Polonezii de la PGNiG vor ca UE să amendeze Gazprom

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 mai 2017

Compania naţională de petrol şi gaze din Polonia, PGNiG, a cerut Comisiei Europene să adopte o poziţie mai dură în investigaţia sa privind practicile Gazprom, apreciind că grupul rus ar fi trebuit să plătească o amendă şi să fie obligat să vândă o parte din active, informează Reuters.

În luna martie a acestui an, Comisia Europeană s-a declarat satisfăcută de angajamentele prezentate de grupul rus Gazprom faţă de preocupările Executivului comunitar, în materie de concurenţă, în ceea ce priveşte pieţele de gaze din opt state membre din Europa Centrală şi de Est şi a invitat toate părţile interesate să îşi prezinte observaţiile cu privire la aceste angajamente.

"Comisia Europeană ar trebui să sancţioneze financiar Gazprom şi să creeze condiţii competitive pe piaţa gazelor", a anunţat, ieri, PGNiG, prezentând o serie de detalii din observaţiile sale pe care trebuie să le trimită Comisiei Europene până azi.

Într-o conferinţă de presă, directorul de la PGNiG, Piotr Wozniak, a apreciat că Gazprom a încălcat legislaţia anti-monopol, de exemplu, prin stabilirea unor preţuri diferite la gaze unor clienţi diferiţi, impunând preţuri mai mari pentru unii clienţi şi legând livrările sale de gaze de controlul asupra infrastructurii de gaze. "Am calculat fiecare cent pe care l-am plătit în plus pentru gaze naturale" a spus Wozniak, care a refuzat, însă, să ofere detalii cu privire la amenda pe care grupul polonez ar dori să fie impusă Gazprom.

De asemenea, PGNiG ar dori ca executivul comunitar să ia măsuri pentru a împiedica Gazprom să facă abuz de poziţie dominantă în viitor. În acest sens, Gazprom ar fi obligat să vândă pachetele majoritare de acţiunile la companiile care deţin infrastructuri vitale în domeniul gazelor naturale din UE, incluzând aici gazoductul Yamal-Europe, conducta Opal şi facilităţile de stocare a gazelor de la Katharina (Germania).

Wozniak a precizat că PGNiG a fost ultimul participant de pe piaţa gazelor care a oferit feedback către UE în legătură cu investigaţia sa cu privire la Gazprom. "Aproape toată lumea s-a concentrat pe piaţa sa internă, dar există un oarecare acord cu privire la vânzarea de infrastructură", a spus Wozniak, citat de Agerpres.

După ce va examina toate observaţiile primite, Comisia va decide, prin emiterea unei opinii definitive, dacă angajamentele oferite de Gazprom reprezintă un răspuns satisfăcător la preocupările sale în materie de concurenţă. În cazul în care Gazprom nu va respecta angajamentele, Comisia poate aplica o amendă de până la 10% din cifra de afaceri mondială a companiei, care, în 2015, s-a ridicat la 82,9 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb