Poliţia Română a publicat imagini de la descinderea la reţeaua din Argeş care transforma muncitorii în sclavi

Laura Boico
Anticorupţie / 13 iulie 2016

Bărbat ţinut în lanţuri, în Argeş (Sursa foto: Facebook/ Poliţia Română)

Bărbat ţinut în lanţuri, în Argeş (Sursa foto: Facebook/ Poliţia Română)

Actualizare 18:20 Angel Tîlvăr: "Traficul de persoane afectează deopotrivă românii din ţară şi din diaspora"

Deputatul social-democrat Angel Tîlvăr, coordonator al grupului de combatere a traficului de persoane din Camera Deputaţilor, consideră că este nevoie şi de acţiuni de informare pentru românii din ţară sau străinătate care pot cădea victime traficului de persoane, pe lângă măsurile de natură legislativă sau de pedepsire a persoanelor care încalcă legea.

"Recentele dezvăluiri referitoare la destructurarea unei reţele de traficanţi de persoane aduc în atenţia noastră importanţa pe care trebuie să o acordăm acestui flagel care afectează categorii de persoane vulnerabile. Traficul de persoane, asociat cu alte infracţiuni (trafic şi consum de droguri, violenţă extremă, exploatare prin muncă, prostituţie) trebuie să primească un răspuns ferm şi adecvat din punct de vedere legislativ sau al aplicării legii. În plus, în această perioadă, provocările care stau în faţa construcţiei europene pot pune românii care trăiesc în afara graniţelor ţării în faţa unor situaţii în care fie nu li se respectă drepturile, fie sunt exploataţi prin muncă sau forţaţi să încalce legile ţărilor în care se află la un moment dat. De aceea, pe lângă măsurile de natură legislativă sau de pedepsire a persoanelor care încalcă legea, este nevoie şi de acţiuni de informare pentru românii din ţară sau străinătate care pot cădea victime traficului de persoane", a afirmat Tîlvăr prin intermediul unui comunicat de presă.

(G.F.)

-------

Actualizare 16:16 Poliţia Română a postat pe pagina de Facebook imagini din timpul operaţiunii din Berevoieşti

Poliţia Română a postat pe pagina de Facebook imagini din timpul operaţiunii din Berevoieşti, Argeş, unde s-au descoperit: aproape jumătate de kg. de aur, 228.000 de lei , 9 drujbe şi 3 autoutilitare, care ar fi fost folosite în activitatea infracţională. Cel mai important, au fost salvate din lanţuri cinci persoane, victime ale reţelei infracţionale, potrivit unui comunicat oficial.

"La data de 13 iulie a.c., 160 de poliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Craiova, precum şi poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - S. T. Piteşti, împreună cu reprezentanţi ai D.G.A.S.P.C. Argeş, au efectuat 40 de percheziţii domiciliare, pentru probarea activităţii infracţionale a 90 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni de exploatare a persoanelor vulnerabile.

În urma percheziţiilor, au fost indisponibilizaţi 228.000 de lei, susceptibili a proveni din infracţiuni de exploatare a persoanelor vulnerabile, aproape un kilogram de bijuterii din aur, 9 drujbe, precum şi 3 autoutilitare care ar fi fost folosite în activitatea infracţională.

De asemenea, poliţiştii au depistat 5 persoane, 3 adulţi şi 2 minori, care ar fi fost exploatate de cei în cauză, fiind preluate de reprezentanţii D.G.A.S.P.C. Argeş.

Întreaga operaţiune a fost realizată în urma informărilor primite de la poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Berevoieşti", se arată în sursa citată.

(M.I.)

-------

Peste 40 de percheziţii în Argeş, la traficanţi de persoane

Procurorii DIICOT - ST Piteşti efectuează 40 de percheziţii domiciliare pe raza unei localităţi din judeţul Argeş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea mai multor grupări infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Conform sursei citate, începând cu anul 2008, s-au constituit mai multe grupuri infracţionale structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.

În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forţate să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în proximitatea localităţii.

Muncile respective constau în: măturatul în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării, unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj).

Victimele erau ameninţate şi lovite cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupărilor.

Procurorii mai susţin că, de cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu fugă. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare - erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos.

De asemenea, există suspiciunea ca unele victime au fost violate sau abuzate sexual.

În cauză a fost începută urmărirea penală faţă de 40 de persoane, care vor fi aduse la sediul DIICOT ST Piteşti în vederea audierilor.

Acţiunea a fost organizată cu sprijinul BCCO Piteşti, BCCO Craiova, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş şi al Grupării mobile de jandarmi Craiova Fraţii Buzeşti.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. incredibil!

    1. Evul Mediu

    Nu e cu lanturi e cu pshihicul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb