PNL îl propune oficial pe Eugen Nicolăescu viceguvernator la BNR

A.A.
Ziarul BURSA #Politică / 4 mai 2017

Turcan: "Decizia privind propunerile la BNR, CNSAS, Curtea de Conturi şi ANRE - perfect democratică"

Parlamentarii trebuie să completeze şi conducerea ASF şi să decidă dacă îl demit pe Mişu Nagriţoiu

Biroul Politic Naţional al PNL l-a propus, ieri, pe Eugen Nicolăescu pentru postul de viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

De asemenea, în şedinţa conducerii PNL, Sulfina Barbu a fost propusă membru în CNSAS, Anca Boagiu - la Curtea de Conturi şi Teodor Atanasiu - membru în Comitetul ANRE, conform Agerpres.

Iniţial, PSD a revendicat postul de viceguvernator BNR, rămas vacant în urma demisiei lui Bogdan Olteanu, însă, ulterior, a decis să îl cedeze liberalilor, conform algoritmului politic, potrivit presei.

Pe 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul intervenţiilor la primul-ministrul de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Olteanu, care ocupa a treia treaptă în ierarhia BNR - după guvernatorul Mugur Isărescu şi primviceguvernatorul Florin Georgescu -, este primul înalt oficial al băncii centrale aflat într-o asemenea situaţie.

Pe lângă completarea Consiliului BNR, parlamentarii trebuie să găsească un candidat şi pentru poziţia de vicepreşedinte pentru asigurări, în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, pe locul rămas vacant după demisia lui Marius Vorniceanu. De asemenea, Parlamentul trebuie să discute un raport, făcut de mai bine de şase luni, de comisiile parlamentare, de demitere a preşedintelui ASF Mişu Negriţoiu, care nu a fost votat în plen, nici până acum. După alegeri, parlamentarii au tot spus că procedura de demitere a preşedintelui ASF urmează să fie reluată, însă nimeni nu s-a mai preocupat de asta.

În luna aprilie, Birourile Permanente reunite (BPR) ale Parlamentului au avut subiectul pe ordinea de zi, dar nu l-au discutat.

Ulterior, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că s-a înţeles cu preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, asupra faptului că Mişu Negriţoiu trebuie demis cât mai repede de la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), deoarece aceasta este o instituţie importantă care nu trebuie să funcţioneze ca şi cum ar fi "moşia" cuiva. Întrebat când ar trebui să ia în calcul revocarea lui Mişu Negriţoiu de la conducerea ASF, Dragnea a precizat: "Cât de curând le punem pe toate pe calendar pentru că sunt foarte multe. Dar pentru mine este foarte important că am convenit împreună că este bine să facem lucrul acesta".

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat propunerile înainte de PNL pentru ocuparea funcţiilor din instituţiile de stat au fost făcute pe baza profesionalismului, reprezentativităţii politice şi a echilibrului în partid.

Domnia sa a spus: "Primul principiu şi criteriu este acela al profesionalismului, adică să fie oameni care să respecte legea în vigoare cu condiţiile de profesionalizare existente. Al doilea este acela al reprezentativităţii politice, adică să fie persoane publice cu un profil politic pronunţat, pentru că este foarte important să avem această provocare pentru PNL ca în interior să ne formăm specialişti. Dacă vom apela în permanenţă la soluţii de avarie din afara partidului înseamnă că nu mai există motivaţia pentru membrii de partid să se specializeze, să se profesionalizeze şi să încerce să răspundă unor criterii de performanţă pentru a fi prezenţi în acele instituţii. Plecând de la aceste principii, la care am adăugat principiul echilibrului în partid, astfel încât să fie mulţumiţi cu această decizie cât mai mulţi colegi, am ajuns la varianta ca doamna Sulfina Barbu să fie propunerea PNL pentru CNSAS, ca domnul Eugen Nicolăescu să fie propunerea PNL pentru funcţia de viceguvernator al BNR, ca doamna Anca Boagiu să fie propusă în conducerea Curţii de Conturi şi ca domnul Teodor Atanasiu să fie membru în Comitetul ANRE".

Ea a afirmat că această decizie este perfect democratică şi statutară: "Acum cu acuzaţiile de încălcare a statutului depinde de unde vin, dacă ele vin de la persoane care până acum asta au făcut înseamnă că sunt în cunoştinţă de cauză. Eu fac parte din acea categorie de oameni politici care citesc statutul şi în litera Statutului această procedură pe care noi am propus-o, care să răspundă şi unei decizii politice asumate, dar şi profesionalizării, este perfect statutară. I-aş sfătui pe colegii mei amatori de cancanuri sau declaraţii hazardate în spaţiul public să-şi cumpănească foarte bine cuvintele şi să înţeleagă că nu poţi să stai cu Statutul în braţe toată ziua în condiţiile în care până acum a fost aleatoriu sau un şerveţel cu care te-ai şters pe mâini. Statutul partidului trebuie să ajungă să devină carte de căpătâi pentru orice acţiune politică a PNL. Faptul că am solicitat tuturor organizaţiilor în teritoriu să transmită propuneri, faptul că am analizat cu maximă atenţie CV-urile, că am negociat cu forţă cu PSD şi am obţinut patru poziţii pentru PNL, în condiţiile în care PSD anunţa că nu doreşte să lase nicio funcţie PNL, arată deja o deschidere spre care PNL nu a visat până acum".

Întrebată dacă a purtat negocierea cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în legătură cu aceste funcţii, ea a spus că au fost discuţii la toate nivelurile.

"Negocierea înseamnă discuţii, discuţii multe pe toate canalele, pentru că ar fi fost extrem de îngrijorător pentru România să nu respecte niciun fel de algoritm parlamentar, niciun fel de reprezentare parlamentară pe care PNL o are în continuare de 20%. Nu am spus «nu» niciunei întâlniri sau discuţii private sau instituţionale cu toţi cei care ar fi putut să asigure prezenţa PNL cu oameni buni în aceste instituţii", a menţionat liderul PNL.

Turcan a susţinut că, în cazul în care funcţiile nu ar fi fost împărţite, s-ar fi ajuns la un precedent periculos.

"Poate (n.r. - social-democraţii) au fost impresionaţi de un precedent periculos pe care ar fi putut să-l instituie, un precedent care nu este sănătos şi care a fost folosit şi de alte conduceri în partidul nostru şi care nu face bine, pentru că un partid nu este veşnic la guvernare, nu este veşnic nici în opoziţie, ciclurile politice se schimbă şi cred că trebuie să existe un dialog", a conchis preşedintele interimar al PNL.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mai bine il propunea sa pasca vacile

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb