Polonia numeşte un economist la conducerea Băncii Centrale

Laura Boico
Internaţional / 11 iunie 2016

Parlamentul Poloniei a aprobat numirea economistului Adam Glapinski, membru al Comitetului de politică monetară în ultimii şase ani, în funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Poloniei, urmând să-l înlocuiască pe actualul guvernator, Marek Belka, al cărui mandat expiră astăzi, transmite AP, citat de Agerpres.

Este prima numire din interiorul Băncii Centrale a Poloniei din istoria modernă a ţării.

Profesorul de economie Adam Glapinski, în vârstă de 66 de ani, a fost în trecut ministru şi parlamentar iar în perioada 2007-2008 a fost directorul general al Polkomtel SA, a doua mare companie de telefonie mobilă din acea perioadă. Mandatul său de şase ani la conducerea Băncii Centrale a Poloniei ar urma să înceapă în iunie. Este considerat de analişti un moderat şi s-a angajat să protejeze independenţa Băncii Centrale de presiunile politice.

Numirea lui Glapinski este un efort al partidului aflat la guvernare de a restabili calmul pe pieţele poloneze, după ce recent agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al Poloniei, apreciind că mai multe legi adoptate de Guvern au condus la slăbirea unor instituţii cheie (Banca Centrală, Curtea Constituţională şi presa de stat).

Retrogradarea ratingului Poloniei a dus la declinul acţiunilor companiilor listate, iar zlotul a înregistrat joi cea mai semnificativă depreciere în rândul statelor emergente.

În primul trimestru din 2016 ritmul anual de creştere al economiei poloneze a încetinit la 3%, din cauza încetinirii intrărilor de fonduri europene. Analiştii se aşteaptă la un avans al PIB-ului Poloniei de 3,6% anul acesta.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb