Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în acordul cu FMI pe zona bugetară, el arătând că pe zona de reforme structurale există întârzieri şi că speră să obţină o prelungire cu trei sau cinci luni a termenelor.
"Pe zona bugetară ne-am îndeplinit obligaţiile. Pe zona de reforme structurale sigur că avem întârzieri şi inclusiv s-ar putea - acordul expiră în martie - dar inclusiv s-ar putea - şi eu sper să obţinem acest lucru - să obţinem o prelungire a termenelor, încă trei luni sau încă cinci luni, pentru că totuşi 2012 a fost un an cu trei guverne, cu trei momente tensionate electoral şi, să zic aşa, avem o justificare pentru faptul că ceea ce trebuia să facem până în martie poate o să facem până în iunie sau cel mai târziu până în septembrie", a spus Ponta.
El a arătat că această prelungire de termene nu înseamnă o negociere dură, ci o opţiune a României de a spune că mai are nevoie de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate.
"Altfel asta nu e o negociere dură, asta-i până la urmă o opţiune a noastră de a spune: < Domnule, mai avem nevoie de timp pentru că 2012 a fost un an special > şi dorinţa lor e de a avea un acord dus până la capăt. În rest, nu se pune problema să încheiem un nou acord până nu-l terminăm pe acesta, e foarte normal şi logic", a spus Ponta.
Primul-ministru a arătat că obligaţiile asumate pe zona de reforme structurale trebuie lămurite pe plan intern.
"Avem lucruri întârziate care ţin de reformele structurale şi aici trebuie să le lămurim pe plan intern. CFR Marfă, v-am dat aceste exemplu, în care preşedintele a zis că nu mai e de acord să mai vindem, deşi era obligaţia asumată în februarie. Eu, sigur, dacă există o altă soluţie pentru CFR Marfă ... dar acuma n-o să ne speriem că iar vine Dan Diaconescu şi ne strică privatizarea. Putem să o facem mai bine procedura şi să nu mai vină toţi să se bage acolo să strice lucrurile", a adăugat Ponta.