Plăţile interbancare sub 500 milioane lei, decontate în sistem electronic

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 mai 2005

Plăţile interbancare de mică valoare, sub 500 de milioane de lei, vor fi realizate automat, după ce a doua componentă a sistemului electronic naţional de plăţi (SENT) a devenit operaţională, potrivit unui comunicat al societăţii de adminis-trare a sistemului, Transfond.

Operaţionalizarea SENT vine la numai o luna după implementarea componentei care asigură decontarea plăţilor de mare valoare - ReGIS, sistem prin care se va realiza şi decontarea finală a poziţiilor nete calculate de SENT şi va fi urmată în scurt timp de intrarea în producţie a ultimei componente a sistemului electronic de plăţi autohton - GSRS, care asigură decontarea şi înregistrarea operaţiunilor cu titluri de stat, cele trei componente fiind interconectate prin interfeţe automate.

Intrarea în funcţiune a componentei SENT aduce o serie de avantaje certe utilizatorilor intrumentelor de plată. În primul rînd, SENT permite creşterea însemnată a vitezei de transfer al fondurilor către beneficiarii plăţilor. Cele trei şedinţe de compensare zilnice şi extinderea semnificativă a programului de funcţionare al casei de compensaţii vor aduce transformări fundamentale în modul de realizare a fluxurilor de plăţi fără numerar între bănci. Practic, sistemul permite ca un ordin de plată prezentat la banca iniţiatoare la primele ore ale dimineţii sa fie compensat de SENT şi decontat în aceeaşi zi de ReGIS, iar banca beneficiară să poată pune la dispoziţia clientului său suma de bani în cauză, cu aceeaşi dată.

"Creşterea vitezei de transfer al fondurilor între bănci trebuie completată cu optimizarea circuitelor interne ale instituţiilor de credit, parcurse de instrumentele de plată, pentru a se obţine reducerea duratei totale a transferurilor de bani de la iniţiatorul plăţii la beneficiarul acesteia", a mai precizat Emil Ghizari, directorul general al TRANSFOND.

În al doilea rînd, sunt create premisele tehnice pentru reducerea costurilor. Astfel, pe total operaţiune de plată, tariful se reduce cu 25%, de la 22.000 lei la 16.500 lei. În perioada următoare, o dată cu creşterea numărului de operaţiuni care vor fi procesate de SENT, vor fi posibile noi reduceri ale tarifelor.

În al treilea rînd, SENT oferă posibilitatea apariţiei unor noi produse şi servicii bancare, precum şi a îmbunătăţirii celor existente. Un exemplu relevant în acest sens îl constituie debitul direct interbancar, care este utilizat pe scară largă în ţările dezvoltate pentru o serie întregă de operaţiuni, cum ar fi cele de plăţi ale facturilor la utilităţi sau ale ratelor la credite. Debitul direct va fi oferit ca facilitate a SENT după data de 1 iulie 2005.

În prezent, în cadrul SENT se procesează doar instrumente transfer-credit, de tipul ordinului de plată, urmînd ca, în curînd, să fie asigurată decontarea electronică şi pentru instrumentele de debit (cecuri, cambii, bilete la ordin).

TRANSFOND, administratorul şi operatorul SENT, este o companie privată deţinută de comunitatea bancară autohtonă, ai cărei acţionari sunt: Banca Naţională a României cu 33,33% din capitalul social şi 27 bănci comerciale care deţin 66,67% din capitalul social. TRANSFOND a fost înfiinţată în anul 2000, ca urmare a angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană în probleme de modernizare a infrastructurii financiar-bancare româneşti. După înfiinţare, în prima parte a anului 2001, TRANSFOND a devenit operaţională, preluînd activitatea de operare a sistemului de plăţi pe suport hîrtie, externalizat de banca centrală. Astfel, operînd sistemul de plăţi pe hîrtie în numele şi contul băncii centrale, pe baza mandatului primit de la aceasta, TRANSFOND a generat resursele prin care comunitatea bancară românească s-a achitat de obligaţia co-finanţării proiectului PHARE RO 0005.02 "Interbank Payments System", al cărui obiectiv a fost proiectarea şi implementarea, în România, a unui sistem de plăţi electronic situat la cele mai înalte standarde tehnologice şi funcţionale. Pînă în prezent, valoarea investiţiilor TRANSFOND în resurse umane, echipamente, software de baza şi sedii destinate operării sistemului electronic de plăţi se ridică la aproximativ 7 milioane de euro. Alocarea efectivă de resurse financiare din partea Uniunii Europene prin fonduri PHARE în acest proiect s-a cifrat la 8,2 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb