Ziarul "Bursa", în ediţia de marţi, a găzduit un interviu cu Lucian Isar. Au consemnat: Emilia Olescu şi Ancuţa Stanciu. Prima întrebare: "Adrian Vasilescu susţine că, în perioada crizei, Banca Naţională ar fi încălcat grav legea dacă ar fi gajat aurul ţării, contractând un credit de la Banca Reglementelor Internaţionale, aşa cum spuneaţi că ar fi trebuit să facă. Cum răspundeţi?"
Răspunsul a venit în două părţi. La prima parte nu mă aşteptam! A fost o surpriză. Citez: "BNR a încălcat legea când a finanţat Banca Transilvania sau când a oferit facilităţi bilaterale doar băncilor ce s-au dovedit prietenoase cu diverşi angajaţi. Este interesant cum reprezentanţii lui Isărescu nu discută aceste măsuri din perspectiva legalităţii." O tactică de genul: "Voi vorbiţi, care furaţi mere din curţile vecinilor când eraţi copii?"... Sau în speţă: "BNR, care a încălcat legea când a creditat Banca Transilvania, îşi face acum probleme de legalitate?"... Adevărul este că BNR n-a încălcat legea când a creditat Banca Transilvania!
A urmat, apoi, partea a doua a răspunsului: "Revenind la subiectul finanţării cu colateral aur, BNR nu ar fi încălcat legea, susţine Lucian Isar, dacă ar fi contractat un credit de la Banca Reglementelor Internaţionale garantând cu aur.
Argumentaţia de legalitate este foarte simplu de urmărit. Dacă nu ar fi legal să se fi finanţat contra aur, atunci nu este legală nici finanţarea bugetului de stat având în spate creditul de la FMI parcat la BNR".
Tocmai aici e punctul fierbinte: finanţarea bugetului din împrumutul la care se referă Lucian Isar. Legea se cere interpretată. În calcul sunt luate trei criterii. Literar, logic şi istoric. Literar - dacă literele ce formează cuvinte şi cuvintele ce formează propoziţii şi fraze sunt ordonate în aşa fel încât textul de lege să fie limpede. Dacă nu, dacă textul e încâlcit, se trece la al doilea criteriu: cel logic. Dacă nici aşa textul nu e clar, se aplică al treilea criteriu, cel istoric. Cum s-a mai interpretat. În nici un caz, în interpretarea unei legi, nu se aplică şi un al patrulea test: analogia. Mai cu seamă atunci când se caută asemănări între două situaţii care nu seamănă între ele.
Ce a primit bugetul nu a venit din creditul de la FMI parcat la Banca Naţională. Şi BNR nu ar fi avut nici un drept să împartă acest împrumut aşa cum a fost el împărţit: de la Banca Mondială - bani pentru investiţii; de la Comisia Europeană - bani pentru bugetul ţării aflat în suferinţă şi cu un deficit excesiv; şi în mod excepţional - bani pentru bugetul ţării de la FMI, prin cedarea a trei tranşe din împrumut către statul român. Iar dacă Banca Naţională s-ar fi retras din Acordul cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană - Acord aprobat de Parlamentul României, ce a fost de fapt singurul program al ţării de ieşire din criză, gajul fiind angajamentul ţării de a performa economic iar dobânda fiind modică - Acordul ar fi căzut! Iar BNR, gajând aurul, ar fi fost obligată să ducă toţi banii în rezerva valutară. Nici programul de investiţii publice, nici bugetul ţării nu s-ar fi ales cu nici măcar un singur eurocent.
Din primăvara lui 2009, când România (şi nu BNR) a încheiat un acord de asistenţă financiară cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, suma angajată fiind de 20 de miliarde de euro, în culise sau pe scena publică au fost imaginate scenarii despre cum au fost împărţite şi cheltuite fondurile împrumutate. Cu o anume ciclicitate şi cu modificări pe ici-pe colo, scenariile au apărut, au dispărut, iar au apărut şi iar au dispărut. În ciuda nenumăratelor clarificări cu care Banca Naţională a ieşit în faţa publicului. În toamna lui 2016, scenariştii au reînnodat firul. Acum vine Lucian Isar şi vorbeşte de "iniţiativa BNR" de a împărţi banii cu bugetul. De-ar fi fost aşa, sigur că ar fi fost ilegal. Dar n-a fost aşa.
Din primul Acord încheiat cu partenerii internaţionali, cel de asistenţă financiară, semnat în 2009 şi finalizat în 2011, banii împrumutaţi au fost repartizaţi între Guvern şi Banca Naţională. Din suma angajată, de 20 de miliarde de euro, Guvernul a primit 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi 2,3 miliarde de euro direct de la FMI - împrumut excepţional. Ambele sume au acoperit deficitul bugetar. În acelaşi timp, Guvernului i-au revenit 1 miliard de euro de la BERD şi BEI şi 1 miliard de euro de la Banca Mondială pentru proiecte de investiţii. În total, 9,3 miliarde de euro.
Nici măcar un singur euro, din banii europeni, veniţi de la "organismele financiare europene" - am în vedere Comisia Europeană, căreia i s-au adăugat BERD şi BEI -, nu a ajuns la Banca Naţională. Partea de împrumut de la aceste organisme a ajuns în totalitate la Guvern. Fără să fi fost "parcată" la BNR. Tot aşa cum a fost numai închipuire că BNR ar fi dat ascultare "ordinului lui Barroso", preşedintele de atunci al Comisiei Europene, şi că ar fi împărţit cu băncile comerciale ce ar fi primit de la organismele financiare europene. Din ce n-ai primit n-ai ce împărţi.
Suma de 10,7 miliarde euro a fost angajată în exclusivitate cu FMI şi a revenit Băncii Naţionale, care însă a renunţat la o tranşă de 1 miliard de euro. A tras în total 9,7 miliarde de euro. Toţi aceşti bani au intrat în rezerva de valute administrată de BNR, având rolul cardinal de a contribui la consolidarea credibilităţii externe a ţării, împreună cu aurul. De acolo a şi fost plătită datoria, fără a implica bugetul de stat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 00:37)
Zamfur si Piperea la popularie!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 06.10.2016, 01:57)
Strigaturi la hora zero.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 05:04)
Bt trebuia sa se inchida atunci daca eram in democratie si mai ales in capitalism.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 06:25)
Da tu chiar esti un analist adevarat dar in capitalismul romanesc asa ceva nu exista !
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de marius în data de 06.10.2016, 16:45)
care capitalism? vorbesti din carti, in cel mai bun caz ... TLV a fost perfect legal finantata, BNR fiind imprumutator de ultima instanta, pentru afacerile bancare pe care le considera viabile; bancpost cu credite in CHF pare afacere viabila ? vad ca te mananca rau de tot grija de ce TLV a fost sustinuta
3. Fara credit
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 06:21)
In atentia institutiilor statuluibcu atributii pe linia asigurarii securitatii:
Va solicitam prin prezenta sa analizati metadatele comunicarilor electronice LA si DE LA numerele de telefon ale parlamentarilor romani. Exista suspiciuni rezonabile ca un grup infractional organizat desfasoara un jaf de proportii cu complicitatea unor parlamentari.
Grupul pe care ar urma sa-l descoperiti din analiza metadatelor executa atacuri comunicationale prin intimidare si floodare in scopul de a santaja parlamentarii sa voteze conform intereselor grupului infractional.
Terorizarea si intimidarea la care sunt supusi parlamentarii ii face sa voteze acte normative care incalca in mod vadit Constitutia si alte legi ale tarii.
Tinand cont de obligativitatea legala a pastrarii metadatelor ar trebui sa fie usor ca printr-o ansliza a vectorilir de directie si intensitate sa iasa in evidenta membrii retelei infractionale si victimele acestora precum si comportamentul lor ulterior.
Mentionez ca este vorba de un grup infractional care prejudiciaza persoane fizice si persoane juridice cu sume care totalizeaza catea sute de milioane de euro, frauda putand urca chiar la mai mukte miliarde.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 06:29)
Nu cumva bubulii energofagi este numele acestora ? Cred ca un atac energetic la buzunarele expandate va duce la fomizarea lor....
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 06:43)
Nemo: BA DA
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 11:47)
Scenarita de Bucuresti!
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 11:57)
Intrebati-l pe maestrul The Brute; el ii va deconspira si ni va pune pe tapet.
Chiar daca, pentru succes, va trebui sa scormoneasca si in fisetele de la Chisinau.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 12:11)
Nemo: CORECT!
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 12:13)
Asta vor decide procurorii, dumneavoastra nu aveti caderea si nici priceperea.
4. fără titlu
(mesaj trimis de piticu rautacios în data de 06.10.2016, 07:52)
" În ciuda nenumăratelor clarificări cu care Banca Naţională a ieşit în faţa publicului."
Pai aici e chintesenta iuresului. Nu intelege nimeni ce explica BNR si nici nu conteaza pentru dusmani. De-aia nici nu sunt preluate explicatiile. In timp ce sotul lui Gorghiu apare pe 3 posturi de tv zile intregi, BNR explica prin 2-3 articole pe 2-3 saituri specializate pe care nu le preia nimeni sau intra Suciu prin telefon care nu stie sa vorbeste romaneste si mai e si acoperit din studiou. E o batalie asimetrica. Multe argumente tin de lege de regulamente de angajamente etc care plictisesc lumea. Ideea e ca dam in BNR, simplu, nu sta nimeni sa inteleaga cine are dreptate, ne simtem bine ca uite, e cineva care are curaj sa dea in somelier. Care nu mai pleaca odata.
5. fără titlu
(mesaj trimis de savin în data de 06.10.2016, 08:15)
D-le Vasilescu va rog nu va mai puneti mintea cu toti papagalii...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 09:26)
Asa,asa, de aia a ajuns BNR in rahat, pentru ca nu si-a pus mintea cu toti papagalii.
Cam atat iti bubuie capul....
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 08:46)
La nivelul UE nu au fost ajutat sistemul bancar?
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 10:35)
Niciodată. Bail-out-urile au fost extrase din bănci prin acordarea de bonusuri financiare managementului care a investit in traficul de influenta fara de care n-am mai fi vorbit despre bail-out-ul care n-a fost.
7. pasareasca
(mesaj trimis de constantin în data de 06.10.2016, 08:55)
Bnr-ul mai ales Vasilescu ,acest Tutankamon al vremurilor noastre care este dreaq nemuritor, ne vorbesc in pasareasca iar noi nu intelegem nimic ,dar ei vor spune ca expertii economici stiu ce vb ei (bnr) si toate actiunile lor sunt in interesul nostru .
Baaaai relicvelor ,voi inca nu intelegeti ca pasareasca voastra trebuie inteleasa de catre Cetatean si implicit popor pt ca ei judeca iar actiunile voastre ale bnr-ului nu sunt intelese iar explicatiile vagi sunt o natjocura la adresa romanilor !!!
Rusine [fragment eliminat, conform regulamentului] !!!
7.1. Impresia mea (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 06.10.2016, 10:43)
este ca ai vrut sa spui Matusalem, nu Tutankamon. :)) C-o fi unul, c-o fi altul, esential este ca venerabilul sterge praful cu tinerelul Isar, si asta fara a da raspuns problemelor esentiale. Amintesc doar una: Cum se face ca aceasta institurie economica fundamentala a staului, BNR, se face si ea cirpa de sters praful in miinile porcilor care jefuiesc statul? Va sa zica ea face imprumuturi pe care poporenii le platesc cu mari sacrificii ca niste nemernici sa aiba ce jefui! Sa nu se raspunda ca asa e legea. Nu exista o a semenea lege!
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 10:51)
Ultima dată când a dat de pământ cu Isar, la TV, reporterii îl întrebau de comision, iar el vorbea despre articolul ics din legea pics care interzice filantropia la veverițe,
7.3. Tango degeaba (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 11:58)
Degeaba; impresia ta nu conteaza.
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 16:49)
atat stie fostul bancher dat afara din sistem
7.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 20:13)
Era vorba de Adrian Vasilescu. Pretinde rabdare pentru a termina fraza, ajunge in balarii, moderatorul fiind obligat sa schimbe subiectul.
26 de ani de domnie nu pot fi acumulati pe fapte concrete. Emisiunea Epoca de Aur a fost nișată, nu a mai fost difuzat 2 ore zilnic, ci câte o oră la câteva luni, în sala de conferințe a BNR.
8. Adevarul pus pe indelete
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 09:54)
Adevarul clar, spus ca la scoala nu poate risipi minciuna agresiva. "Ajunge un par la un car de oale" si "Piatra aruncata in lac de un nebun nu o pot scoate zece destepti" spun proverbele...
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 10:33)
Ce a construit BNR-ul in 26 de ani, cum ar fi eliminarea sistemului bancar romanesc, emigrarea a peste 4 milioane de romani, se poate narui dintr-un simplu text publicat on-line.
Trebuie sa avem mare g r i j i e.
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 16:52)
adica tot ce-i rau e opera BNR? sau ai ceva probleme de rezolvat cu ei ...
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 20:14)
N-am nimic cu BNR. Sa va saraceasca pana la os.
9. Domnule Vasilescu !
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 12:23)
Alpha Bank are probleme?
In Cluj e inchisa !
In centru langa Diesel era de cand ma stiu, acum i-a ramas doar sigla pe geam. Doar azi am observat.
A creditat chf?
E cel mai bun loc pentru spatiu comercial acolo.
10. Comandant, marja de eroare 300 milioane
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.10.2016, 12:59)
pe cersetorii romi II cereti, da un bancher care face sa dispara 10 miliarde trece neobservat...aceasta este consolidates increderii in BNR, retragerea val vartej a RMO in valuta. Spuneti NE daca aveti curaj spreadul intre dobanda platita catre BCR penteu RMO SI cea vizavi de FMI. Incaconsiderati ca nu a fost ajutor de stat? Aveti cuvantul, domnule consilier de strategie....
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de mitica în data de 06.10.2016, 13:29)
anonimus,vrei 2 palme?
10.2. Hahahaihiha (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 14:26)
Porniti si microfoanele :))))))
10.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 14:26)
O parete e mai buna!
10.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 15:17)
BCR Bucuresti sau Chisinau?
10.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2016, 15:18)
Inca trei parete si faci o camera.
10.6. in esenta identic:-) (răspuns la opinia nr. 10.4)
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.10.2016, 21:35)
ASA a spus Comisia Europeana...
11. Aurul Romaniei
(mesaj trimis de iorga în data de 06.10.2016, 15:31)
Vorme multe, unele cu folos , altele ..., de dragul lor. Nici Dl ISARESCU si nici Vasilescul lui, nu a dat nici o clarificare ... *unde se afla Tezaurul de AUR al Romaniei*, cine trage foloase de pe urma lui, care *satrapi cu gulere albe de pe strazile Londrei - de, perifdul Albion a stiut dintodeaun sa-si gaseasca tradatorii care sa-i slujeasca, dar, nu mai stim nici daca *aurul Romaniei va ajunge ca si cel *romanesc din 1916*, adica ... nicaieri, in neant !!!. ISARESCU probabil este tinut acolo pentyru a *spala orice urme, cat traieste, apoi, mai cauta vinovatii pentru dispartitia AURULUI Romanesc !!! iar clasa politica romaneasca este *partasa la aceasta *nou mega-escrochrie pe spatele romanilor*.