PNL a depus, ieri, la Parlament, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, intitulată "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!".
Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a precizat că moţiunea este semnată de 180 de parlamentari. Astfel, 119 deputaţi - 112 de la PNL, şase neafiliaţi şi unul de la grupul democrat şi popular - şi 61 de senatori - 58 liberali şi trei neafiliaţi, respectiv Mircea Geoană, Dan Ioniţă şi Dan Tătaru - au semnat moţiunea de cenzură.
Liderul senatorilor PNL, Ioan Popa, a precizat că un singur senator liberal nu a semnat textul moţiunii deoarece nu a fost prezent.
În document, liberalii susţin că premierul, fiind trimis în judecată, compromite o naţiune întreagă şi că liderii UNPR şi PSD, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, sunt "complicii" acestuia dacă îl susţin în continuare.
"Partidul Naţional Liberal a decis să depună, de îndată, această moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru că situaţia actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o naţiune întreagă. În orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni", arată liberalii în moţiune.
Ei subliniază că, prin susţinerea lui Victor Ponta de către liderii coaliţiei, imaginea României va fi distrusă iremediabil.
Textul moţiunii mai arată: "Domnule Gabriel Oprea, vrem să ne spuneţi tuturor, acum, care este interesul naţional care reclamă menţinerea lui Victor Ponta cu preţul decredibilizării acestei ţări. Puneţi în balanţă promisiunea făcută lui Ponta şi interesul acestui popor. Ce alegeţi?! Domnule Liviu Dragnea, vorbeaţi recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceţi decât să vindeţi iluzii românilor. Menţinerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundaţi România cu partidul! Dacă vi-l doriţi pe Ponta, folosiţi-l. E bun de «Hopa Mitică» pentru PSD! Pentru România, însă, este doar un scaiete veninos care trebuie smuls înainte de a ne periclita orice perspective. Dacă sunteţi alături de Ponta, sunteţi complicii lui. Dar sunteţi poate chiar mai vinovaţi ca el. Distrugeţi iremediabil imaginea României, imaginea noastră. Uitaţi-vă în presa internaţională! Cu un astfel de precedent toxic, arătăm ca un stat care tolerează corupţia sau care acceptă corupţi la vârful celor mai importante instituţii".
Liberalii susţin că Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului, pentru că, fiind acuzat de fals în înscrisuri, nu poate semna acte normative, acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată nu poate gira bugetul României, aflat în faţa judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele şi contribuţiile românilor, acuzat de fapte legate de corupţie nu va putea garanta românilor un scrutin corect în 2016 şi va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, între două înfăţişări.
"În ciuda propriilor sale laude, acest prim-ministru lasă o economie cu probleme structurale, plină de incertitudini. Guvernul Ponta este guvernul care a tăiat masiv investiţiile şi a blocat construcţia de autostrăzi, de noi spitale şi şcoli. A făcut praf marile privatizări, abandonându-le, bineînţeles, în mari anchete de corupţie", se mai arată în textul moţiunii.
PNL cere votul parlamentarilor pentru a pune capăt acestei "situaţii ruşinoase": "Dacă veţi vota împotriva acestei moţiuni de cenzură, veţi trăda speranţa românilor care mai cred că viitorul aparţine celor cinstiţi. Este timpul ca din banii cetăţenilor să nu mai plătim dezonoarea. Ne aflăm acum, mai mult ca oricând, în situaţia în care aveţi obligaţia să spuneţi că vă pasă de această ţară. Dacă veţi fi de acord cu demersul nostru, înseamnă că veţi considera că România este mai importantă decât interesul PSD de a guverna oricum, inclusiv cu un prim-ministru inculpat trimis în judecată. Votul de astăzi îl acordaţi pentru sau împotriva decenţei, corectitudinii şi responsabilităţii în exercitarea funcţiei publice. Numai aşa putem reclădi o Românie demnă, şi aceasta este posibilă numai fără Victor Ponta".
• Nicolăescu (PNL): "Este prima moţiune de cenzură cu şanse mari"
Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat ieri că moţiunea de cenzură depusă de liberali are şanse reale să fie adoptată, şi a adăugat că se vor purta discuţii cu toţi parlamentarii pentru a susţine acest demers.
Domnia sa a spus: "În perioada următoare se vor purta discuţii cu toate celelalte grupuri parlamentare, cu parlamentarii individual, astfel încât să încercăm să-i convingem că până la urmă parlamentarii nu sunt în slujba lui Victor Ponta sau al unor partide, ci a cetăţenilor români şi trebuie să le apere interesele cetăţenilor. Victor Ponta în fruntea Guvernului şi a României astăzi le face rău tuturor cetăţenilor români. Răul este generalizat. Sper că va prima înţelepciunea. (...) Vom folosi toate metodele de a-i convinge pe cât mai mulţi parlamentari că este în interesul nostru al tuturor să şi voteze. (...) Cred că din 2012 încoace este prima moţiune care are şanse reale să treacă, deoarece nu am avut până acum în România un premier inculpat trimis în judecată. În toată Europa nu există aşa ceva".
El a precizat că moţiunea se adresează în special PSD şi celorlalte partide din Coaliţie, punctând că acestea trebuie să aleagă între interesele României şi cele ale lui Victor Ponta, adăugând că starea juridică a premierului este una toxică.
Liberalul a ţinut să sublinieze că PNL are un singur premier desemnat, în persoana lui Cătălin Predoiu.
Pentru a fi adoptată moţiunea trebuie să întrunească 275 de voturi.
• Oprea despre votul la moţiunea de cenzură: "Sprijinim coaliţia, Guvernul din care facem parte"
UNPR va susţine Guvernul la moţiunea de cenzură anunţată de opoziţie, a declarat ieri preşedintele partidului, vicepremierul Gabriel Oprea, după şedinţa coaliţiei de guvernare, precizând: "Suntem un partid serios, care se ţine de cuvânt. (...) Ne menţinem aceeaşi poziţie de bun simţ, în sensul că sprijinim coaliţia, Guvernul din care facem parte, e normal, şi îl sprijinim pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pe toate problemele de securitate naţională".
Oprea a făcut referire la "contextul de securitate foarte complicat din regiune" şi a spus că mandatul cu care pleacă la Consiliul JAI este neschimbat.
"Am acelaşi mandat. Suntem de acord cu ceea ce am promis şi ne-am luat angajamentul în aprilie de a primi în România în mod voluntar 1.785 de migranţi şi nu suntem de acord cu cotele obligatorii de impunere", a afirmat Oprea.
• Dragnea: "Coaliţia susţine în continuare Guvernul, vom respinge moţiunea de cenzură"
Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, ieri, că actualul Executiv are sprijin din partea partidelor coaliţiei ai căror parlamentari vor respinge moţiunea de cenzură. "Coaliţia susţine în continuare Guvernul. Vom respinge moţiunea de cenzură, deci nu susţinem demersul celor de la PNL. (...) Noi am luat o decizie politică acum şi credem că parlamentarii noştri nu vor susţine moţiunea de cenzură, adică nu o vor vota", a afirmat Dragnea, după şedinţa coaliţiei de guvernare, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă le va cere parlamentarilor să stea în bănci şi să nu voteze, aşa cum s-a întâmplat la ultima moţiune de cenzură, Dragnea a răspuns: "Astea sunt proceduri de care se ocupă liderii de grup. (...) Nu liderii coaliţiei stabilesc care sunt procedurile de vot. De aceea avem lideri de grup - să stabilească procedurile împreună cu parlamentarii''.
• Kelemen Hunor: "Majoritatea colegilor vor spune că trebuie să votăm moţiunea de cenzură"
UDMR urmează să ia o decizie în privinţa moţiunii de cenzură înainte de vot, a declarat ieri preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, citat de Agerpres. Liderul maghiar a precizat: "Nu pot să vă dau un răspuns în acest moment, pentru că noi nu am discutat în UDMR, urmează să discutăm, să luăm o decizie, dar decizia o vom lua înainte de vot, nu acum. Un singur lucru este clar - că UDMR nu va vota împotriva moţiunii de cenzură şi probabil că, în acest caz, fiind în Opoziţie, marea majoritate a colegilor vor spune că trebuie să votăm această moţiune de cenzură. Faţă de data trecută, din sesiunea de primăvară, înainte de acest anunţ, liberalii ne-au căutat, am avut o discuţie fără să ştim textul, fără să cunoaştem textul".
El a adăugat că UDMR este interesat "de ce se va întâmpla dacă pică Guvernul": "Pe noi ne interesează în primul rând ce se va întâmpla dacă pică Guvernul sau dacă premierul Victor Ponta face un pas înapoi, pentru că şi această posibilitate există, bănuiesc. Ce urmează, ce program de guvernare şi ce proiecte până la alegerile de anul viitor - sunt lucruri la fel de importante ca şi moţiunea de cenzură. Fiind în Opoziţie, logic dacă încercaţi să ajungeţi la o concluzie ce vom face, se conturează, dar decizie formală nu există şi nici nu vom lua această decizie. Vom avea discuţii cu PNL, cu conducerea PNL în zilele următoare, cel puţin joia trecută când am avut o primă discuţie la telefon, aşa a rămas şi vă ţinem la curent".
Kelemen Hunor a precizat că soarta Guvernului va fi decisă de Coaliţie. "Orice idee este realistă, inclusiv alegerile anticipate împreună cu alegerile locale, de ce nu. Toate variantele sunt posibile, cum este posibilă şi varianta de a merge mai departe cu acest Guvern, fiindcă nu noi vom decide soarta Guvernului. Soarta Guvernului va fi decisă de Coaliţia care susţine acest Guvern din care noi nu facem parte. Noi cu liberalii şi cine mai e în Opoziţie putem vota orice moţiune de cenzură fiindcă este un instrument constituţional şi e bine să existe moţiuni de cenzură", a conchis Kelemen.
• Andrei Dolineaschi (PSD): Moţiunea de cenzură a PNL are şanse zero să treacă
Secretarul general al partidului Social Democrat (PSD), deputatul Andrei Dolineaschi, consideră că şansele moţiunii de cenzură depuse, ieri, de Partidul Naţional Liberal (PNL) de a fi aprobată în Parlament sunt "zero". El a declarat, citat de Agerpres, partidele din coaliţia de guvernare au avut, ieri, o întrevedere, convenind să susţină Guvernul Ponta.
"Şi în cadrul Comitetului Executiv al PSD şi în discuţiile din coaliţie decizia a fost că susţinem în continuare un guvern performant, susţinem în continuare pe prim-ministrul Victor Ponta, pentru că îşi face datoria faţă de România. Şansele ca această moţiune să treacă sunt zero", a afirmat Dolineaschi.
El a subliniat că o parte din parlamentarii opoziţiei şi-a manifestat deja susţinerea faţă de actuala majoritate parlamentară şi faţă de actualul guvern.
Zgonea: "Moţiunea de cenzură va fi citită miercuri şi dezbătută marţea viitoare"
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca moţiunea de cenzură iniţiată de PNL să fie citită miercuri, la ora 10,00, şi dezbătută marţea viitoare, de la aceeaşi oră, în plenul reunit, a anunţat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, potrivit Agerpres. "Citirea moţiunii va fi făcută miercuri la ora 10,00. (...) Votul pe moţiunea de cenzură şi dezbaterea se vor face marţea viitoare, pe 29 septembrie, la ora 10,00", a precizat Valeriu Zgonea.