Începând cu anul financiar 2024, companiile listate la bursă, cele din sectorul financiar sau de importanţă naţională sunt obligate să raporteze eforturile lor privind reducerea impactului asupra mediului. Un recent studiu efectuat de startup-ul tech Pluria evidenţiază că implementarea modelului hibrid de muncă aduce cu sine un impact semnificativ şi asupra mediului înconjurător.
Transportul a contribuit cu aproximativ 25% la totalul emisiilor de CO2 din UE în 2019, iar un angajat care face naveta zilnic generează anual aproximativ 0,5 tone de CO2. Bucureştiul se clasează pe locul 7 în topul celor mai congestionate oraşe la nivel global, iar un studiu recent al Pluria arată că 15% din timpul de lucru este irosit în trafic.
Spre exemplu, un angajat care face naveta la sediul central al companiei, patru zile pe săptămână, pierde zilnic 1,5 ore în trafic, ceea ce înseamnă 24,5 ore pe lună (echivalentul a 3 zile lucrătoare) sau 270 de ore pe an (echivalentul a 33 de zile lucrătoare).
"Pentru angajatori, este esenţial să înţeleagă că modelul de muncă flexibilă nu reprezintă doar un beneficiu adiţional, ci o componentă crucială a iniţiativelor lor ESG (Environmental, Social, and Governance). Prin adoptarea unor modele de lucru flexibile, putem reduce semnificativ emisiile de CO2 pe angajat, contribuind activ la conservarea mediului şi îmbunătăţind în acelaşi timp profilul de sustenabilitate al companiilor şi raportarea ESG", a spus Andrei Creţu, co-fondator Pluria.
În acelaşi timp, conform Harvard Business Review, pentru a asigura o colaborare eficientă în cadrul echipelor, o companie trebuie să aloce 25% din totalul zilelor lucrătoare dintr-o lună pentru întâlniri faţă în faţă. Aceasta înseamnă că organizaţiile pot adopta modalităţi flexibile de lucru, reducând astfel necesitatea angajaţilor de a face naveta zilnic, fără a afecta totuşi productivitatea şi implicarea echipei.
"Implementarea unui model de muncă flexibilă înseamnă, pentru fiecare angajat, echivalentul plantării a 16 copaci anual, o reducere semnificativă a emisiilor de CO2. De asemenea, fiecare angajat economiseşte 190 de ore anual în trafic, ceea ce reprezintă aproximativ 24 de zile lucrătoare. Acest lucru evidenţiază impactul uriaş al muncii flexibile atât în ceea ce priveşte productivitatea angajaţilor, cât şi din punct de vedere al sustenabilităţii mediului", a adăugat Andrei Creţu.
Startup-ul tech Pluria facilitează colaborarea şi angajamentul angajaţilor, indiferent cât de distribuite sunt echipele, punând la dispoziţia companiilor spaţii de birouri şi săli de conferinţe dedicate într-o reţea naţională de spaţii flexibile, pe care angajaţii le pot rezerva direct din aplicaţia Pluria atunci când au nevoie. Prin desfăşurarea activităţilor în spaţii flexibile aproape de casă, se elimină necesitatea de a petrece mult timp în trafic, menţinând în acelaşi timp o colaborare eficientă între echipe.