Plătim cu 70% mai mult pentru energia "verde"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 ianuarie 2013

Plătim cu 70% mai mult pentru energia "verde"

Producătorii de energie "verde" (din surse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă, biomasă) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat către consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi îşi recuperea-ză costurile de la consumatori.

Cum schema suport a producţiei de energie "verde" aplicată în ţara noastră este generoasă, poate cea mai generoasă din Europa, trăim un adevărat "boom" al investiţiilor în parcuri solare şi fotovoltaice în special.

Până aici, toate bune şi frumoase, dar facturile populaţiei şi agenţilor economici au început să crească vertiginos. De exemplu, în acest an, plătim cu 70% mai mult decât anul trecut pentru energia "verde".

Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie), a declarat, ieri, într-un seminar de specialitate, că energia verde costă, de la 1 ianuarie, 53 de lei/MWh, faţă de 31 de lei/MWh cât am plătit în 2012. În 2011, consumatorii au plătit doar 9 lei/MWh. "Creşterea costurilor este îngrijorătoare. Este un impact mare asupra consumatorilor", a comentat domnul Calotă.

În timp ce multe ţări din Uniunea Europeană acordă fie subvenţii prin tarife reglementate pentru energia regenerabilă, fie câte un certificat pe MWh, România este mult mai generoasă, având şi potenţialul de dezvoltare cel mai mare pe acest segment. Astfel, energia eoliană primeşte două certificate verzi pe MWh, energia fotovoltaică - 6 certificate verzi pe MWh, microhidrocentralele - 3 certificate verzi pe MWh, biomasa - între 2 şi 3 certificate verzi pe MWh.

Domnul Calotă a explicat că ANRE monitorizează anual gradul de supracompensare cu certificate verzi a acestor tehnologii de producţie de energie şi a constatat, pentru anul 2011, că trebuie reduse certificatele acordate pentru energia eoliană şi pentru microhidrocentrale. În consecinţă, numărul de certificate verzi trebuie să scadă de la 3 la 2,6 pentru un MWh produs în microhidrocentrale şi de la 6 la 5 certificate vezi pentru un MWh produs în parcurile eoliene. Supracompensarea a survenit în urma ieftinirii tehnologiilor.

Vicepreşedintele ANRE a precizat că raportul pentru 2012 va fi gata la finele lunii martie şi a subliniat că investitorii în parcurile fotovoltaice vor primi mai puţine certificate din 2014, iar restul din 2015, conform noii legi din domeniu.

Potrivit unor calcule ale ANRE, consumatorii vor plăti, în perioa-da 2015-2017, circa 25-30 de euro în plus pe MWh pentru energia obţinută din surse regenerabile, potrivit estimărilor ANRE (reglementatorul pieţei de energie). În prezent, plătim circa 12 euro/MWh.

Este posibil ca deficitul actual de certificate verzi, care se tranzacţionează la preţ maxim, să dispară din 2015, respectiv să avem impactul de maxim 30 de euro/MWh chiar în 2015. După 2015, este posibil să ne confruntăm cu o ofertă mare de vânzare a certificatelor, iar preţul acestora să scadă vertiginos de la maximul actual de 55 de euro/certificat. După 2015, această scădere a valorii certificatelor se va regăsi în facturi.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. dupa o scurta interogare a preturilor din germania nemtii cumpara mwh in bavaria cu 16,62 €. Acestia avand o cerere mult mai mare pe piata avand in vedere industria foarte bine dezvoltata si faptul ca o foarte mare parte din populatie nu foloseste gaz mai deloc - ci electricitate. un alt argument contra pretului destul de mare din romania ar fi ca in germania exista si foarte multi producatori de energie eoliana => necesitate mai mare de subventionare.

    ori au aparut alti baieti destepti care au gandit sistemul bine si vor culege roadele de acum incolo, ori nu sunt baieti destepti si au gandit un sistem foarte prost. 

    1. Investitiile private in energie trebuie stimulate. Avand in vedere ca toti consumatorii suporta aceasta schema de sprijin, este corect sa armonizezi interesul platitorilor cu cel al investitorilor.

      Autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie. 

    Cum e vorba aia "America e tara tuturor posibilitatilor iar Romania este tara unde TOTUL este POSIBIL"

    E o mare prostie sa acorzi cel mai mare nr. de certificate verzi din UE pe energia solara! E de fapt o spoliere a consumatorilor in folosul unor smecheri. Tot felul de imobiliari au descoperit acum o noua cale de a pacali fraierii. Din pacate ajutati de stat. Consumatorul e prizonierul acestei aberatii, fiind nevoit sa suporte el castigurile golanilor.

    1. Autoritatile nu au consultat consumatorii cand au adoptat schema asta de sprijin generoasa. Nici nu le-a pasat ce impact va avea boom-ul investitional asupra pretului final platit de consumatori.

      De acord ca avem nevoie de astfel de investitii, dar nu a existat o strategie care sa puna in balanta nevoile consumatorilor cu cele ale investitorilor.

      In Romania s-au instalat anul trecut 27 MW in solar. Unde e boom-ul? Stiti cat reprezinta in consumul national productia de solar? Nici nu se vede in grafice. Daca e asa cum spuneti Dv anul trecut ar fi trebuit sa se investeasca cel putin in 200-300 MW dar si cei 27 sunt chinuiti si trasi de par cu 2 proiecte de 5 mw si restul suma din 30 de proiecte mici.

      Noua lege privind stimularea investitiilor in energia regenerabila a intrat in vigoare abia in a doua jumatate a anului.

      Multi investitori in parcuri fotovoltaice au asteptat noua lege ca sa demareze proiectele. 

      Ei spun ca multe proiecte solare vor incepe sa produca din acest an.

    de la 30 E/MWh, devine interesant pentru consumatori sistemele offgrid care devin din ce in ce mai performante si mai ieftine.

    şi de la 6 la 5 certificate vezi pentru un MWh produs în parcurile eoliene. Supracompensarea a survenit în urma ieftinirii tehnologiilor.

    Cred ca era vorba de certificatele pentru fotovoltaic de la 6 la 5 , vantul primeste2 certificate conform legii in prezent. 

    Pentru toti neinitiatii in noile tehnologii,este bine de stiut ca s-a cam exagerat atat cu centralele eoliene cat si cele fotovoltaice. Reprezinta ,in sine niste vechituri tehnologic e care sunt vandute de catre cei interesati. Puterea livrabila este mare dar energia livrata este mica.. Din cauza faptului ca nu intotdeauna este vant si soare..Speram ca in Bursa-on line sa dam ceva noutati despre descentralizarea energetica si alte avantaje ale noului sistem de a produce curent electric ,fara soare ,vant sau alta categorie de combustibili fosili..In curs de brevetare. Si de cautare de fonduri pentru realizarea prototipurilor. Guvernul tace ,desi a fost alertat. Se estimeaza reducerea pretului la utilitati,deci al energiei electrice , la aproximativ 13-17 roni/Mwh,tva inclus Si pastrarea constanta,sine die , a pretului.Deci stabilizarea pietei.. Nu garantam ,pe bune ,interesul ANRE. Ca strica socotelile unor baieti destepti.. Sa speram ca grupul de inventatori vor fi persoane tenace..Informatia data este corecta ,pe bune.

    1. contacteaza ma pe mailul asta te rog . sunt destul de vechi in ce spui tu si stiu cam tot ce i in Free energy pe net . ce noutati ati scos? pana acum totul ori scoate foarte putina energie libera ori sunt pacaleli. samueldumitru@gmail.com

      dl. B.G, contactati-ma sa va detaliez cum s-ar putea proceda

      raduvictortapu@yahoo.com

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb