Pomenile electorale, faza pe judeţe şi sectoare

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 13 aprilie 2012

Oricât ar fi criza de grea, tot se găsesc prin visteriile partidelor resursele necesare pentru oferirea unor cadouri cu dublă ţintă în acest an. Reţeta e simplă şi este aplicată de majoritatea partidelor, doar ingredientele diferă.

Oricât ar fi criza de grea, tot se găsesc prin visteriile partidelor resursele necesare pentru oferirea unor cadouri cu dublă ţintă în acest an. Reţeta e simplă şi este aplicată de majoritatea partidelor, doar ingredientele diferă.

Înainte să urmeze îndemnul preoţilor, care va fi rostit sâmbătă la miezul nopţii, electoratul ascultă chemarea politicienilor: "Veniţi de luaţi pomană!". Oricât ar fi criza de grea, tot se găsesc prin visteriile partidelor resursele necesare pentru oferirea unor cadouri cu dublă ţintă în acest an. Reţeta e simplă şi este aplicată de majoritatea partidelor, doar ingredientele diferă.

Paştele reprezintă o bună oportunitate pentru ca mita electorală să îmbrace haina mărinimiei creştine. Bulevarde, străzi, uliţe sunt luate la pas în aceste zile de primari, consilieri sau de potenţiali primari sau consilieri dornici să-şi prezinte platformele electorale... la pungă.

În judeţul Prahova, prin unele localităţi, reprezentanţii USL-ului au oferit carne de mici şi ulei alături de nelipsitele pliante cu chipurile celor care vor să fie aleşi, în timp ce PDL-ul a mers pe lapte, mălai, pui, pâine şi pateu de ficat. În Dâmboviţa, PDL-ul este mai conservator şi merge pe calea bătută, specifică acestei perioade, cozonaci şi vin. Tot în această zonă este aşteptat turul doi al cadourilor, mai ales că există promisiuni pentru obiecte mult mai utile, benefice sănătăţii şi destul de scumpe: biciclete. Ştacheta ar fi ridicată destul de sus, aşa că partea adversă nu se mai poate prezenta doar cu găleţi sau cizme de cauciuc, dacă doreşte să mai găsească vreun locşor în sufletul alegătorului. În zona Moldovei s-a mers mult pe alimente, pe lângă cele de post (făină, ulei, zahăr) fiind introduse şi produse destinate mesei de Paşte (ouă, pulpe de pui, cozonaci).

În Bucureşti, în special în sectorul 6, politica a fost împletită serios cu cele sfinte. Un candidat la fotoliul de primar de sector, membru PC, a ţinut să-şi pună chipul pe spatele felicitărilor de Paşte dar şi pe un calendar Creştin Ortodox. Excursiile la mâ-năs-tiri sunt o altă formă de generozitate, practicată atât de putere cât şi de opoziţie. În aceeaşi zonă, "omul" liberalilor s-a gândit mai mult la cele lumeşti, umplând căsuţele poştale cu cartonaşe pe care este prezentat în amănunt programul partidelor de la turneul final al Campionatului European de Fotbal, care se va desfăşura în luna iunie.

Există şi edili, în funcţie, cum este cel din Târgu Cărbuneşti, care şi-au anunţat deja electoratul că anul aces-ta vor primi doar o felicitare şi o "strângere de mână", pentru că banii sunt puţini şi trebuiesc drămuiţi cu grijă.

Nu cu foarte mult timp în urmă, politicienii se exprimau violent împotriva acestor practici. Cei doi lideri ai USL au avut mai multe intervenţii publice în care au criticat faptul că sunt cheltuite sume importante pe cadouri electorale. Pe blogul personal, Elena Udrea nota la finele anului trecut : "Nu mai merge cu pomeni electorale, nu mai merge cu creşteri de salarii şi pensii (practici întâlnite nu numai în România), nu mai merge cu costuri nejustificate pentru sănătate (a se vedea situaţia din Marea Britanie ori SUA)". Cum preşedintele a anunţat deja o creştere a salariilor bugetarilor pentru luna iunie, iar pomenile au revenit în forţă, e clar că strategiile de anul trecut au fost date uitării şi s-a revenit la reţeta clasică.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Halucinanta clasa politica. Comportament de ciobani care considera ca orice ar face oile uita de la o zi la alta.

    1. din pacate...chiar asa si este: oamenii uita. din pacate...

      ieri portocaliu azi verde...ce oameni de ni mic.oare ne reprezinta?

      Ati fi surprins...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb