Fintech-ul Fagura, care a dezvoltat o platformă de crowdlending bazată pe creditare, a primit recent autorizaţia ASF, îşi lansează operaţiunile în România pe domeniul Fagura.ro şi propune o soluţie rapidă şi eficientă de accesare a fondurilor necesare pentru susţinerea şi dezvoltarea companiilor mici şi micro, se arată într-un comunicat al Fagura, remis redacţiei. Modelul de business este complementar celui bancar şi se diferenţiază prin rapiditatea evaluării aplicaţiilor, proces desfăşurat exclusiv online, informează sursa menţionată.
Fagura are o experienţă de peste patru ani pe piaţa din Republica Moldova, unde a ajuns până acum la investiţii intermediate de peste 4,4 milioane de euro în cele peste 2000 de împrumuturi acordate persoanelor juridice şi fizice prin intermediul platformei, conform sursei citate. În prezent, dobânzile achitate investitorilor depăşesc valoarea de 750.000 de euro. Potrivit cifrelor raportate la nivelul Republicii Moldova, cu ajutorul Fagura au obţinut finanţare mai mult de 160 companii mici şi micro, prin programe susţinute de United Nations Development Program - UNDP şi Future Technologies Activity FTA (USAID, Suedia şi UK Aid), transmite sursa.
Orice persoană fizică sau juridică din Uniunea Europeană poate deveni investitor prin intermediul Fagura.ro, în timp ce împrumutaţii sunt exclusiv persoane juridice, companii mici şi micro din România, potrivit datelor din comunicat.
Conform sursei menţionate, CEO-ul Fagura transmite, "Ne-am propus să construim o comunitate de creştere financiară pentru mileniali şi generaţia Z, care să le permită să investească şi să împrumute. Fagura este o platformă de finanţare participativă care aduce mai multă democraţie în industria financiară. Investitorii pot testa investiţiile începând cu 25 de euro, iar antreprenorii pot depune în 15-20 minute o cerere de împrumut, 100% digital şi fără teancuri de hârtii. Este o soluţie modernă de încurajare a iniţiativelor micilor întreprinzători, capabilă să stimuleze dezvoltare economică. Ne diferenţiază nivelul înalt de tehnologizare a soluţiei noastre, rapiditatea evaluării dosarelor, analiza automatizată şi modul eficient de conectare a antreprenorilor cu investitorii. Procesul de fundraising este transparent, mobilizează investiţiile din Diaspora şi ajută afacerile mici cu ambiţii mari să devină mai cunoscute şi să obţină noi clienţi şi parteneri", a spus Tudor Darie, CEO şi cofondator Fagura.
Fagura.ro este o soluţie care poate fi scalabilă rapid, cu focus către angajaţii din IT şi industria financiară, comunitatea din Diaspora, freelanceri şi antreprenori cu venituri medii şi mari, se mai arată în comunicat.
Completarea aplicaţiei pentru împrumut se face online, iar răspunsul este primit în aproximativ 24 de ore. Datorită scoringului dezvoltat in-house de Fagura, aplicaţiile pentru finanţare ale companiilor pot fi evaluate în câteva secunde, potrivit sursei.
Valoarea împrumuturilor care vor putea fi accesate este de maximum 20.000 de euro, pe o perioadă de până la patru ani, iar dobânda, care este fixă pe durata contractului, variază în funcţie de gradul de risc al companiei care accesează finanţare, se mai arată în comunicat.