PLASAMENTE ALTERNATIVE Optimism şi vreme caldă

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 ianuarie 2021


Marius Tiţa

Poate din greşeală, poate din optimism, aş zice că prima licitaţie Alis din acest an a fost una bună. Sau poate că asta este realitatea. Sau este doar modul meu de a o vedea. Este prima licitaţie de artă din acest an, Artmark reluând vânzările pe 26 ianuarie, fără nicio legătură, de această data, cu "Epoca de aur".

Nu vorbim de recorduri sau bătălii sub zodia ciocanului de licitaţie, ci de vânzări în zona estimărilor sau a preţului de deschidere a licitaţiei, aflat întotdeauna sub cea mai mică estimare. Preţul cel mare a fost obţinut, desigur, pentru ultima ofertă din secţiunea picturii şi a graficii. A însemnat 165 de mii de lei, cam 34 de mii de euro, şi a fost oferit pentru un "Portet de fetiţă", ulei pe carton semnat Tonitza, în dreapta sus, cu roşu. Cu 38 de mii de lei, adică vreo 8 mii de euro, se dăduse o pictură de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, "În familie", o scenă cu un pater familias autoritar, discutând cu un băiat ce i-ar putea fi chiar nepot, la mijloc fiind nu vreo temă de la şcoală sau harta lumii, cum am crezut iniţial, ci o pânză pictată, scoasă de pe şasiu. Totul se petrece sub privirile unei doamne destul de avansate în vârstă pentru a fi mama copilului. Iar flăcăul stă într-o poziţie relaxată, aplecat cu coatele peste hartă, în pantaloni scurţi şi cu un stilet militar de paradă la curea. Nu ştiu cine este puştiul dar tare aş dori să aflu cine este personajul alfa, cel perfect redat!

La aceste vânzări, însă, s-a ajuns cu paşi mici. Cu o mie de lei s-a dat un lot interesant, gravuri realizate de Vasile Dobrian pentru "Steaua Inimei", din 1941. Din acelaşi an este şi dedicaţia autografă şi autografiată oferită lui Pericle Martinescu, un longeviv scriitor şi publicist de care majoritatea românilor nu a auzit. Un pastel ce alătură un bust feminin deplin cu "Venus din Milo", format redus, concepţie şi realizare de Nicolae Georgescu, cunoscut mai ales sub supranumele Balamuc, a plecat pentru numai 1,2 mii de lei. Un laviu discret, un peisaj din China, "Muntele în ceaţă (Nan Chang)", realizat chiar de Eugen Popa, a fost adjudecat pentru 800 de lei. Într-adevăr, între 1960 şi 1962, pictorul Eugen Popa, împreună cu soţia sa, Eugenia Popa, cunoscută mai mult ca Gina Hagiu, au lucrat în China, la Academia de Arte Plastice din Hangzhow, într-un schimb cultural cum se practica pe atunci. Această perioadă a lăsat multă influenţă în arta celor doi artişti şi menţionarea lor în destinul multor artişti chinezi importanţi. Laviul vândut la Alis este o parte infimă din această creaţie.

Cu toţii am auzit de Gopo, celebrul cineast, de fapt,realizator de filme de desene animate, Ion Popescu-Gopo, creatorul "Omuleţului", simpaticul şi expresivul personaj. În 1957, Gopo câştigă Marele Premiu Palme d'or la Cannes, cu un film simplu şi direct, "Scurtă istorie". Nu este prima dată când desenele lui Gopo apar în licitaţie iar cel de la Alis, "Negativist", după cum a scris chiar autorul, probabil pentru vreo publicaţie, cu "Omuleţul" zidind, la propriu, un NU mare, a fost adjudecat cu 3,8 mii de euro.

Mergând mai departe, trecem prin "Poarta" lui Nicu Enea, acuarelă vândută cu 2,5 mii lei. Următorul lot, adjudecat, este "Flori de la Lelia", tempera intitulată şi datată manuscris, şi semnată Vasile Grigore. În schimb, următorul lot, un pastel de Nicolae Vermont, reprezentând un "Interior" cu multe reflexii, s-a dat cu 5,5 mii de lei. O altă ofertă ce ar fi putut primi mai mult, o "Livadă", micuţ ulei pe lemn de Nicolae Grant, din clanul Grant, a primit 2,5 mii de lei. "La oglindă", ulei pe pânză cu o semnătură, H. Petrescu-Bucureşti, care, ca şi tehnica sa, nu spune prea multe, a fost adjudecat cu 1,5 mii de lei. O scenă cu cai, la marginea unui sat bănăţean, pictură de Vasile Varga datată şi localizată "Lipova 18 mai 1951" a primit două mii de lei. Imediat, "Trandafiri" de Constantin Isachie Popescu, un artist deosebit ce merită mai multă apreciere, a fost vândut cu 2,4 mii de lei. Şi iar imediat, "Bordeie iarna", în griuri de plumb, de Iosif Steurer, a plecat pentru 4,6 mii de lei. Apoi, tot imediat, un inedit "Nud văzut din spate", ulei pe carton de Dan Hatmanu, a primit 6,5 mii de lei.

Povestea continuă, fără pauză cu "Colţunaşi", florile cu acest nume şi nu prăjiturile, pictură în ulei pe carton de Eugenia Filotti Atanasiu, care au fost vândute cu 3,4 mii de lei. Alte flori vin la rând, cu alt preţ: pictură de Ilie Ardeleanu, care a primit 1,9 mii de lei. A urmat o lucrare reprezentativă de Costel Butoi, artist dispărut cu ani în urmă, pe care regretata Ruxandra Garofeanu ni l-a adus la Galeria Dialog a Primăriei Sectorului 2, în 2013. Pânza sa de dimensiuni medii spre mari intitulată "Auromagie" a primit 2,2 mii de lei. După care banii nu au mai ieşit din buzunar. O vreme.

După câteva eşecuri, s-a revenit la achiziţii cu "Rapsodia ţiganilor", de Andras Mikola, scenă de cântec, joc şi condiţii precare de locuit, pentru care s-a dat tot 2,2 mii de lei. Trecem rapid în alt registru cu "Coborârea Sfântului Duh", de Petre Remus Troteanu, ulei pe placaj ce ar putea fi un proiect de frescă bisericească. A fost primul dintr-o rafală de trei lucrări ale acestui artist de mare profunzime. A fost urmată de "Scenă orientală", care nu s-a vândut cu trei mii de lei, şi "Sfinţirea bucatelor", o masă plină din care covrigii cu lumânare par a ne vorbi de un parastas, vândută cu 5,5 mii de lei.

Să nu uităm că la Alis mai există o secţiune de artă plastică, una dedicată artiştilor în viaţă, după cum îi spune şi titlul, care nu se mai sinchiseşte de delicateţe precum "foarte contemporani" sau "contemporanii noştri". Preţul cel mare a fost de 36 de mii de lei, care înseamnă vreo 7,5 mii de euro, licitaţi pentru "Omul cu capra", ulei pe pânză semnat Ilfoveanu în dreapta, sus de tot.

În oferta acestei inedite secţiuni au figurat patru lucrări de Ilie Boca, din care s-au vândut trei, doar un nud cu ochelari rămânând fără ales. Toate cele trei picturi de Ilie Boca vândute sunt guaşe şi provin, după cum ni se spune, din colecţia Marinei Dimitropoulos, despre a cărei dispersare prin licitaţiile de la noi am tot scris. A fost vorba, la Alis, de "Veneţia", vândută cu 1,4 mii de lei, de "Coasta Dalmată", care a primit 1,5 mii, şi o altă "Veneţia", mai acvatică, licitată cu 1,4 mii.

O imagine hiper-suprarealistă de Lucian Prună, artist foarte tânăr, a primit 3,2 mii de lei, care ar fi putut fi, foarte bine, cel puţin tot atâţia euro. În curând vom auzi de astfel de preţuri pentru creaţia sa. O lucrare contemporană care ar fi putut primi mai mult decât cele 1,8 mii de lei primite este "Muzeu" de Florica Prevenda. Mai cubistă şi fără ramă, "Jocul de şah" de Ion Minoiu a fost vândută cu două mii de lei.

Ce-a urmat? Vânzarea Ilfoveanu, reuşită, şi un nud de excepţie, de Henry Mavrodin, pentru care nu s-a oferit 60 de mii de lei, cât s-a cerut. Deocamdată. Anul doar a început şi optimismul ne învăluie, deşi licitaţia Alis s-a ţinut în preziua celei mai deprimante zile a anului, calculate de specialişti ca fiind a treia zi de luni din ianuarie, când se termină şi sărbătorile pe stil vechi şi lumea ar cam trebui să se întoarcă la muncă. Sau poate că din cauza, sau datorită, vremii cu multe grade, ceea ce ne face ca, în lipsă de alte evenimente, să ne urăm un meteo deosebit de calduros!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb