Politicienii se şcolesc inutil pe banii publici

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 17 noiembrie 2005

Sute de mii de euro au fost investiţi de statul român şi cel francez într-un program de formare destinat "funcţiei prefectoriale" din ţara noastră, conform declaraţiilor lui Bogdan Drăghici, preşedintele Asociaţiei Academice de Adminis-traţie Publică "Europa". Această investiţie a fost irosită de Ministerul Administraţiei şi Internelor prin intermediul Institutului Naţional de Administraţie (INA). "Deşi programul trebuia să se adreseze celor care urmau să se înscrie pentru concursul de prefect sau subprefect, el a fost urmat doar de prefecţi sau subprefecţi în funcţie, plus alţi şmecheraşi care au vrut să obţină o patalama", ne-a declarat Bogdan Drăghici.

Intenţia proiectului era să conducă la depolitizarea funcţiei publice şi să transforme prefecţii sau subprefecţii în înalţi funcţionari, după cum ne-a spus sursa citată. În realitate "nu a făcut decît să includă politicieni precum Viorel Ciofan, Eugen Ciofan, Victor Paul Dobre sau Cătălin Deaconescu, toţi din PNL". Cursul este cu atît mai inutil cu cît "funcţia prefectorială nu este reglementată prin lege, ci doar cea de prefect", însă "aceşti politicieni au făcut cursul pentru că tot ei vor modifica legea prefectului 340/2004 şi ştiau că nu se vor mai face astfel de cursuri", este de părere Bogdan Drăghici.

Domnia sa ne-a mai spus că acest proiect a mai atras şi alte interese prin alegerea locaţiilor hoteliere făcută preferenţial, unul din exemple fiind Hotelul "Internaţional" din Sinaia unde Dan Radu Ruşanu, deputat PNL este acţionar. Politizarea excesivă a funcţiei prefectului şi subprefectului, în opoziţie cu ce se dorea iniţial este încurajată potrivit lui Bogdan Drăghici şi de Vasile Blaga, Ministrul Administraţiei şi Internelor. Acesta a propus ca funcţiile de prefect şi subprefect să nu se mai facă prin concurs, ci printr-un examen de atestare pe post, fapt care încurajează clientelis-mul politic.

Adrian Bădilă, director general al Institutului Naţional de Administraţie Publică, prin intermediul căruia s-a derulat acest program, ne-a declarat că refuză să răspundă atacurilor "unei organizaţii aflată între alte 64.000 din România". Domnia sa nu crede că această asociaţie "ştie ce este partea financiară a unui proiect din moment ce nu a desfăşurat nici un program Phare" şi spune că nu va lua în seamă "orice organizaţie de tip trompetă".

Cei aproximativ 90 de cursanţi au cheltuit în cele două luni de cursuri sume uriaşe "pentru o patalama". Aceasta însă nu le va servi la nimic din moment ce, potrivit lui Bogdan Drăghici, "o parte din ei au anunţat deja că nu sunt interesaţi de funcţia de prefect şi vor rămîne în continuare în funcţia dată de partid".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb