Popa: BNR nu poate interzice creditele în franci elveţieni, dar vrea ca băncile să nu le mai acorde

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2008

Banca Naţională a României (BNR) nu poate să interzică băncilor comerciale să dea credite în franci elveţieni, care se pot dovedi scumpe pe termen lung, însă ar fi de dorit ca băncile să renunţe singure să le mai acorde, a declarat ieri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. "Francul elveţian poate fi scump în timp, iar oamenii ar trebui să fie foarte prudenţi în privinţa aceasta", a spus Popa, la un seminar despre stabilitate financiară organizat în cadrul reuniunii BERD de la Kiev. Oficialul BNR a menţionat că, în cazul în care banca centrală ar lua măsuri administrative care să limiteze creditele în "monede exotice" precum francul elveţian, băncile din alte state membre ale Uniunii Europene pot oricând să acorde astfel de credite prin deschiderea unor simple birouri locale.

Herbert Stepic, director executiv al Raiffeisen International şi vicepreşedinte al RZB, a cărei subsidiară din România acordă credite în franci elveţieni, crede însă că BNR ar trebui să ia măsuri administrative de limitare a creditelor în monede exotice, deoarece altfel este suficient ca o singură bancă să le acorde, pentru ca piaţa să oblige şi alte bănci să facă la fel. "Am vrea să renunţăm să acordăm credite în franci elveţieni în România, dar atât timp cât ceilalţi o fac, nu putem să ne scoatem singuri de pe piaţă", a spus Stepic, la acelaşi seminar, citat de NewsIn.

Stepic crede, de altfel, că o eventuală reglementare a băncii centrale care ar îngreuna acordarea de credite în franci elveţieni ar fi eficientă, deoarece cea mai mare parte a acestor împrumuturi sunt de retail, segment pe care băncile străine fără prezenţă locală nu ar putea intra prea uşor.

Viceguvernatorul Cristian Popa a precizat, însă, că băncile străine ar putea ataca segmentul de persoane cu venituri mari, în cazul în care banca centrală va scoate francul elveţian din portofoliul băncilor locale.

Popa a explicat că BNR avertizează asupra riscurilor mai mari la care se expun băncile care acordă credite în valută şi mai ales în "monede exotice", dar instituţiile de credit trebuie să-şi minimizeze singure astfel de riscuri.

Creditele în franci elveţieni se regăsesc în oferta mai multor bănci de pe piaţa ro­mâ­nească, între care Banc­post, Banca Românească, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Millennium Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank şi Volksbank.

Românii care au luat credite în franci elveţieni plătesc mai mult decât la euro

Economistul şef al Bncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, a explicat că împrumuturile în franci elveţieni au devenit mai scumpe pentru clienţi decât cele în euro, după aparicia turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale, în vara anului trecut. "Dacă ne uităm pe ultimele nouă luni, de când a început această volatilitate a cursului de schimb, un client care a luat un credit în franci elvecieni a plătit mai mult decât unul care a luat un credit în euro", a declarat Anghel. "La efectul dat de cursul de schimb se adaugă şi faptul că marja de cotare - sau diferenţa dintre cotaţia de vânzare şi cea de cumpărare a francului elveţian la casele de schimb este de două-trei ori mai mare decât la euro, ceea ce reprezintă un cost ascuns", a adăugat Anghel.

Francul elveţian s-a apreciat faţă de leu cu circa 18% în intervalul iulie 2007-mai 2008, de la cotaţii de sub 1,89 lei/franc elveţian în iulie 2007 până la peste 2,23 lei/franc în prezent.

Viceguvernatorul Cristian Popa a declarat că, deocamdată, nu există o legătură directă între expunerea anumitor bănci pe împrumuturile în franci elveţieni şi avansul creditelor neperformante, deoarece creditele în franci eleveţieni au început să fie acordate în România de relativ pucin timp".

Oficialul BNR a menţionat că banca centrală a realizat anumite stress test-uri care au arătat că sistemul bancar românesc este unul stabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb