George Soros şi alţi miliardari liberali s-au întâlnit în Washington, pentru o conferinţă de trei zile, în spatele uşilor închise, pentru a redirecţiona fonduri cu scopul de a lupta împotriva lui Donald Trump, scrie Politico, citat de Hotnews.ro.
Conferinţa, care a început duminică seara la hotelul Mandarin Oriental din Washington, este sponsorizată de influentul club donator Alianţa Democraţiei, şi la ea ar fi luat parte liderii majorităţii sindicatelor importante şi a grupurilor liberale, precum şi favoriţii stângii, cum ar fi liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor Nancy Pelosi, senatorul Elizabeth Warren şi congresmenul Keith Ellison, co-preşedintele Congressional Progressive Caucus, potrivit agendei de întâlniri şi a altor documente obţinute de Politico.
Conferinţa reprezintă prima întâlnire majoră a stângii instituţionale după victoria şocantă a lui Donald Trump în faţa lui Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale de săptămâna trecută.
Politico susţine că, având în vedere invitaţii, liberalii pun la cale "un război de tranşee total" împotriva lui Donald Trump, care ar urma să înceapă încă din prima zi de asumare a mandatului.
O parte din sesiunile conferinţei au avut drept scop pregătirea pentru alegerile din 2017 şi 2018, în timp ce altele s-au concentrat asupra respingerii planului pentru primele 100 de zile de mandat anunţat de preşedintele ales Donald Trump. Pe agenda discuţiilor, planul pentru primele 100 de zile este denumit "un atac terifiant asupra realizărilor preşedintelui Obama - şi asupra viziunii noastre progresiste pentru o naţiune justă şi echitabilă", susţine Politico.
Cu toate acestea, întâlnirile au loc într-un context în care mulţi liberali îşi reevaluează abordarea faţă de politică - şi rolul Alianţei Democraţiei, sau DA, cum este cunoscut clubul în cercurile de finanţare democrate.
În ultimul deceniu, DA, donatorii săi şi grupurile beneficiare au avut o contribuţie importantă la modelarea instituţiilor stângii, inclusiv prin orientarea unora dintre organizaţiile lor cheie în jurul lui Clinton, fundamentandu-şi strategia în jurul ideii că minorităţile şi femeile constituie aşa-numitul "electorat american în creştere", care ar putea înclina alegerile în favoarea democraţilor.
"Însăşi DA ar trebui pusă în discuţie", a declarat un strateg democrat care a fost activ în cadrul grupului şi care a participat la conferinţă.
"Poţi să argumentezi că nu e mai mult decât un club social pentru o mâna de donatori albi bogaţi şi reprezentanţi ai sindicatelor unde beau vin şi citesc memorii, în timp ce Partidul Democrat arde în jurul lor", a precizat acesta.
Un alt membru activ al DA încă de la înfiinţarea sa a respins noţiunea că grupul - sau stânga, în general - ar trebui să îşi reorienteze complet abordarea faţă de politică.
"Nu ar trebui să învăţăm lecţia greşită din aceste alegeri", a declarat acesta, indicând faptul că Hillary Clinton este favorită în votul popular, iar Trump a primit mai puţine voturi decât nominalizarea republicană anterioară, Mitt Romney.
"Avem nevoie că oamenii să voteze în număr mai mare. Pentru că asta să se întâmple, avem nevoie de candidaţi care să îi inspire să meargă la vot în ziua alegerilor".
Însă Gara LaMarche, preşedintele DA, le-a spus duminică seara donatorilor adunaţi la Mandarin pentru o cină de primire că sunt necesare unele reevaluări.
Potrivit unor declaraţii transmise Politico, LaMarche a spus că "nu pierzi alegerile pe care se presupunea că o să le câştigi, cu atât de multe în joc, fără să faci câteva greşeli mari, în presupoziţii, strategie şi tactici".
LaMarche a adăugat că reevaluarea "trebuie să aibă loc fără învinuiri şi fără arătat cu degetul, indiferent de frustrarea şi furia pe care unii dintre noi o simt faţă de proprii noştri aliaţi în aceste eforturi".
"Este un proces pe care nu trebuie să îl grăbim, iar între timp ne pegatim să rezistăm administraţiei Trump", a arătat preşedintele DA.
LaMarche le-a trimis, săptămâna trecută, prin e-mail donatorilor că întâlnirea va începe procesul de evaluare "a paşilor pe care îi vom lua împreună pentru a rezista atacurilor care vin şi pentru a recâştiga puterea, începând cu statele, în 2017 şi 2018".
Pe lângă sesiunile axate pe protejarea programului Obamacare şi a altor piloni ai moştenirii lui Obama în faţa tentativelor de dezmembrare făcute de preşedintele ales Trump, ordinea de zi a inclus sesiuni pe tema regândirii procesului de sondare şi abordarea stângii pentru câştigarea votului clasei muncitoare, precum şi sesiuni în care s-a subliniat importanţa canalizării fondurilor către luptele legislative din statele în care republicanii au câştigat victorii mari săptămâna trecută, arată sursa citată.