Cu frunzele de poama-vulpii, o plantă otrăvitoare, cei din vechime tratau dalacul, periculoasă boală contagioasă pe care noi, cei de astăzi, o numim antrax. Să fi dorit oare Gabriel Oprea, nu doar ministru de interne, dar şi oarecum doctor, cum îl ştim, să vindece vreo afecţiune politico-juridică a Coaliţiei de guvernare, ori poate a PSD numind-o "poamă" a serviciilor secrete precum "vulpea" Virgil Ardelean, din nou staroste peste "Doi şi un sfert"? Oricum, această numire pe care unii o trec pe seama influenţei "monarhice" a Cotroceniului a zguduit pentru prima dată serios o Coaliţie care, la nici o lună de la înfiinţarea sa, dovedeşte că nu reuşeşte nici măcar să mai stimuleze încrederea dintre parteneri. Când Liviu Dragnea, din calitatea sa de vicepreşedinte PSD, coordonator al echipei ministeriale, declara pentru Mediafax că "Premierul Emil Boc nu a fost corect, întrucât a fost o înţelegere între el şi Mircea Geoană ca toate numirile pe care le face să fie sub semnătura lui Mircea Geoană" şi, mai mult, chiar că "Boc a greşit", bătălia era deja în toi nu doar între partenerii alianţei de guvernare unde, şi cu această ocazie, PSD se pune într-o lumină proastă, cât mai ales în interiorul partidului.
Mircea Geoană lăsa să se înţeleagă că ministrul de interne ar fi acţionat unilateral, dincolo de disciplina de partid şi de protocolul coaliţiei. Ori, dacă în legătură cu respectarea disciplinei de partid PSD va dezbate în Biroul Permanent Naţional situaţia lui Gabriel Oprea - totuşi unul dintre "baronii" influenţi - în privinţa procedurilor coaliţiei regulamentului acestea nu par să fi fost încălcate prin numirea lui Virgil Ardelean. Articolul 16 al Regulamentului privind funcţionarea coaliţiei la nivel central şi local prevede doar că "repartizarea funcţiilor de secretari de stat, subsecretari de stat şi asimilaţii acestora, precum şi a altor funcţii de conducere din cadrul structurilor aflate în subordinea ori coordonarea Guvernului sau ministerelor se va face în sistem paritar, pe baza principiilor profesionalismului, competenţei şi integrităţii morale, în condiţiile legii." Şi, nicio lege nu a fost încălcată stricto sensu. Iar în ce priveşte zisa "înţelegere" dintre Geoană şi Boc, se pare că are aceeaşi consistenţă ca Gentlemen"s Agreement-ul încheiat între Bogdan Olteanu şi Viorel Hrebenciuc pentru formarea unei majorităţi PNL-PSD.
Spre deosebire de Liviu Dragnea şi Mircea Geoană, cărora li s-a alăturat şi Ion Iliescu, Marian Oprişan, unul din artizanii actualei coaliţii, consideră că numirile făcute la MIRA reprezintă nu doar "atributul ministrului", dar dovedesc şi că Gabriel Oprea este " "un om al PSD care a demonstrat prin profesionalismul său că merită din plin poziţia de ministru de interne". Deci lupta e deschisă în interiorul PSD. Federaţiile teritoriale conduse de baronii cu trecere la Curte se confruntă din nou, şi asta pentru că accesul la resursele naţionale a fost limitat. Grupul de la Cluj, de asemenea un susţinător al coaliţiei cu PDL, iar după unii chiar calul troian al Cotroceniului, îl susţine de asemenea pe Oprea. Atât Ioan Rus, cât şi Victor Ponta susţin "profesionalismul" numirilor făcute de Oprea. Însă, dincolo de amănunte, acest nou conflict intern anunţă nu doar un BNP furtunos, ci apare ca încă un pas spre precarizarea politică a PSD, dacă nu chiar spre divizarea sa. În favoarea cui să fie tot acest spectacol ?