PNL Sector 1: Bugetul Zero Fonduri Europene este un monument al indiferenţei administrative

F.D.
Politică / 7 februarie

PNL Sector 1: Bugetul Zero Fonduri Europene este un monument al indiferenţei administrative

Bugetul propus de primăriţa Clotilde Armand pentru Sectorul 1 a primit aviz negativ astăzi în două comisii de specialitate: Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, impozite şi taxe locale şi Comisia de administraţie publică locală, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi patrimoniu, conform unui comunicat de presă al PNL Sector 1.

Potrivit sursei citate, în ambele comisii proiectul a fost dezbătut înainte de şedinţa de Consiliu Local convocată pentru ora 10.00. Consilierii locali PNL au semnalat nerespectarea prevederilor legale în realizarea propunerii de buget şi au avizat negativ bugetul în comisiile de specialitate. Totodată, ei au solicitat prezenţa directorilor din Primărie şi din principalele structuri care au contribuit la realizarea bugetului la şedinţa în care acesta va fi dezbătut.

În urma analizării proiectului de buget pentru anul 2024 propus de primarul Clotilde Armand, Comisia de buget a constatat încălcarea prevederilor Art. 58 Alin. 1 din Legea 273/2006 (cu actualizările ulterioare) privind finanţele publice locale. Conform legii, excedentul bugetar în valoare de 1,098 miliarde de lei (219.789.000 euro) din 2023 trebuia raportat în exerciţiul financiar 2024 exclusiv astfel:

ca sursă de finanţare a cheltuielilor secţiunii de dezvoltare;

pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalaje între veniturile şi cheltuielile secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare în anul curent, în limita disponibilului rezultat în urma aplicării art. a);

pentru acoperirea definitivă a eventualelor deficite ale secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare, după caz, la sfârşitul exerciţiului bugetar.

În cadrul listei obiectivelor de investiţii, care face parte din secţiunea de dezvoltare, primarul Armand a bugetat doar 632 milioane de lei din 1,098 miliarde ce trebuiau alocate conform legii. În schimb, Armand a umflat cheltuielile de la secţiunea de funcţionare, bugetând nelegal sume cu 37% mai mari decât cele cheltuite în anul 2023.

"Este ridicol şi nedrept pentru cetăţenii Sectorului 1 să bugetezi doar 632 milioane de lei pentru investiţii, în timp ce creşti nejustificat cheltuielile de funcţionare la 1,604 miliarde, mai bine de dublu faţă de investiţii. Doamna Armand a intrat deja în campanie şi încearcă să aloce bani pentru pomeni şi cadouri electorale în loc să se concentreze pe investiţii. Acest aviz negativ constată atât lipsa respectării legii, cât şi maniera dezechilibrată, chiar clientelară, prin care a fost construit bugetul pe 2024 de către Clotilde Armand", a declarat preşedintele Comisiei de buget şi liderul de grup al consilierilor locali PNL, Dinu Gheorghe.

Echipa lui Armand, chemată să explice propunerea de buget depusă pentru vot

Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului general centralizat al Sectorului 1 pe anul 2024 cuprinde şi alte nereguli flagrante sesizate de consilierii locali PNL. Aceştia au solicitat în scris prezenţa la şedinţa Consiliului Local a echipei implicate în redactarea proiectului, pentru oferirea de explicaţii şi clarificări. Persoanele a căror prezenţă a fost solicitată sunt Arhitectul Şef, directorul Direcţiei Management Economic, directorul Direcţiei Investiţii, directorul Direcţiei Generale Administraţie Publică Locală, directorul Direcţiei Management Resurse Umane, directorul Direcţiei Cadastru Fond Funciar, Patrimoniu şi Registru Agricol, directorul Direcţiei Evidenţă Publică a Persoanelor şi Stare Civilă Sector 1, directorul Direcţiei Juridice, Legislaţie, Contencios Administrativ, precum şi următoarele persoane cu funcţii de conducere (directori generali) din structuri subordonate: Administraţia Domeniului Public Sector 1, Complexul Multifuncţional Caraiman, Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1, Direcţia Generală Impozite şi Taxe Locale Sector 1 şi Poliţia Locală a Sectorului 1.

Printre semnalele de alarmă trase de consilierii PNL cu privire la propunerea de buget se regăsesc alocări eronate sau suspecte în domenii extrem de importante pentru cetăţenii Sectorului 1 precum educaţia, sănătatea sau investiţiile în reabilitarea clădirilor şi asfaltarea străzilor. Şedinţa de Consiliu Local a început la ora 10.20, a transmis PNL Sector 1.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Absolut normal,

    din fondurile europene, este mai greu de furat 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb