Plata CAS pentru drepturile de autor este un bir excesiv, consideră compozitorii

F.A.
Companii / 3 februarie 2010

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) consideră că plata obligatorie a CAS de către cei care obţin venituri din drepturi de autor reprezintă un bir excesiv, care va avea consecinţe nefavorabile asupra artei din România, informează NewsIn.

"Eu înţeleg foamea de bani a guvernului, însă, în momentul de faţă, acest bir este unul excesiv, care va avea consecinţe nefavorabile faţă de activitatea artistică din această ţară. Guvernul Boc IV pune acest bir în seama autorilor, nu numai a muzicologilor, ci şi a ziariştilor, actorilor, pictorilor. Este pentru prima dată în istorie când autorii liber profesionişti sunt obligaţi să dea statului 31% din încasările lor lunare", a declarat preşedintele UCMR-ADA, Adrian Iorgulescu, care a precizat că nu vorbeşte din punctul de vedere al unui fost ministru al Culturii sau al unui membru al PNL, ci în calitate de reprezentant al celor peste 6.500 de compozitori din România.

Potrivit reprezentanţilor UCMR-ADA, principala deficienţă a proiectului legii sistemului unitar de pensii din România este faptul că îi obligă pe creatori să plătească CAS în valoare de 31,3% din venituri, în timp ce un salariat plăteşte doar 10,5%, iar angajatorul acestuia plăteşte restul de 20,8%.

A doua nemulţumire a reprezentanţilor creatorilor de muzică din România este o iniţiativă legislativă ce ar urma să scutească statul şi autorităţile locale de plata drepturilor de autor în cazul în care organizează spectacole sau concerte. Astfel, primăriile care organizează concerte în pieţele publice nu vor mai plăti drepturi de autor.

"Se creează, prin această lege, o clară inechitate între instituţiile statului şi cele private. Dacă această iniţiativă, care a trecut deja de Senat, va trece şi de Camera Deputaţilor, ne vom adresa Curţii Constituţionale", a spus Iorgulescu.

Nu doar compozitorii români vor fi afectaţi de această lege, dacă va fi aplicată, ci şi cei străini, pentru că UCMR este reprezentantul unic în România al tuturor societăţilor de gestiune colectivă din lume. "Dacă Elton John este adus în România de primărie, nu cred că va fi dispus să renunţe la drepturile sale de autor din cauza unei prevederi legislative româneşti", a spus compozitorul Horia Moculescu.

Potrivit lui Adrian Iorgulescu, sumele strânse din drepturile de autor sunt importante - în 2009, UCMR a încasat 25 de milioane de euro, din care aproximativ 19 milioane au reprezentat drepturile artiştilor străini.

Potrivit reprezentanţilor UCMR, şi organizaţiile internaţionale de gesiune a drepturilor de autor - CISAC (Confederaţia Internaţională a Societăţilor Compozitorilor şi Autorilor) a luat atitudine în legătură cu iniţiativa legislativă de scutire de la plata drepturilor de autor a instituţiilor statului, trimiţând autorităţilor române un protest ferm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb