Populaţia îmbătrânită, problemă pentru pensiile private

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 martie 2009

Populaţia României este îmbătrânită, fapt ce ridică problema durabilităţii sistemului public de pensii, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind starea sistemelor publice de pensii din statele membre, dar şi privind efectele crizei financiare şi economice asupra sistemelor de pensii private.

Rata de ocupare în ţara noastră este inferioară mediei europene (58,8% comparativ cu 65,4% în 2007). "În cursul ultimei perioade, rata de ocupare a lucrătorilor în vârstă a rămas relativ stabilă (41,4%), inferioară mediei europene (44,7%), cu diferenţe mari între bărbaţi (50,3%) şi femei (33,6%), în ciuda creşterii economice înregistrate de România în ultimii ani", conform studiului CE.

Pensionarea anticipată, adoptată de România ca soluţie la problema şomajului, a dus la explozia numărului de pensionari în sistemul public. "În consecinţă, numărul de contribuitori pentru fiecare pensionar a scăzut de la 3,43 în 1990 la numai 0,79 în 2003", arată raportul citat.

De asemenea, România se confruntă cu provocări majore în ceea ce priveşte durabilitatea sistemului public de pensii, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, fiind vorba, pe de o parte, despre problemele de recuperare pe termen scurt, iar pe de altă parte despre problemele datorate, între altele, numărului relativ mic de contributori la sistem în raport cu numărul de beneficiari, ratei scăzute de ocupare de 41,4% în rândul lucrătorilor în vârstă, exis­tenţei unei rate ridicate de muncă nedeclarată (aproximativ 20-50% din totalul ocupării forţei de muncă, în funcţie de definiţiile utilizate), resurselor încă insuficiente.

Raportul CE mai precizează: "În 2007, a avut loc o campanie naţională de informare a populaţiei asupra recentelor schimbări din sistemul de pensii. Rezultatele anchetei care a urmat acestei campanii arată că 78% dintre români sunt bine informaţi cu privire la sistemul de pensii, 52% dintre aceştia cunosc faptul că pensia privată este corelată cu politica de investiţii într-un fond de pensii, 78% au cunoştinţă de exis­tenţa Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) şi 88% au o părere favorabilă despre această instituţie. 61% din persoanele intervievate nu au încredere în fondurile de pensii publice, 60% sunt favorabile pensiilor private şi 73% sunt bine informate cu privire la al treilea pilon al sistemului."

Fondurile de pensii private din statele membre ale Uniunii Europene nu au fost afectate de criză în aceeaşi măsură cu băncile, întrucât nu au realizat investiţii semnificative în "activele toxice" care au afectat puternic instituţiile financiare. De asemenea, fondurile de pensii nu au nici operaţiuni de investire în marjă, cu bani imprumutaţi.

"În mod clar, sistemele europene de pensii private sunt relativ robus­te, cel puţin pe termen scurt şi pentru cei care se vor pensiona în perioa­da imediat următoare", concluzionează raportul CE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb