Reporter: Vă rugăm să ne spuneţi care este stadiul dezvoltării antreprenoriatului în ţara noastră.
Cristina Chiriac:În zilele noastre, domeniul antreprenoriatului este într-o continuă ascensiune, deşi această creştere se face cu paşi mici, dat fiind faptul că tinerii antreprenori, ce se află la începutul unui business, au nenumărate temeri legate de riscurile pe care le implică acest statut. Din păcate, statul încă nu îi susţine atât de mult pe micii dezvoltatori de afaceri. Indiferenţa poate ucide speranţe şi poate duce la un viitor neprielnic. Antreprenorii români sunt plini de idei, sunt oameni pasionaţi de muncă, îşi doresc să construiască afaceri pentru ei, dar şi pentru bunăstarea economiei ţării. Deşi este, încă, o provocare să susţii un business în România, lucrurile încep să se schimbe, pas cu pas. De aceea, odată creată o comunitate puternică de mici antreprenori, lucrurile vor deveni mai clare şi pentru ceilalţi.
România este o ţară cu economie într-o continuă dezvoltare. Trecerea de la o economie bazată pe un sistem centralizat la o economie de piaţă a lăsat urme adânci, încă vizibile în viaţa economică. Peste 7.700 de companii privatizate şi doar 23% rată de succes. Aceste cifre vorbesc de la sine, demonstrând încă o dată că politicile macroeconomice din România nu au fost croite pe calapodul antreprenorului român. Aşadar, nu putem vorbi de o cultură antreprenorială în România sau de un nivel foarte ridicat, însă pot afirma că în perioada recentă s-au înregistrat progrese notabile.
Reporter: Cum apreciaţi interesul statului în dezvoltarea antreprenoriatului?
Cristina Chiriac: Interes există. Este oare suficient? Mai avem nevoie şi de politici economice de susţinere şi de promovare. În acest sens, mai este foarte mult de muncă. Cred că, la nivel guvernamental, încă nu se conştientizează suficient de putenic importanţa acestui segment. Din punctul meu de vedere, antreprenoriatul reprezintă singura soluţie pentru o economie puternică. Pe lângă locurile de muncă care s-ar putea crea prin susţinerea acestui segment am putea vorbi şi de diminuarea presiunii asupra bugetului de asigurări sociale, dar şi de multe alte aspecte pozitive care ar ajuta economia românescă să progreseze.
Reporter: Care ar fi trei măsuri legislative care consideraţi că ar trebui luate pentru încurajarea înfiinţării de IMM-uri?
Cristina Chiriac:Este destul de greu să prioritizez trei măsuri necesare mediului antreprenorial. Marea majoritate a acestora au nevoie de susţinere financiară în primii trei ani de activitate. În acest sens consider că cei mai vulnerabili sunt cei care activează în segmentul producţiei, de aceea deocamdată mă voi limita doar la acest segment.
Cred că prioritar pentru stimularea şi dezvoltarea acestora ar fi crearea şi aprobarea unei scheme de ajutor în sensul scutirii de la plata contribuţiilor sociale. Un producător român trebuie să fie competitiv pe o piaţă globală, astfel intră în concurenţă cu producători din China sau alte ţări în care costul forţei de muncă este mult scăzut faţă de România.
Reporter: Care sunt raţiunile care au stat la baza organizării conferinţei internaţionale dedicată antreprenorilor?
Cristina Chiriac:A vorbi despre antreprenoriat este ca nevoia de a bea apă. Stimularea antreprenoriatului în România este deja o necesitate. Trăim într-o lume complexă în care totul se mişcă cu o viteză uimitoare, asistăm la economii puternice care se prăbuşesc, la altele care se repoziţionează şi trebuie să înţelegem şi să găsim soluţiile pentru a evita şubrezirea economiei româneşti.
"A Women's World" este primul eveniment de acest gen dintr-o serie lungă ce va urma. Scopul este de a stimula şi dezvolta cu predilecţie antreprenoriatul feminin, una dintre politicile prioritare ale UE.
Tematica evenimentului - "Beauty of Entrepreneurship" - se distinge prin abordarea multilaterală a antreprenoriatului, alături de speakeri şi participanţi internaţionali, ce se axează în principiu pe antreprenoriatul feminin. Ne-am propus să aducem în discuţie problemele de care se lovesc femeile antreprenor în România, fie că se află la început de drum, sau nu.
Reporter: Care sunt obiectivele acestei conferinţe?
Cristina Chiriac:Dorim ca prin intermediul acestei conferinţe să reuşim să arătăm oamenilor şi în principal femeilor că, dacă ai dorinţă, ambiţie şi putere de muncă, se poate. Dorim să străbatem barierele ce dezarmează tinerii cu idei şi ambiţii, să le arătăm ce înseamnă de fapt să fii lider şi cum poţi răzbate pe piaţa antreprenoriatului românesc, şi nu numai.
"Beauty of Entrepreneurship" înseamnă multe subiecte interesante şi poveşti ale unor oameni care au avut curajul să îşi urmeze visul, speakeri internaţionali care vor transforma o conferinţă într-un eveniment grandios care se doreşte să devină recurent în România. Scopul principal al evenimentului este să arătăm femeilor românce ce înseamnă să fii antreprenor, că există susţinere şi că îşi pot înfrânge temerile cu ambiţie şi putere. Oameni frumoşi, puternici şi inteligenţi vor lua parte alături de noi la conferinţă, astfel încât să creăm o comunitate puternică a antreprenoriatului feminin.
Reporter: Ce ne puteti spune despre vorbitorii de la acest eveniment?
Cristina Chiriac:Am reuşit să aducem, alături de noi la conferinţă, speakeri internaţionali, cu notorietate în domeniul antreprenoriatului, alături de un moderator inspiraţional, Perry Timms. Vorbitorii vor discuta deschis în cadrul conferinţei, despre poveşti de succes, despre cum poţi reuşi să depăşeşti orice piedică şi cum să nu renunţi să construieşti ceea ce îţi doreşti şi cum îţi doreşti.
Printre speakeri se numără Penny Haslam, Yvette Larson, Julie Bishop, Paul Renaud, Branislava Antovic şi mulţi alţii.
Reporter: Cine vor fi premiaţi în cadrul Galei evenimentului?
Cristina Chiriac:La finalul Conferinţei, va avea loc o Gală, cu invitaţi de seamă, precum oameni din mediul business, ambasadori din SUA, Marea Britanie, Israel, Olanda, şi nu numai. Într-adevăr, în cadrul Galei vor fi premiate 10 doamne distinse, ce au susţinut, dezvoltat şi răzbătut în domeniul antreprenoriatului feminin în diverse domenii, de-a lungul carierei lor. Pe această lista se numără: Paula Dobrescu, Alina Musceleanu, Cori Grabescu, Amalia Iscu, Magda Bei, Anamaria Ştefan, Daniela Teodorescu, Alina Hnif Crantea, Irina Gavriluţ, Monica Ştefan şi Irina Maria Ursan. Premiile vor fi înmânate de oameni deosebiţi, implicaţi şi ei de asemenea în susţinerea antreprenoriatului românesc.
Reporter: Care ar trebui să fie calităţile unui antreprenor pentru a reuşi?
Cristina Chiriac:Nu există o reţetă de succes. Cred că depinde de amprenta personală a fiecărui antreprenor şi de modalitatea de a se adapta rigorilor economiei româneşti.
Reporter: Sunt IMM-urile coloana vertebrală a economiei?
Cristina Chiriac:La rădăcina progresului economic se află spiritul întreprinzător, din el îşi trag seva toate pieţele libere. Dacă ne dorim o economie puternică atunci răspunsul este categoric, DA.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ion în data de 09.11.2016, 00:36)
Dna Chiriac are apetența la a conduce asociații, ca si dl Dan Paul. Diferența între cei doi este ca unul arată bine, are idei si este civilizat.