Ploile scad producţia de cereale

G.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 23 iulie 2018

Ploile scad producţia de cereale

Schimbările climatice afectează producţia de cereale a ţării noas-tre. Seceta din această primăvară, din timpul însămânţării culturilor de toamnă, şi ploile din ultimele două luni au influenţat negativ creşterea plantelor, iar rezultatul este scăderea anul acesta cu 20-30% a producţiei de cereale.

Conform unei analize făcute de g4media.ro, recolta scăzută va duce la creşterea preşurilor pentru grâu, orz şi rapiţă, creştere care va fi resimţită şi în celelalte ţări ale Uniunii Europene care au înregistrat şi ele anul acesta o scădere a cantităţii recoltate la cereale.

Conform fermierilor, fiecare ploaie a scăzut producţia medie de grâu pe hectar cu 500 kg. Dacă o producţie medie este de aproximativ 7 tone în anii buni, anul acesta este de 4 tone. Fermierii nu au recoltat nici măcar o treime din cantitate, dar au înregistrat o scădere semnificativă a producţiei.

Seceta din aprilie şi mai, când în sudul ţării au fost şi 40 de zile fără ploi, au fost consemnate în perioada în care culturile de toamnă - grâul, orzul şi rapiţa - urmau să lege bobul. Când a început recoltarea au venit ploile.

Din aceste cauze, unii fermieri au pierdut la grâu şi orz 40% din producţie, iar la rapiţă aproape 80%. Situaţia este tragică la mazăre, unde se estimea-ză că în unele zone ale ţării întreaga cultură este afectată şi va fi înregistrată o pierdere de 100% a producţiei.

Perioada de recoltare a început pe 20 iunie şi trebuia să se încheie la 1 iulie. Din cauza ploilor mai sunt de recoltat 30-40% din suprafeţele însămânţate cu grâu, dar meteorologii anunţă în continuare vreme instabilă şi precipitaţii. Cele mai afectate zone sunt situate în sud-vestul ţării şi în Moldova.

Pe fondul acestei pierderi masive de recoltă, vor creşte şi preţurile cu aproximativ 12-15% în comparaţie cu anul trecut, dar nu este exclus ca majorarea să atingă până la sfârşitul anului 20-30% faţă de 2017.

Şi culturile agricole ale ţărilor Uniunii Europene sunt afectate de fenomenele meteo extreme. Potrivit unei analize publicate de revista americană "Stars and Stripes", Germania, al doilea mare producător de cereale din UE, are majoritatea culturilor afectate de secetă.

În Marea Britanie, temperaturile crescute au afectat culturile de grâu mai mult decât în mod normal deoarece o iarnă umedă şi târzie a împiedicat dezvoltarea rădăcinilor, lăsând plantele mai vulnerabile la daunele cauzate de seceta din vară.

În Polonia, peste 66.000 de ferme, care cultivă 1,2 milioane de hectare, sunt afectate de secetă.

Şi Franţa, care deţine locul întâi în UE privind producţia de cereale, este afectată de ploile din ultima vreme, care au dus la recolte mai scăzute.

Anul trecut, ţara noastră a fost al cincilea producător de grâu din Europa şi primul exportator de grâu din UE. România era devansată de Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia, la cantitatea producţiei de grâu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si ce daca...oricum statul român nu are nici o treabă cu producția de cereale...particularii au toată suprafața agricolă...

    Au fost ani în care a fost producție record de cereale....nu s-a întâmplat nimic, prețurile au crescut constant și temeinic deci...cf. principiului crește dolaru cresc prețurile., scade dolaru cresc prețurile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb