POLITICIENI DE TOATE CULORILE CONSIDERĂ :  "Experimentul Orăşanu a eşuat"

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 21 august 2006

Cazul "Tractorul" mobilizează o coaliţie anti-Orăşanu în Braşov

Deputatul PD Dumitru Puchianu cere demiterea preşedintelui AVAS

Uzina "Tractorul" Braşov se află iar în centrul atenţiei. Viitorul incert al acestei întreprinderi reprezintă cauza pentru care Răzvan Orăşanu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), este în pericol să-şi piardă funcţia. Deputatul PD Dumitru Puchianu a anunţat că va depune în Parlament o moţiune simplă prin care va solicita demiterea lui Răzvan Orăşanu. Într-o declaraţie dată ziarului BURSA, Puchianu a afirmat că motivele acestei cereri sunt lipsa de capacitate managerială şi de eficienţă de care a dat dovadă pînă acum liderul AVAS. Referindu-se la Orăşanu, deputatul democrat a afirmat că nu vrea să plătească "preţul politic la orice incompetenţă" a altora şi că înlăturarea conducătorului AVAS este unica soluţie pentru salvarea uzinei "Tractorul". Parlamentarul PD este convins că Orăşanu "e incompetent" şi că "e greu să mai apară vreun miracol în evoluţia acestui băiat". Dumitru Puchianu nu are preferinţe în ceea ce priveşte urmaşul lui Răzvan Orăşanu la conducerea AVAS. Puchianu pare extrem de inflamat de vreme ce îşi coboară discursul pe un nivel de gust îndoielnic, cerîndu-i premierului să găsească, pentru AVAS, pe cineva "care are cel puţin capacitatea managerială de a conduce o afacere de comercializare a ţigărilor şi chiloţilor în piaţa Obor".

Este posibil ca la iniţiativa lui Puchianu să se ralieze şi alţi parlamentari. Deputatul PRM Cristian Stănescu s-a arătat deschis la propunerea colegului său democrat. Stănescu a precizat că actualul lider AVAS nu pare omul cel mai potrivit pentru funcţia pe care o deţine.

Orăşanu nu este prea agreat nici de liberali. "În situaţia în care preşedintele AVAS va insista în planul iniţial de lichidare, prin deschiderea unei liste de disponibilizaţi voluntar, voi acţiona pentru demiterea sa", a declarat cotidianului BURSA, senatorul PNL Nicolae Vlad Popa. O asemenea măsură este ilegală şi va duce la închiderea fabricii, a completat domnia sa. Parlamentarul ne-a spus însă că Orăşanu i-a promis că "va analiza" propunerea de restructurare "în ideea de a privatiza modulul viabil" al uzinei. Senatorul acuză lipsa de experienţă a şefului AVAS şi îi aminteşte acestuia că "< Tractorul > nu e o societate comercială cu trei angajaţi". Avem "oameni capabili care au nu numai cultura economică dar şi puterea de a face bine treaba în AVAS", crede Popa.

În opoziţie în Parlament, social-democraţii sunt alături de Putere atunci cînd vine vorba de schimbarea lui Răzvan Orăşanu. Deputatul PSD Titus Corlăţean condamnă "dezinteresul şi lipsa de profesionalism" care se regăseşte la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Corlăţean a declarat ziarului nostru că nu este vorba de o chestiune personală împotriva liderului AVAS, ci de "lipsa de eficienţă" de care acesta dă dovadă. "Într-un astfel de domeniu este nevoie de cineva cu mai multă experienţă profesională şi de viaţă", a completat Titus Corlăţean. În istoria politicii post-decembriste, acesta pare să fie unul dintre rarele cazuri de consens...

Peste strălucitoarea carieră a lui Răzvan Orăşanu - tânărul de 24 de ani căruia i-a fost încredinţată conducerea AVAS - începe să se aş-tear-nă umbra unor contestări iritate, din întreg spectrul politic.

Anul acesta, la 12 ianuarie, puterea a stârnit uimirea numindu-l, atât de tânăr, la conducerea AVAS - un portofoliu cheie în privatizare, când mai sunt de dezetatizat numai întreprinderi "grele" şi bănci mari.

Dar, în favoarea lui Orăşanu argumentau studiile sale şi activitatea din "CV". A absolvit "London School of Economics and Political Science" din Londra, a fost consilier în Cancelaria premierului Tăriceanu, unde conform "CV"- ului public, a desfăşurat o muncă complexă, de înalt nivel: "Proiecte speciale pentru primul-ministru, analiza negocierilor cu FMI, urmărirea programelor Băncii Mondiale inclusiv participarea la elaborarea strategiei de ţară, prezentarea unei analize a preţului gazelor, a făcut parte din echipa de negociere a memorandumului cu industria de medicamente, evaluarea unor reglementări fiscale, analiza bugetului de stat, analiza cheltuielilor publice, urmărirea stadiului unor privatizări, coordonarea celor şapte entităţi care sunt parte a Cancelariei Tăriceanu: ANRE, ANRGN, ANRM, CNCAN, Agenţia Nucleară, ARIS, ANIMMC, reprezentarea primului-ministru la şedinţele pregătitoare de Guvern şi analiza săptămânală a mapei pentru şedinţa de Guvern, punctaje pentru toate întâlnirile economice şi pentru luările de cuvânt pe teme economice".

Toate chestiile astea le-a făcut în doar câteva luni.

Aşa că lumea a priceput că la AVAS a fost numit un fel de geniu harnic, ilustrând o iniţiativă de deschidere către tineretul valoros, un experiment cu şanse să se transforme într-un remarcabil "succes story". Şi care să fie urmat de altele, conturând un curajos proces de înnoire în instituţiile statului.Scepticii au obiectat, de la început, susţinând că AVAS-ul cere experienţă, responsabilitate şi cunoaşterea concretă a întreprinderilor româneşti, iar nu cunoştinţe teoretice despre Keynesism. Calităţi pe care Orăşanu nu a avut când să le obţină, din cauza vârstei sale prea crude. Alţii, însă, au suspectat că numirea nu are nicio legătură cu vreo intenţie de înnoire prin promovarea tineretului în posturi importante, ci că a fost numit la AVAS ca "om de paie", tocmai pentru că nu poate pricepe "care e mişcarea". Numai şi numai ca puterea să dispună de un om ascultător acolo. Astăzi, contestarea competenţei lui Răzvan Orăşanu a atins cote greu de egalat. Ceea ce pare să indice că "experimentul" numirii sale la AVAS a eşuat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb