PNL şi USR contestă la CCR modificarea Regulamentului comun al celor două Camere privind comisiile de anchetă

Cristina Radu
Politică / 29 mai 2017

PNL şi USR contestă la CCR modificarea Regulamentului comun al celor două Camere privind comisiile de anchetă

PNL şi USR au depus o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la modificarea Regulamentului comun al celor două Camere care permite anchetarea unor instituţii sau persoane care fac parte din puterea judecătorească şi instituie pedepse pentru cei care nu furnizează informaţiile solicitate de comisiile parlamentare de anchetă. Cele două partide acuză că se încalcă separarea puterilor în stat prin permiterea Parlamentului să ancheteze puterea judecătorească, conform News.ro.

Prin modificarea regulamentului se abrogă un articol care prevede că este interzisă constituirea unor comisii de anchetă care vizează activitatea unor instituţii sau persoane care fac parte din puterea judecătorească. Totodată, se introduc prevederi prin care persoanele chemate la audieri sunt obligate să furnizeze informaţii, fiind extinse competenţele comisiilor de anchetă, potrivit sursei citate.

Instituirea obligativităţii ca orice persoană să se prezinte în faţa comisiilor de anchetă este contestată, arătându-se că în Constituţie este menţionată doar obligaţia persoanelor care lucrează în Guvern sau în alte instituţii ale administraţiei publice.

Opoziţia critică prevederea regulamentară conform căreia persoanele care nu se prezintă în faţa comisiilor de anchetă pot fi acuzate că împiedică aflarea adevărului, aceasta nefiind însă o infracţiune prevăzută în Codul penal.

Motivarea indică: "Articolul respectiv reprezenta o veritabilă consacrare a principiului separaţiei puterilor în stat, obiectivul său fiind acela de a nu permite puterii legiuitoare să se substituie în atribuţiile specifice puterii judecătoreşti. Practic, se recunoaştea autoritatea deplină a Ministerului Public şi a instanţelor de a investiga potenţialele infracţiuni şi de a se pronunţa asupra raporturilor juridice litigioase, considerându-se că dacă o anumită faptă sau situaţie ajungea să facă obiectul unei cercetări în justiţie analizarea acesteia în paralel de către comisiile parlamentare nu se mai justifică".

Sesizarea arată: "Această exprimare, din care rezultă că obiectivul activităţii comisiei ar fi nici mai mult nici mai puţin decât aflarea adevărului, indică intenţia evidentă a iniţiatorilor de a atribui parlamentarilor atribuţii jurisdicţionale specifice instanţelor judecătoreşti, cărora le este negată astfel autoritatea exclusivă în ceea ce priveşte cercetarea şi stabilirea situaţiilor de fapt".

PNL a depus la Curtea Constituţională, pe 18 mai, o sesizare prin care contestă modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor pe 9 mai, care instituie obligativitatea prezentării în faţa unei comisii de anchetă a tuturor persoanelor chemate şi care permit forului să desfăşoare anchete în paralel cu investigaţiile.

Deputaţii şi senatorii au aprobat pe 9 mai, în şedinţa plenului comun, cu 198 de voturi "pentru" şi 119 voturi "împotrivă", modificările aduse Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Astfel, persoanele citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă sunt obligate să se prezinte, iar cele care refuză să furnizeze informaţiile solicitate pot fi acuzate de împiedicarea aflării adevărului. Acuzarea poate îndreptăţi sesizarea organelor de urmărire penală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb