu, toate clasate: vioara Guarneri del Gesu (1731), al cărei drept de folosinţă îl are, în urma unui concurs, violonistul Gabriel Croitoru, 2 viori Paul Kaul, o vioară Gaspar da Salo, o vioară Pierre & Hippolyte Silvestre".

Cezar Paul Florea, cel care a pus pe picioare casa de licitaţie de obiecte de mare valoare istorică, respinge contestaţiile la adresa licitaţiei Enescu şi garantează că "toate bunurile care fac obiectul licitaţiei au o provenienţă certificată, nu există nicio pretenţie din partea niciunei persoane fizice, entităţi publice sau private cu privire la acestea, de nicio natură, iar toate formalităţile legale privind clasarea şi scoaterea la licitaţie a bunurilor de patrimoniu au fost respectate întocmai". Licitaţia merge mai departe, inclusiv cu o expunere la Iaşi a ofertei sale, care cuprinde 190 de loturi, interesante şi la preţuri decente, care ar trebui să plece pe calea luminoasă a preempţiunii.

Mai mult decât orice preţ atins în 2019, la licitaţia specială Enescu, s-a obţinut în mai trecut, la prima parte a Licitaţie 10 Mai: două mii de euro pentru o fotografie Franz Mandy cu "Regina Elisabeta, George Enescu şi Grigoraş Dinicu, Cântecul la Regina, fotografie de epocă cu însemnare olografă". Un lot interesant şi scump, adjudecat în 2019, la Ateneu, a fost reprezentat de trei discuri Continental Record cu trei sonate de Bach în interpretarea lui Enescu, din 1950. Nu au dedicaţie, nu au "haine" arătoase. Un lot aparte se află în oferta curentă. Este vorba de trei coli de timbre din emisiunea filatelică "25 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii", din 1946, dintre care una singură are semnăturile lui Enescu, în partea de sus, şi pe cea a lui Yehudi Menuhin, în partea de jos. Semnătura compozitorului, pe timbrele din 1946, este în limba franceză, adică Georges Enesco. De fapt, sunt două coli de câte 12 timbre cu patru viniete şi un ştraif de 12 timbre din celebrul " tLte-bLche" al acelei emisiuni, care au fost lipite pe coli cu antetul evenimentului "Ministerul Artelor "Filarmonica" Jubileul de 25 de ani" şi ştampilate, pe alocuri, cu o ştampilă de zi.

Casa Historic nu oferă, în principiu, obiecte de artă, fiind specializată în documente, fotografii, manuscrise, astfel de obiecte istorice. Artmark oferă mai ales obiecte de artă, dar şi materiale cu valoare istorică. Licitaţiile sale se referă la toată gama de oferte, desigur, în şedinţe specializate. Preţurile mari de la Artmark, pentru loturi George Enescu, au mers la piese de artă. La licitaţia primăverii trecute, un crochiu de portret al compozitorului, cu un studiu de mâini alăturat, de Corneliu Baba, a primit 8.500 de euro. Acum câteva săptămâni, o altă tehnică mixtă pe hârtie, de acelaşi autor, numită "Enescu. Impressions d'enfance", reprezentând trei muzicieni, a primit 1.200 de euro. Sculptura, busturile lui Enescu mai ales, nu s-a bucurat de prea mare succes, deşi numai nume mari au fost aduse în discuţie. Ei bine, licitaţia Historic "George Enescu - Univers şi Creaţie" propune nu mai puţin de două busturi Enescu, de Oscar Han şi Gheorghe Anghel, la două mii de euro fiecare, şi o fotografie a unui bust de ghips al lui Enescu, tot de Anghel, cu 70 de euro. Din ofertă face parte şi un cap foarte ciudat, un Vladimirescu fără mustaţă, dar care poartă numele unui compozitor. Această piesă, sau o alta, identică, a apărut, nu de mult, într-o altă licitaţie, unde nu s-a vândut. Atunci se menţiona că face parte din colecţia istorică a generalului comunist Constantin Doncea. El a fost viceprimar al Bucureştiului în perioada când regele României era abdicat şi statuile mestroviciene ale înaintaşilor săi erau condamnate la topire. Românii uită şi iartă, uneori chiar înainte de a fi comisă fapta.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb