PLASAMENTE ALTERNATIVE Iicoane şi Isus

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 august 2004

Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, cade în acest an chiar duminică, pe 15, peste două zile adică. Este o sărbătoare mare pentru creştini şi pentru români, mai ales. Multe dintre rugăciunile noastre sînt adresate Maicii Domnului şi mulţi dintre noi, Marii, Marinele, Marini şi chiar Mariuşi, ne serbăm onomastica pe 15 august, cu un remember pe 8 septembrie, ziua Naşterii Maicii Domnului. Profităm de prilej să urăm "La mulţi ani!" tuturor celor care îşi sărbătoresc onomastica în această zi, inclusiv cititoarei noastre fidele, doamna Maria Tiţa din Craiova, fără a cărei contribuţie esenţială nu ar fi fost posibil nici articolul şi nici autorul.

Am zis onomastică, sărbătoare, cadou este noţiunea care urmează în gîndul nostru. Norocul multora este că, la vreme de concedii şi vacanţe, ajunge uneori un telefon, mai ales de cînd cu mobilele astea. Dar cei care vor să facă un cadou deosebit celor dragi şi aniversaţi de Sfînta Maria nu vor putea invoca vacanţa de vară pe care Alis, casa de licitaţii de obiecte de artă, şi nu blonda de la scara B, şi-o ia şi în acest an, pentru că Monavissa, o altă casă de licitaţii de artă, îşi ţine întîlnirea lunară chiar duminică, pe 15 august.

Orice scoate la vînzare o casă precum cele două mai sus amintite sau galeriile de artă şi cele de antichităţi poate constitui un cadou deosebit, dar nu ştiu de ce, de Sfînta Maria, parcă ar merge o icoană. Icoanele se dăruiesc şi din ce în ce mai mulţi oameni vor să aibă o icoană în casă. Şi e vorba de oameni normali şi simpli, nu politicieni şi afacerişti fără de Dumnezeu, care apar la televizor neapărat într-un birou copleşitor în care ţin ostatece, la loc cît mai vizibil, două-trei icoane. Icoanele, deci, sînt un cadou ideal pentru ziua numelui şi mai ales pentru onomastica legată de Fecioara Maria. În plus, despre icoane ca obiecte de artă şi de colecţie care se comercializează nu am scris niciodată.

Icoana rusească "Maica Domnului cu Iisus", tempera pe lemn, a fost singura dintre cele patru oferite la licitaţia Alis din 25 iulie care s-a şi vîndut, la preţul de pornire, de 8 milioane de lei. Cu două săptămîni înainte se vînduse o alta cu acest nume, mai exact subiect, preţul urcînd cu un milion, pentru a ajunge la 13. Acum nu a mai fost singura vîndută şi nici oferta de doar 4 piese. Dintre cele cinci icoane scoase atunci la licitaţie pe scena Teatrului de operetă una singură nu s-a dat, iar 3 dintre cele 4 adjudecate au avut preţul în creştere. Cea care nu a beneficiat de vreun salt avea oricum preţul inflamat. "Iisus Hristos binecuvîntînd", tempera pe lemn din Transilvania de acum două secole a fost propusă cu 60 de milioane de lei şi cu tot atîtea s-a vîndut. Şedinţa de excepţie din iulie venea după una catastrofală, din 27 iunie, cînd nici una dintre cele două icoane propuse nu s-au vîndut. Şi ambele aveau teme ideale pentru onomastica din 15 august: "Adormirea Maicii Domnului", tempera pe lemn, pe care se cereau 6,2 milioane, şi "Maica Domnului cu Iisus", icoană semnată şi datată, 1855, tempera pe lemn în casetă, pentru care se spera obţinerea a ceva mai mult, 20 de milioane de lei.

Dacă mergem, în continuare, cu spatele, adică ne dedăm la o abordare retrospectivă, avem o explicaţie şi pentru această "catastrofă". Ca şi în politică, ar pute fi invocată moştenirea trecutului, la şedinţa precedentă, cea din 13 iunie, fiind vîndute toate cele trei icoane propuse, şi nu oricum. "Maica Domnului cu Pruncul", icoană pictată în ulei pe lemn şi pusă în riză de argint 875 marcat şi gravat, parţial aurită, cu poanson de meşter şi datată 1891, a urcat de la 20 la numai 24 de milioane, probabil din cauza dimensiunilor mici. O altă icoană propusă cu 20 de milioane, şi mai mică, dar cu chipul Sfîntului Serafim pictat pe email de un meşter rus, a fost vîndută cu 30 de milioane de lei. Surpriza şi vedeta licitaţiei a fost, fără îndoială, o pictură de Nicolae Grigorescu, nesemnată dar avînd girul istoricului de artă Remus Niculescu, ca aproape toate picturile marelui maestru vîndute la Alis în ultimii ani. "Drumul Crucii", ulei pe mătase lipită pe carton avînd pe verso ştampila colecţiei C. Angelescu, a urcat de la 100 la 280 de milioane, în timp ce cel mai mare preţ al secţiunii Pictură-Grafică a fost de 200 de milioane, obţinut pentru o "Natură statică cu flori" de Ciucurencu, propusă cu 120 de milioane.

Dar performanţa icoanei lui Nicolae Grigorescu, sau cel puţin atribuită lui, nu a reuşit să o depăşească pe cea reuşită de ruşi, la 2 mai. Nu este vorba de fosta Zi a tineretului şi nici de nudism pe litoralul Mării Negre, ci de licitaţia Alis din 2 mai, anul acesta, cînd "Maica Domnului cu Isus", icoană pictată în ulei pe lemn dar montată într-o riză de argint cu safire şi rubine, a urcat vertiginos de la 41 la 320 de milioane de lei. Explicaţia saltului de la o mie la 8 mii de euro este, cu siguranţă, nu prezenţa pietrelor preţioase, ci existenţa unui poanson cu nevinovatele litere K Faberge, în chirilică. Toate cele cinci icoane scoase la licitaţie la 2 mai s-au vîndut cu preţuri în creştere iar printre ele s-a aflat şi "Maica Domnului cu Isus", icoană pictată în ulei pe lemn, montată în riză de argint, datată 1845, an plasat de organizatori la "înc.sec.XIX" şi nu la mijlocul acestuia, acolo unde se află, de fapt. Preţul ei a urcat de la 20 la 43 de milioane de lei.

Zugravul K. Popescu, mult mai puţin celebru decît celălalt K din articolul nostru, Faberje, ca să transcriem în alfabet latin poansonul chirilic, semnează "Maica Domnului îndurerată", icoana pictată în lei pe lemn din 1854, propusă la licitaţia din 4 aprilie cu 7,3 milioane de lei, dar nevîndută. Cu acest preţ de pornire a fost adjudecată "Maica Domnului Platitera", icoană în tempera pe lemn de la sfîrşitul secolului al XIX-lea, în timp ce "Maica Domnului cu Isus", tempera pe lemn din Grecia cu un secol mai veche, a urcat de la 13,5 la 55 de milioane de lei.

O icoană semnată, de Ghiorghe Zugravul, mai exact, s-a vîndut în martie cu 12 milioane, în creştere de la 10. "Maica Domnului cu Pruncul, Sfinţii Mihail şi Gavril" este realizată în tempera pe lemn, totul într-un cadru de lemn sculptat, este semnată cu alb şi datată 1837. Dar nimeni nu a dat, cel puţin în timpul licitaţiei, 7 milioane pentru o altă icoană semnată, "Maica Domnului cu Isus" de Costa Groza. Aceeaşi şedinţă din 21 martie ne furnizează pentru tema noastră minunatul exemplu al vînzării cu 34 de milioane, în mare creştere de la 15,8, a unei icoane ruseşti în tempera pe lemn, pe două registre, intitulată "Maica Domnului în glorie". În februarie, "Maica Domnului cu Isus", ulei pe lemn în ramă metalică de la sfîrşitul secolului al XIX-lea, a fost adjudecată cu preţul de pornire, 7 milioane de lei. În ianuarie avem "Maica Domnului cu Pruncul", tempera pe lemn cu peste un secol vechime, vîndută, într-o uşoară creştere, cu 9 milioane de lei. Asta pe 25, pentru că la şedinţa din 11 ianuarie, cînd publicul încă se străduia să revină încă la cele sfinte de la cele ale stomacului şi gîtului, nici una dintre cele 6 icoane propuse nu se vînduse. Şi era în ofertă o "Maica Domnului cu Isus", tempera pe sticlă, de 4 milioane, şi "Maica Domnului", o altă tempera pe sticlă, dar de 6 milioane.

Cu insistenţă am păstrat ortografia originală a catalogului Alis, unde Iisus este scris cu un singuri, pentru a lansa un apel umanităţii: Pentru numele lui Dumnezeu, nu mai scrieţi Iisus cu un singur i, sensul acestui cuvînt este cu totul altul decît numele Mîntuitorului. Dar de acum gata, toată lumea a citit articolul şi nimeni nu mai poate invoca lipsa de cultură generală, nici măcar traducătorii a tot felul de filme de la tot felul de televiziuni, ca să nu mai vorbim de organizatorii de licitaţii de obiecte de artă sau alţi profani comercianţi de astfel de marfă sfîntă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb