POLEMICI Listarea nu a adus buna guvernare şi eficienţa aşteptate la "Electrica"

GABRIEL DUMITRAŞCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2017

Listarea nu a adus buna guvernare şi eficienţa aşteptate la "Electrica"

Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, din cadrul Departamentului pentru Energie, a condus, în 2014, listarea acţiunilor Electrica la BVB şi la Bursa de la Londra.

"Listarea Electrica nu se poate compara cu nicio listare, cu nicio privatizare făcută până acum. Este o premieră pentru piaţa din România, pentru că nu listăm o companie, ci un holding, un grup de companii", a spus la acea vreme Gabriel Dumitraşcu. În 2014, Gabriel Dumitraşcu afirma că Electrica are toate şansele să devină o companie-vedetă la BVB. Acum, însă, domnia sa se arată dezamăgit de performanţa managementului, făcând o serie de acuzaţii pe care le puteţi citi mai jos.

Grupul de companii Electrica include trei companii de distribuţie a energiei, o companie de furnizare, compania-mamă şi Electrica Serv, compania de servicii energetice.

Este suficient să privim în trecutul apropiat ca să ne reamintim "insalubritatea" comportamentelor societare din grupul Electrica, semnalate în rapoartele Curţii de Conturi sau în scandalurile penale, unele dintre subiecte soldându-se cu condamnări, altele făcând, în continuare, obiectul unor cercetări sau procese penale.

După listarea de succes şi intrarea capitalului privat în proporţie majoritară, din 2014, cei mai mulţi sperau, în mod justificat, că schimbările benefice vor veni în mod continuu şi accelerat, astfel încât, în timp scurt, să vorbim de Electrica precum despre un model de bună guvernanţă, eficienţă şi orientarea spre aşteptările clienţilor.

La sfârşitul acestei luni, acţionarii Electrica sunt chemaţi să dezbată şi să aprobe rezultatele activităţilor din 2016. Dincolo de cifrele seci şi comparaţiile cu anii anteriori, pentru a pune un diagnostic, acţionarii trebuie să analizeze şi fapte şi informaţii, provenind din niveluri ierarhice cât mai diverse, care, puse împreună, dezvăluie atitudini şi tendinţe.

Vorbind despre cifrele cu care Electrica a încheiat anul 2016, an în care a "beneficiat" de doi secretari în stat din Ministerul Energiei în componenţa Consiliului de Administraţie, să spunem că profitul net a scăzut cu 12% comparativ cu 2015, înregistrându-se o pierdere din exploatare de 115 milioane lei, faţă de 72 milioane lei în 2015. Volumul investiţiilor a fost programat la 844 milioane lei şi a fost realizat doar în proporţie de 75%. Ca urmare, tariful de distribuţie reglementat, recunoscut de ANRE, şi care impactează volumul veniturilor va avea o scădere în anii următori. Totuşi, există şi creşteri remarcabile. Spre exemplu a crescut volumul remuneraţiilor administratorilor cu 247%, de la 863 mii lei în 2015, la 2,13 milioane lei în 2016. Nu-mi propun acum să constat cine şi cât pierde, în schimb e "transparent" cine câştigă.

La fel ca şi în alte societăţi recent listate, şi la Electrica, doar de dragul schimbării sunt recrutaţi şefi şi şefuleţi din te miri ce companii private care-i înlocuiesc pe anteriorii, "crescuţi" în companie. Până la a judeca efectul indus de noii veniţi, emit o lemă: cu vechii şefi şi şefuleţi s-au îndeplinit condiţiile dificile de listare, dacă-i schimbi, schimbă-i cu cineva adecvat specificului companiei, mai experimentaţi profesional şi mai etici. Simplul fapt că ai lucrat doar în privat nu este o garanţie a valorii, uneori, chiar din contră. Ceea ce este cert, în cazul Electrica, este faptul că au fost schimbaţi toţi administratorii şi toţi directorii, care au contribuit la listare, cu o excepţie, dar niciunul dintre noii directori nu a fost promovat din rândul vechilor angajaţi. Poate că ar fi fost mai eficient ca cel puţin o parte din foştii directori sau şefi mai mici să fie "train-uiţi" în aspectele considerate deficitare şi să fie promovaţi, asigurându-se continuitatea şi "memoria organizaţională".

Aşa cum arată acum, Electrica este ca un rătăcit în tranziţie, orbecăind cu un opaiţ în mână în căutarea ieşirii din labirint spre performanţa aşteptată de acţionari.

Ca cele afirmate mai sus să aibă şi un suport, să exemplific concret.

A fost adus un nou CFO (chief financial officer) - director financiar, Iuliana Andronache, cu un trecut fără legătură cu energia electrică, deci fără să cunoască restricţiile de reglementare specifice şi fără să fi gestionat, în societăţile unde a activat, probleme financiare şi economice, măcar de acelaşi ordin de mărime, care, ulterior, a fost numită şi director general interimar. Consecinţa cea firească: gafează în faţa investitorilor, nereuşind să facă distincţia între distribuţie şi furnizare; opreşte în faza finală şi fără explicaţii o procedura de achiziţie majoră de aparate de contorizare a consumului, care determină şi nerealizarea volumului investiţiilor anuale asumate; face modificări de structuri de lucru şi proceduri; angajează discreţionar, cu încălcarea normelor, nu respectă în mod naiv hotărârile Consiliului de Administraţie, dar este suspectată şi de etică îndoielnică.

Chiar dacă nu există poziţia în organigramă, îşi angajează un adjunct, Vlad Gheorghe, pe care, înţelegând în final restricţiile, îl numeşte şef al trezoreriei, stabilindu-i un salariu peste grilă. Pentru a "răspunde" comentariilor apărute, negociază şi încheie cu avizarea "adjunctului" un contract cu o agenţie de muncă temporară (leasing de personal). "Adjunctul" încheie amiabil relaţiile de muncă cu Electrica, primeşte un bonus de bun rămas şi, surpriză, este primul plasat de agenţie pe poziţia avută anterior, dar cu un salariu de aproape trei ori mai mare. În plus, este gratificat şi cu poziţia de administrator la Electrica Furnizare şi la Electrica Serv. Am dat un singur exemplu şi am evidenţiat deja mai multe abuzuri: încălcarea procedurilor de angajare, abuz la înregistrare în REVISAL, stabilirea salariului peste grilă, conflict de interese la prima angajare prin leasing de personal.

Şirul abuzurilor a continuat şi ele sunt bine cunoscute în interiorul companiei. Se poate discuta şi de lipsa de etică: de faptul că Iuliana Andronache foloseşte pentru sine şi membrii familiei 3-4 autoturisme, că deconturile pentru cheltuieli personale sunt mai mari decât ale tuturor directorilor împreună, dar şi de lipsa de asumare, nesemnând contractul de mandat al directorului general de la Electrica Serv nici după 9 luni de la hotărârea AGA. În schimb, doamna Andronache desfiinţează servicii esenţiale şi determină, la limita legii, dar cu efecte discutabile pentru Electrica, un program de plecări voluntare nefundamentat, cu plăţi compensatorii de zeci de milioane.

Dar să schimbăm perspectiva şi să vedem schimbările din Electrica şi prin prisma administratorilor. E unanim recunoscut că exemplul liderilor influenţează major comportamentul organizaţiilor.

Citim în raportul administratorilor pentru anul 2016 informaţia că Preşedintelui Consiliului de Administraţie i-a fost prelungit mandatul cu încă un an, iar la pagina 18 ultimul aliniat, că "membri Consiliului de Administraţie nu au fost implicaţi în litigii sau proceduri administrative... şi nici referitor la capacitatea lor de a-şi îndeplini atribuţiile în cadrul Societăţii". O afirmaţie falsă şi netemeinică, având în vedere că, la finalul anului trecut, făceam public că, în urma investigaţiilor, am descoperit şi am demonstrat că acesta a obţinut mandatul de administrator în urma unui fals în declaraţii, înregistrând plângerea penală în 23 decembrie 2016 şi deschizându-se dosarul nr.1029/P/2017. Mă aşteptam, ca în virtutea angajamentelor asumate în planul strategic de administrare a grupului Electrica, ceilalţi administratori independenţi să ia o atitudine etică sau măcar Comitetul de Audit, populat în majoritate cu administratori străini, "responsabil cu supravegherea onestităţii şi integrităţii", al cărui obiectiv "este de a proteja Grupul de abateri etice, fraude şi orice alte aspecte de neconformitate care ar putea afecta imaginea, prestigiul şi profitabilitatea companiei", să analizeze sesizarea şi să facă propuneri Adunării Generale a Acţionarilor. Unde mai pui la socoteală că, după listarea Electrica, BERD (în calitate de acţionar semnificativ) şi Transperancy Internaţional România au elaborat codurile de integritate şi guvernanţă corporativă şi au monitorizat implementarea acestora la nivel de Grup, până de curând.

De aici trag concluzia: nici "administratorii de import" nu rezistă infestării cu "putregaiul" autohton. Sau, mai ştii? Poate că "putregaiul" nu e autentic românesc, şi "omerta" a fost inclusă între principiile schimbării.

Rămâne totuşi o speranţă, statul român care, în calitate de cel mai mare acţionar, să cureţe "putregaiul" la prima adunare generală a acţionarilor. Cu toate că, uitându-mă la precedentul Hidroelectrica, am temerea justificată că s-ar putea să avem o şi mai mare dezamăgire.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Cine naiba mai e si Curcanul asta care se umfla asa in pene?! Cum adica a fost el seful listarii? Pai Prim-Ministru nu a avut? Nici ministru? Aia ce au mai fost, daca asta a fost sef? Listarea a fost facuta de consultanti, nu de functionari administrativi marunti!

    1. Gresesti. Daca vrei sa dezbatem tehnic, dar civilizat, cu mare placere. Un singur aspect poate sa-ti dea de gandit: 7 ani imaintea venirii mele nu s-au facut listari si de cand am plecat(2 ani), la fel.

      In plus, te rog sa faci distinctie intre "a conduce" si " a decide".

      este total subiectiv expunerea dvs despre listari....nu ne lipseste modestia dar cel mai mult avem doctori in inginerii financiare si care ne duc catre un abis financiar

      In calitate de Administrator special la Hidroelectrica care a fost poziția fata de mentenanța ? Ajuns aproape de faliment!! Totul pentru management performant? Sau pt reducere de costuri fără nici o gândire ? Ce se întâmpla cu energia ?

    uitati-va in judete ce jafuri se fac de catre directorii elecrica ..... oare ce fac procurorii ???

    Tot ce a adus la cunoștință dl.Dumitrascu este adevărat Dna CFO a fost aleasa pe criteriul de vecinătate cu Busu și de prieteni de familie.De când a venit aceasta individa în Electrica este un mare haos, desființează direcții și servicii si societaticum visează noaptea cu ajutorul lui Busu fără argumente solide. A lăsat pe drumuri familii amărâte!

    Nepotismul este in floare si in privat, fara prea mare legatura cu competentele, la fel si apucaturile de hamesiti care isi umplu buzunarele si profita la maxim de functie. Deci nimic nou, dar este sanatos sa ne reamintim cum stam.

    In occidentul luminat este exact la fel, doar ca acolo se fura mai discret si mai putin, iar lucrurile acestea nu au un impact atat de mare.

    Mai correct este sistemul de salarizare modica, la care sa se adauga bonusuri substantiale de performanta dar nu anuale, ci pe obiective de 3-5 ani.  

    Din ciclul"noi am FURAT mai putin"

    Gabriel o freca prin 2013 pe la Rosia Montana!

    Apoi pe la diverse Societati de STAT(degeaba) unde a fost platit pentru un mare nimic. 

    1. Am fost Director la Rosia Montana in perioada 2001-2005. Am pornit de la cateva zeci de angajati si am ajuns la peste 1000. Nu mi-e rusine cu nimic din cariera mea profesionala. Puteti intreba angajatii societatilor. Dar, subiectul de astazi este altul. Faptul ca incercati o manipulare prin discreditarea mea nu scuza faptele semnalate. Anonimatul este pavaza celor lasi si mincinosi!

    De ce doarme acționarul semnificativ, adică ministerul Energiei? Mai ales ca toți cei din minister care lucrează cu dna CFO se vaită de neprofesionalismul și caracterul ei. Minister: nu da doi bani pe voi, are o părere fproasta despre tot ce este stat, prin minister și voi dormiți? Dl ministru trimite control sa vezi cate a făcut ea cu Busu. Aveți 49 % salvați ce se mai poate Salva! Dacă vreți puteți.

    De la privatizarile de doi bani si spargerea unei companii de stat strategica,care nu trebuia impartita pe bucati unor investitori care nu fac nimic,tot aceleasi intreruperi sunt in retelele ENEL ,CEZ,E-ON ,investitii 0(zero)sau daca se poate cat de putine si la limita avariilor.

    Lucrez in sistem si stiu ce spun,nu se mai fac revizii programate,transformatoarele iau foc la propriu dupa achizitii dubioase,aduse din Italia la preturi de Lamborghini,cand AREE-urile mor de foame in loc sa le repare pe cele fabricate la Filiasi si Electroputere care merg aproape si fara ulei de 30 de ani. 

    Situatia retelelor de distributie este dramatica ,fara lucrari de modernizare incepand de la LES,LEA JT,MT si terminand cu firidele de distributie a blocurilor in care nu se uita nimeni de ani de zile macar sa stearga praful si sa constate eventualele suspecte de defectiuni,tot din cauza lipsei unui plan de revizii. 

    Da,si dau dreptate tuturor celor care zic ca in sistemul asta este o mafie generalizata si perpetuata,incepand de la sistemul de achizitii,avizari,licitatii,to ti sefuletii de pe aici au firme,mergi cu dosarul pentru o pozitie noua de bransare,se calca pe picioare care sa ajunga primul la dosarul tau,mafia exista de sus in jos si de jos in sus,caracatita se autosustine prin sistem de dari si cote de la sefii de formatii,centre catre mai marii care-i binecuvanteaza cu lipsa unei masuri administrative. 

    Ar fi multe de spus,dar cand vezi ca oamenii tai pleaca sau sunt trimisi pe disponibilizari in timp ce alte firme prospera si cresc pe spatele celor care iau mita si le dau lucrari,parca te ia dracu. 

    Domnule Dumitrascu,inainte de a fi inceput listarea la bursa,trebuia sa faceti curatenie in sistem,nu sa-i plangeti pe cei care au fost inlocuiti,ei i-au invatat pe actualii toate marsaviile,au fost profesori buni dar acuma sunt intrecuti de elevi!

    O zi buna. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb