Polonia şi Ungaria au decis să interzică importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, conform Reuters.
Ucraina şi-a exprimat regretul faţă de decizia poloneză, spunând că "rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei".
După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să staţioneze în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, preţurilor şi a vânzărilor pentru fermierii locali.
Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniştrii din cinci ţări est-europene au informat despre o creştere fără precedent a produselor precum cereale, seminţe oleaginoase, ouă, carne de pasăre şi zahăr şi au spus că ar trebui luate în considerare tarife la importurile agricole ucrainene.
Impactul ofertei excesive a creat o problemă politică pentru Partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, aflat la guvernare, într-un an electoral şi cu o economie împotmolită în stagflaţie.
"Astăzi, guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar şi zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)", a declarat liderul Jaroslaw Kaczynski în cadrul unei reuniuni a partidului.
"Suntem şi rămânem prieteni şi aliaţi neschimbaţi ai Ucrainei. O vom sprijini şi o susţinem. ... Dar este datoria fiecărui stat, a fiecărei autorităţi, a unei autorităţi competente în orice caz, să protejeze interesele cetăţenilor săi", a declarat Jaroslaw Kaczynski.
Ministerul Politicii Agrare şi Alimentaţiei din Ucraina a declarat că interdicţia poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile şi a cerut discuţii pentru a rezolva problema.
Mai târziu în cursul zilei de sâmbătă, guvernul premierului naţionalist ungar Viktor Orban s-a alăturat interdicţiei, spunând că statu-quoul va cauza daune grave fermierilor locali.
Ungaria nu a oferit detalii despre momentul în care interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente va intra în vigoare, dar a spus că va expira la sfârşitul lunii iunie. Guvernul de la Budapesta a spus că speră la schimbări în reglementări la nivelul UE, inclusiv privind o regândire a eliminării taxelor de import pentru produsele ucrainene.
1. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 16.04.2023, 12:23)
Frate, frate, dar brânza e pe bani, spune o vorbă românească pe care Aurescu & Co se pare că nu o cunoaște de vreme ce continuă să fie secretara lui Kuleba.
Ăsta nici măcar nu a catadicsit să vină la București la invitația lui Trabucel de a participa la trilaterala aia de doi lei.
Batjocură și dispreț maxim la adresa autorităților române.
Măsurătorile pe canalul Chilia Bîstroe s-au terminat, se analizează rezultatul dragarilor :)) Încă un an.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2023, 13:14)
Si Romania trebuie sa procedeze la fel!Ucraina sa-si vanda cerealele la alta masa!Batuti de soarta,batuti de soarta dar au profitat din plin de razboiul asta si mai ales de pe urma celor care i-au ajutat.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.04.2023, 13:41)
romanilor nu le plac decat cerealele scumpe?