POPULAŢIA A SUBSCRIS DOAR 19% DIN OFERTA MFP Finanţele speră să vândă titlurile de stat, pe ultima sută de metri

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iunie 2015

Finanţele speră să vândă titlurile de stat, pe ultima sută de metri

Directorul Trezoriei, Ştefan Nanu: "Avem cereri pentru reducerea valorii titlurilor"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) se aşteaptă ca investitorii mari să cumpere titluri de stat, în oferta dedicată populaţiei, pe ultima sută de metri - în ultimele trei zile de subscriere -, având în vedere că, până ieri, cetăţenii făcuseră subscrieri de numai19% din totalul de 100 de milioane de lei.

Ştefan Nanu, Director Trezorerie în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, crede că emisiunea de titluri de stat pentru cetăţeni va fi una de succes.

Domnia sa apreciază că cei mai mulţi investitori vor veni mai spre sfârşitul ofertei, pentru a nu-şi bloca banii prea mult timp, dând drept exemplu experienţa anterioară a ofertelor publice iniţiale deulate de stat.

În funcţie de rezultatele acestei emisiuni, Ministerul Finanţelor urmează să stabilească o strategie privind viitorul unor împrumuturi similare.

Ştefan Nanu a spus că autorităţile au primit sugestii, în urma road-show-ului derulat în ţară.

Domnia sa a spus: "Am fost la Cluj, Timişoara, Iaşi, Bucureşti. Ne-au fost adresate solicitări, care considerăm că sunt logice şi fezabile să fie luate în considerare, pe viitor. De exemplu, reducerea valorii nominale a titlurilor sub 1.000 de lei, astfel încât să ne adresăm persoanelor cu venituri şi mai mici. Unii ne-au cerut maturităţi mai lungi, alţii ne-au cerut să le facem (n.r. ofertele) pe o anumită frecvenţă. O să vedem. Ca program pilot, este foarte important pentru noi să ne stabilim o strategie vizavi de instrument".

Întrebat dacă populaţia ar putea deveni cel mai important creditor pentru stat, Ştefan Nanu a explicat că obiectivul Finanţelor este să dezvolte piaţa titlurilor de stat, spunând că valoarea unei emisiuni pentru populaţie este mult prea mică în comparaţie cu programul anunţat de finanţare de pe piaţa internă, de 36-37 miliarde de lei. Domnia sa a spus: "Aceste instrumente sunt de economisire. Nu ne aşteptăm ca oamenii să tranzacţioneze aceste titluri de pe o zi pe alta. Sunt instrumente pe care populaţia le cumpără ca modalitate de economisire. În toate ţările dezvoltate, pieţele de titluri de stat sunt făcute de investitori instituţionali, nu de populaţie, aceasta are o pondere marginală în totalul investitorilor".

Până ieri la ora 14:00, fuseseră subscrise 18.870 de titluri de stat, reprezentând aproape 19% din cele 100.000 de titluri disponibile, ne-a spus domnul Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani. Potrivit acestuia, 531 de ordine au fost emise pentru 11.460 de titluri pe Tranşa Primară - pentru investitori mici-, iar 69 de cereri pentru 7.410 de titluri pe Tranşa Secundară, pentru subscrieri de peste 50.000 de lei. Valoarea nominală a unui titlu este de 1.000 de lei.

Persoanele fizice interesate de oferta de obligaţiuni mai pot subscrie până pe 19 iunie, iar pe 22 iunie Finanţele vor stabili nivelul de dobândă la care se vor efectua subscrierile, în funcţie de cererea înregistrată. Intervalul de dobândă se situează între 1,75% şi 2,15%.

Cei care au cumpărat obligaţiuni le vor primi în cont numai dacă oferta la care au subscris se situează sub dobânda finală stabilită de minister. Pentru titlurile deţinute, cu o maturitate de doi ani, populaţia va primi bonificaţia anual, iar veniturile din dobândă sunt scutite de impozit.

Pe 22 iunie va fi stabilită rata dobânzii finale şi se vor face alocările, pe 23 se va realiza tranzacţia, iar pe 25 iunie cumpărătorii vor avea alocate în cont titlurile achiziţionate. Emisiunea de titluri de stat va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti pe 26 iunie, când se vor putea realiza primele tranzacţii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dupa zeci de ani in care sau cerut titluri de stat pe piata iata ca au venit la randamente minime istorice pentru micul investitor de la BVB .

    Daca bancile nu se mai inghesuie, de ce ar dori micul investitor in portofoliu aceste titluri ? 

    Monstra de risc din prospect :"Vânzarea de către un Deținător aTitlurilor de stat înainte de scadență și creșterea dobânzii de piață pot avea un efect negativ semnificativ asupra randamenuluiTitlurilor de stat", Adica se anticipeaza deja pretul iar investitorul va pierde ?! Pierderile vor fi deductibile din impozitul global(decl.200) ? 

    Daca DAE la refinantare este acum 9% care este logica sa te blochezi cu banii la stat la o dobanda de nimic in conditiile in care se plaesc dobanzi catre creditori(FMI, BCE, FT, etc ) mai mult decat decat triple decat randamentele oferite acum populatiei. Deci statule prost prin oamenii tai de decizie te-ai imprumutat prost si ma omori cu impozite, taxe, etc si te-ai gandit ca banii pe care ii mai am sa ii iei tot tu apropape gratis ca sa poto plati dobanzile catre creditorii internationali ! 

    De ce ar scadea dobanzile in continuare ??? 

    Daca tiparnitele se aud la maxim cand treci seara pe la BNR si BCE nu e logic sa urmeze o prioade de inflatie sau mai marii de la banci au de gand sa sufoce tot mediul economic cu bani ieftini scapati de sub control ? 

    2,15% dobanda ! cu toate riscurile la tine ! 

    Statul participa la risc cu 2,15 la suta iar investitorul risca INFINIT minus 2,15% ! 

    Cuomparati titluri de stat ! 

    1. Se recuperează timp de 7 ani din profitul obținut în țară dar DOAR din același tip de categorie de venituri. Adică, în acest caz, doar dacă ai venituri provenite din tranzacționarea titlurilor de valoare. Dacă nu, atunci "ghinion" vorba președintelui.

      eu tind sa cred ca sunt imbecili pentru ca se gandesc : cand a fost dobanda pe val ne-au dat cu flit si acum vor sa promita marea cu sarea.

      ce inseamna ghinion. Domnul Presedinte e putin cam soft. Dar la Domnul Comandant am deja fibrilatie. Brutal si direct: IT WAS A TOTAL ESCHECK. Asta e exprimare adevarata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb