GUVERNUL A DEMISIONAT / IONEL BLĂNCULESCU: "Dacă în două săptămâni situaţia nu se va rezolva, atunci vom avea o criză politică"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 5 noiembrie 2015

"Dacă în două săptămâni situaţia nu se va rezolva, atunci vom avea o criză politică"

Dacă într-o perioadă de două săptămâni nu va fi rezolvată situaţia în care ne aflăm, atunci vom intra într-o criză politică, ceea ce nu este de preferat, opinează analistul economic Ionel Blănculescu, unul dintre fondatorii Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, structură care a activat pe lângă primul ministru.

Domnia sa ne-a spus că schimbarea unui guvern creează întotdeauna aşteptări şi că, dacă timpul de aşteptare va fi mai mare decât timpul rezonabil de aşteptare, atunci vom avea efecte negative: "Vom intra într-o criză politică, iar aceasta va afecta economia pe toate palierele ei, mai ales pe zona de stabilitate politică. Timpul rezonabil de aşteptare nu trebuie să fie mai mare de două săptămâni.

Acum, însă, România are o democraţie destul de consolidată şi o schimbare de guvern nu mai aruncă modificări drastice pe pieţele financiare, cu condiţia să ne încadrăm în acel timp rezonabil.

Să nu uităm că România este ţara de refugiu numărul unu din regiune, pentru investitorii care pleacă din zone cum este China".

Coaliţia pentru Dezvoltarea Româmiei şi Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri au asigurat, cu său fără sprijinul Guvernului, un gen de centură logică de siguranţă pentru economie, ne-a mai spus domnia sa.

Ionel Blănculescu este de părere că parte din succesul invocat de Victor Ponta la final de mandat vine din colaborarea strânsă între structurile private amintite mai sus şi Executiv, pe toate palierele economice.

"Unul din meritele Guvernului este acela de a accepta să lucreze cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României, care reprezintă vocea mediului economic şi care este de sine stătătoare, acum, urmând să funcţioneze şi în continuare, indiferent ce guvern va veni la putere". Această Coaliţie colaborează inclusiv cu Parlamentul şi Preşedinţia.

Referitor la aşteptările investitorilor cu privire la următorul guvern, Coaliţia nu discută niciodată despre culori politice, ne-a precizat domnul Blănculescu, concluzionând: "Ceea ce contează la un guvern este capacitatea de dialog şi de înţelegere a acestuia, rezonabilitatea, transparenţa şi respectabilitatea".

Dochia: "Guvernul Ponta a beneficiat de revenirea ţării pe făgaşul normal"

Şi economistul Aurelian Dochia este de părere că piaţa românească nu este atât de sensibilă la astfel de mişcări şi că, în trecut, influenţele evenimentelor similare au fost destul de palide.

Domnia sa ne-a declarat: "Mişcarea de acum cred că este văzută de foarte mulţi ca neavând un impact foarte mare asupra direcţiilor economice mari ale ţării, mai ales având în vedere că ne ghidăm după reguli europene, iar acest lucru înseamnă mult pentru investitori. Suntem într-o situaţie în care se poate spune că şi în România se poate întâmpla să existe demisii ale Guvernului fără efecte negative pentru ţară. Dar dacă mişcările vor continua şi vor fi neînţelegeri politice, atunci situaţia se va schimba".

Aurelian Dochia subliniază că, deşi Guvernul Ponta a făcut unele lucruri care ar putea ajuta la creşterea economică, nu trebuie să se uite că la baza acestor măsuri s-au aflat deciziile adoptate de guvernul Boc, "care au dus ţara pe linia de plutire": "Guvernul Ponta a beneficiat de revenirea ţării pe făgaşul normal. În orice caz, exista riscul să deraiem din nou dacă mai continuam cu scăderi de taxe şi impozite şi, oricum, nu ştim ce efecte vor avea cele care au fost aprobate".

Lionăchescu: "Ponta a neglijat complet nevoia crucială de reformă structurală"

Demisia premierului Victor Ponta şi a Guvernului reprezintă un eveniment care, dacă va genera instabilitate, atunci va produce şi efecte, însă, de moment, este un eveniment democratic, consideră consultantul financiar Doru Lionăchescu, partener în cadrul Capital Partners, adăugând: "S-a ieşit civilizat în stradă, iar premierul a înţeles, în mod surprinzător plăcut, să-şi dea demisia. Suntem pe o traiectorie normală, iar investitorii ştiu şi văd acest lucru. Acum, nu văd niciun efect semnificativ pe pieţe în urma demisiei premierului şi a Guvernului".

Guvernul a fost declarat social-democrat, dar a promovat măsuri liberale, a evidenţiat domnul Lionăchescu, considerând: "Este adevărat, însă, că a beneficiat din plin de vânt din pupa (reducerea costurilor cu energia, lichiditate masivă etc). Ceea ce i-aş reproşa este neglijarea completă a nevoii cruciale de reformă structurală, adică privatizări, reducerea aparatului de stat, infrastructură.

Această incapacitate de a lua în piept problemele cu adevărat grave ale ţării este o bilă neagră pentru Guvernul Ponta. O politică economică incapabilă să creeze locuri de muncă nu mă inspiră".

Doru Lionăchescu susţine că avem nevoie de un guvern "care să aibă curajul să diagnosticheze situaţia, să iasă din euforia că totul este roz, să vadă ce nu este bine şi să facă reforme structurale".

În zona fiscalităţii nu mai sunt prea multe de făcut, opinează domnia sa, apreciind că există stabilitate, rezerve şi un climat economic bun la nivel naţional. "Trebuie să trezim investiţiile. Trebuie realizat un model economic diferit care să creeze locuri de muncă, dar nu la stat, să genereze prosperitate în mediul privat" a conchis Doru Lionăchescu.

Libocor: "În funcţie de calitatea interimatului, blocajele pot fi marginale sau majore"

Demisia premierului ar putea avea un impact neutru asupra economiei în acest an, dar creează incertitudine în ceea ce priveşte continuarea, anul viitor, a proiectelor bune începute, potrivit lui Florian Libocor, economistul-şef al BRD Groupe Societe Generale, citat de Mediafax.

"Demisia guvernului poate genera blocaje în economie deoarece implică o ruptură în actul de guvernare. În funcţie de calitatea interimatului, blocajele pot fi marginale sau majore. Un nou guvern poate decide continuarea liniei fostului guvern sau nu, iar asta implică menţinerea sau revizuirea unor decizii precum cele privind veniturile, fiscalitatea, investiţiile etc.", a mai spus domnia sa.

În opinia domnului Libocor, un guvern de tehnocraţi ar însemna că acesta va duce lipsă sau va avea sprijin politic insuficient în acţiuni: "Un nou guvern politic nu este exclus, însă, în cel mai probabil caz, presupune, cred, o structură politică de coaliţie. În contextul politic anunţat pentru anul 2016 (două sesiuni electorale), un guvern de coaliţie va fi cu greu sau chiar deloc eficient".

Situaţia parametrilor macroeconomici şi stabilitatea pieţelor financiare vor fi afectate marginal sau chiar deloc, dacă refacerea actului de guvernare se va realiza rapid şi cu credibilitate, a adăugat economistul. Potrivit acestuia, principalele probleme ale ţării noastre sunt declinul clasei de mijloc, faptul că diversificarea pieţelor de export a rămas doar un deziderat, precum şi scăderea încrederii în clasa politică de centru, situaţie care deschide calea spre accentuarea orientărilor de extremă şi creşterea influenţei polului extremist.

Consumatorii bancari: "Ar trebui să avem un guvern de tehnocraţi"

Consumatorii bancari sunt de părere că ar trebui să avem un guvern de tehnocraţi, până la alegerile din toamna viitoare. În urma demisiei lui Victor Ponta şi a guvernului său, reprezentanţii debitorilor au postat, pe pagina de Facebook a Grupului Clienţilor Împrumutaţi în CHF (franci elveţieni): "În momentul actual, nu avem pe cine să punem nici din arcul puterii şi nici din opoziţie. (...) Guvernul care va fi numit ar trebui să aibă un mandat clar, cu obiective clar definite, etapizate, inclusiv pe intervale de timp. Alegerile anticipate nu ne ajută în acest moment. Ar trebui să avem un guvern de tehnocraţi. Munca acestora ar trebui evaluată lunar, în mod general şi individual pe fiecare ministru şi instituţie publică în parte. Cine nu-şi realizează obiectivele să plece. Obiectivele guvernului ar trebui cuprinse într-un document identic cu un plan de afaceri, semnat şi asumat de membrii cabinetului, inclusiv cu grafic de realizare pe obiective şi termene. Suntem sătui de incompetenţă, lipsă de profesionalism şi responsabilitate. Dacă în 2-3 luni nu găsim oameni competenţi care pot reprezenta interesele cetăţeanului, atunci va trebui să ne organizăm noi într-o structură bine definită şi cu scopuri clare".

Deutsche Welle: Ponta a plecat, în sfârşit!

De ce a fost nevoie de un incediu catastrofal care să omoare zeci de oameni, ca un premier cu totul iresponsabil să-şi împacheteze, în sfârşit, lucrurile şi să plece? De ce a trebuit ca zeci de mii de oameni să iasă în stradă, să "pună oglinda" în faţa premierului profund discreditat? Răspunsul este simplu: instinctul de conservare a unui sistem politic corupt este mult mai puternic decât orice simţ de responsabilitate politică sau morală.

Asta se schimbă acum. Ceea ce experimentează în prezent România este o revoluţie de catifea a unei generaţii tinere împotriva unei structuri fosilizate.

France Presse: Victor Ponta, steaua căzătoare a României

Victor Ponta, premierul care a demisionat miercuri, în urma tragediei dintr-un club din Bucureşti, reprezenta speranţa de reînnoire a clasei politice româneşti, dar social-democratul în vârstă de 43 de ani va rămâne în istorie drept primul şef de Cabinet acuzat de fraudă, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Declarându-se nevinovat, tânărul social-democrat a respins apelurile la demisie din partea opoziţiei şi a şefului statului, Klaus Iohannis.

Dar, furia străzii, după tragedia de vineri noaptea, de la Bucureşti, când un incendiu dintr-un club s-a soldat cu 32 de morţi, l-au determinat să cedeze. "Nu pot decât să constat furia legitimă a poporului", a declarat Ponta, justificându-şi plecarea.

Financial Times: Orice schimbare de putere în România va spori instabilitatea din Balcani

Premierul român Victor Ponta a demisionat miercuri, în urma protestelor publice generate de incendiul dintr-un club, care a ucis peste 30 de persoane.

"Îmi predau mandatul, demisionez şi, implicit, demisionează şi guvernul meu", a spus Ponta.

(...)

Orice schimbare de putere în România va spori instabilitatea tot mai mare din regiunea Balcanilor.

Reuters: Premierul Ponta demisionează după proteste, deschizând calea unui nou Cabinet

Premierul român Victor Ponta a demisionat miercuri, într-o mişcare surprinzătoare care va duce, probabil, la alcătuirea unui nou Cabinet, condus de un tehnocrat, după ce protestatarii i-au cerut, în stradă, demisia în urma incendiului devastator de la un club din Bucureşti.

Ponta este singurul premier în funcţie al ţării care se confruntă cu un proces pentru corupţie. El a fost supus presiunilor să demisioneze din partea Opoziţiei şi a preşedintelui Klaus Iohannis, care l-a învins în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.

Plecarea sa poate duce la o realiniere politică, deşi coaliţa care are majoritate în Parlament nu dă semne că s-ar sparge.

BBC: Ponta demisionează după incendiul din clubul din Bucureşti

Premierul român Victor Ponta a demisionat după ce aproximativ 20.000 de persoane au manifestat în stradă, în urma incendiului de săptămâna trecuită, dintr-un club din Bucureşti, care a ucis 32 de persoane.

Demonstranţii au cerut demisia lui Ponta, din cauza corupţiei guvernanţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb