"Portofoliul de private equity al Evergent Investments - o construcţie inedită pentru o companie de investiţii listată"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 februarie

"Portofoliul de private equity al Evergent Investments - o construcţie inedită pentru o companie de investiţii listată"

English Version

(Interviu cu Claudiu Doroş, preşedintele Evergent Investments)

"Nu investim într-un proiect fără ca randamentul intern estimat să nu aibă două cifre"

"Vom continua să propunem distribuirea de valoare direct către acţionari, printr-un mix optim între politica de dividend şi programe de răscumparare"

"Ultimul trimestru a contribuit semnificativ la rezultatul anului trecut prin evoluţia pozitivă a portofoliilor financiar-bancar şi energetic-industrial"

"În ultimii doi ani ne-am confruntat cu dificultăţi în obţinerea documentaţiilor de urbanism, explicabile şi printr-o aplicare diferenţiată a legislaţiei de către instituţiile publice implicate"

Portofoliul de private equity al Evergent Investments reprezintă o construcţie pe termen lung, inedită pentru o companie de investiţii listată, tocmai pentru principiile diferite care ghidează în mod uzual astfel de investiţii, spune Claudiu Doroş, preşedintele/directorul general al fondului de investiţii alternative cu sediul în Bacău, care a avut amabilitatea să acorde un interviu ziarului BURSA despre realizările Evergent de anul trecut şi perspectivele acestui an.

Conform preşedintelui fondului, în 2023 investiţiile Evergent s-au ridicat la 195 milioane lei, conducerea societăţii acordând o atenţie deosebită companiilor din sectorul energetic şi cel financiar-bancar, cei doi piloni de stabilitate şi performanţă cuprinşi în strategia investiţională activă a Evergent.

"Analizăm continuu piaţa naţională şi companiile în care investim în context global, pentru a optimiza ponderile fiecărei expuneri în cadrul portofoliilor şi a extrage randament în condiţii de volatilitate", spune Claudiu Doroş.

Reporter: Evergent Investments a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar în creştere cu 73% faţă de cel din anul anterior, în vreme ce valoarea activelor administrate s-a ridicat la 2,95 miliarde lei, cu 25% mai mare decât valoarea de la finele lui 2022. Care sunt factorii care au determinat această evoluţie?

Claudiu Doroş: Evergent Investments a continuat să se dezvolte prin soliditatea modelului de afaceri şi a încheiat un an excepţional, cu un rezultat net de peste 200 milioane de lei, reprezentând o creştere de 73% an/an. Într-adevar, ultimul trimestru a contribuit semnificativ la acest rezultat prin evoluţia pozitivă a portofoliilor financiar-bancar şi energetic-industrial, cei doi piloni de stabilitate şi performanţă cuprinşi în strategia noastră investiţională activă. În ceea ce priveşte activele administrate, am atins valoarea de trei miliarde de lei în cursul lunii decembrie, un record pentru compania noastră.

Performanţa financiară a companiei noastre este susţinută de o abordare investiţională strategică, atent construită şi actualizată anual la nivelul Boardului Evergent Investments, aplicată pe un sistem riguros şi complex de guvernanţă corporativă. Mai exact, practicăm un management activ al resurselor noastre, sectorial şi în interiorul portofoliilor specializate, urmând cu perseverenţă planificarea financiară (BVC), procedurile investiţionale şi de risc specifice unui fond reglementat şi supravegheat. Analizăm continuu piaţa naţională şi companiile în care investim în context global, pentru a optimiza ponderile fiecărei expuneri în cadrul portofoliilor şi a extrage randament în condiţii de volatilitate. Totodată, asigurăm un nivel de lichiditate pentru a fi pregătiţi pentru oportunităţile oferite de anumite conjuncturi de piaţă.

Reporter: Care au fost direcţiile sau proiectele principale de investiţii, anul trecut ? Ce sume au implicat?

Claudiu Doroş: În linie cu strategia investiţională, compania a atins un nivel al investiţiilor de 195 milioane lei în 2023 şi am continuat să acordăm o atenţie deosebită companiilor din sectorul energetic şi cel financiar-bancar. Capitalul nostru a fost alocat portofoliului de acţiuni listate. Am urmărit evoluţia companiilor din cele două sectoare pentru a identifica modul optim pentru construcţia portofoliului şi am consolidat analiza de risc pentru a anticipa potenţialele evenimente care ar putea afecta performanţa portofoliul.

Cea de-a doua direcţie strategică a fost consolidarea investiţiilor de tip private equity, diferenţiatorul Evergent Investments.

Portofoliul nostru de private equity este o construcţie pe termen lung, inedită pentru o companie de investiţii listată, cum este Evergent Investments, tocmai pentru principiile diferite care ghidează în mod uzual astfel de investiţii. De obicei, companiile cu capital privat cresc departe de ochii publicului, printr-o intensă implicare în operaţional a echipelor specializate şi pot fi urmate de un exit de succes, vizibil public, pe când un fond listat trebuie să fie foarte transparent în raportările financiare şi non-financiare şi să se uite la oportunităţile de piaţă din mai multe perspective, pentru a aduce valoare acţionarilor de diverse categorii. Însă, chiar această abordare particulară, o strategie bine definită, cu obiective clare pentru fiecare proiect, ne diferenţiază de alte fonduri de investiţii membre ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Puţină lume ştie, de exemplu, că nu investim într-un proiect fără ca randamentul intern estimat (IRR) să nu aibă două cifre, aşa cum analizăm detaliat în proiecţiile financiare multianuale.

De asemenea, la companiile de proiect, aflate în diverse stadii de dezvoltare, urmăm etapele programate şi ţintele propuse. Colegii responsabili de portofoliul de private-equity se implică în deciziile operaţionale şi colaborează îndeaproape cu specialiştii acestor companii, pentru a le consolida şi creste. În private-equity, o investiţie se face pe termen lung, în primii ani aducem capital, apoi lucrăm pentru consolidarea veniturilor şi operaţiunilor, cu efect în vizibilitatea profitabilităţii şi, în final, ne vom preocupa să găsim investitorii potriviţi pentru exit parţial sau total.

În agribusiness, un domeniu preferat de noi, avem două companii care dezvoltă ferme de afini, Agrointens şi Ever Agribio, aplicând un model de creştere pe baza veniturilor fermelor existente şi a capitalului investit de Evergent Investments, adăugând şi un efect de levier dat de credite bancare.

În sectorul imobiliar rezidenţial, un proiect activ în care suntem implicaţi este Atria Urban Resort, cu un total de 1.378 apartamente, aflat în a treia fază de dezvoltare.

Pentru a dezvolta alte proiecte pe terenurile pe care le deţinem în Bucureşti şi Iaşi trebuie să ţinem cont de elemente suplimentare care ţin de piaţă, costuri de dezvoltare, fiscalitate, dar şi de trenduri comportamentale sau de marketing. În ultimii doi ani ne-am confruntat cu dificultăţi în obţinerea documentaţiilor de urbanism, explicabile şi printr-o aplicare diferenţiată a legislaţiei de către instituţiile publice implicate. Însă, cea mai mare problemă a fost creată de creşterea agresivă a preţurilor la materiale de construcţii şi manopere, pe fondul scăderii cererii finanţabile bancar din cauza dobânzilor ridicate. Efectul se vede încă, a scăzut dramatic numărul tranzacţiilor de locuinţe vândute dar şi anunţurile privind noi proiecte.

Anul 2024, fiind un dens an electoral, poate aduce riscuri suplimentare, cum ar fi o posibilă creştere a timpilor de obţinere a diverselor avize şi autorizaţii. Suntem încrezători totuşi că vom vedea o deblocare a vânzărilor, odată cu venirea primăverii şi a posibilelor reduceri de dobânzi, cu efect în stimularea cererii.

Reporter: Evergent Investments a făcut o tradiţie din a propune acţionarilor, la adunarea de bilanţ, o combinaţie între acordarea de dividende şi răscumpărări de acţiuni. Care sunt planurile pentru acest an?

Claudiu Doroş: Suntem bine poziţionaţi pentru a creşte şi în 2024, astfel încât să livrăm rezultate financiare pe măsura aşteptărilor acţionarilor noştri. De asemenea, vom continua să propunem distribuirea de valoare direct către acţionari printr-un mix optim între politica de dividend şi programe de răscumparare. De menţionat că, prin strategia aplicată pe portofolii şi aceste politici combinate, am întors valoare acţionarilor, în total 1,1 miliarde lei din 2009 până în prezent, reuşind şi o creştere în jur de 250% a activelor companiei, până la aproape trei miliarde lei.

În contextul unui mediu economic cu permanente provocări, compania noastră este pregătită să continue performanţa, iar pe măsură ce investitorii ne acordă mai multă încredere, ne aşteptăm ca Evergent Investments şi acţiunile sale să devină şi mai căutate pe piaţa de capital din România.

Reporter: Cum evaluaţi contextul macroeconomic în acest an şi ce impact credeţi că va avea asupra activităţilor Evergent Investments?

Claudiu Doroş: Contextul macroeconomic este în continuare dificil, cu efectele vizibile asupra noii geometrii a conexiunii economiilor.

Sancţiuni multiple i-au fost impuse Rusiei după invazia din Ucraina. Companiile din Europa, Japonia şi Statele Unite şi-au retras operaţiunile în Rusia, iar redirecţionarea căilor de navigaţie din cauza crizei de la Marea Roşie începută în decembrie 2023 a implicat costuri suplimentare, creşterea timpilor de livrare şi probleme de securitate, la care se adaugă potenţialul de a crea unde de şoc dincolo de regiunile din apropiere afectate. Numărul restricţiilor comerciale globale a crescut la peste 3.000 în 2023.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei naţionale, pe termen scurt şi mediu printre factorii de risc am putea menţiona dinamica indicatorilor macroeconomici în SUA, China şi Zona Euro, percepţia de risc pe pieţele financiare internaţionale, mix-ul intern de politici economice în context electoral şi modificările climatice. Efectele negative ale inflaţiei încă pot fi observate, însă vedem pozitiv reducerea dobânzilor cu efecte imediate asupra pieţei imobiliare.

Vom urmări evoluţia pieţelor globale de capital, pentru că bursele sunt interdependente, iar orice schimbare pe aceste pieţe poate influenţa şi bursa românească.

Ne aşteptăm ca piaţa locală să îşi continue evoluţia pozitivă. Credem că principalii emitenţi, atât companiile din sectorul bancar cât şi cele din sectorul energetic, vor face performanţă şi vor aduce radamente peste ceea ce vedem pe bursele principale. În sectorul energetic se observă o efervescenţă a investiţiilor, atât în energia convenţională, cât şi în cea verde, alternativă. Suntem foarte atenţi la aceste mişcări pentru a ne consolida expunerea în companiile aliniate principiilor ESG.

Indiferent de zgomotul politic al anului electoral, companiile româneşti au demonstrat rezilienţă în perioade foarte dificile şi sunt adaptabile pieţei, astfel încât să continue să arate performanţă şi în 2024.

Reporter: Ce investiţii intenţionaţi să faceţi în acest an? Puteţi detalia?

Claudiu Doroş: În această perioadă, lucrăm la programul de activitate şi proiecţiile financiare pentru anul 2024, pe care Consiliul de administraţie le supune aprobării acţionarilor Evergent Investments la Adunarea generală din luna aprilie, conform calendarului financiar publicat la BVB. Însă, acţionăm deja în piaţă, urmărim strategia noastră de succes în sectoarele financiar-bancar şi energie-industrial. Avem în vedere perspectivele de creştere a profitabilităţii companiilor în care avem investiţii sau pe care le urmărim, capacitatea lor de a genera cash şi soliditatea modelului lor de afaceri pe termen lung.

Reporter: Vă mulţumesc !

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. Actiunea Ever se zbate la minimul ultimilor 5 ani( conform graficelor de pe site bvb)...

    Acest domn si-a vandut actiunile la 1.22 in vara trecuta( peste7.5 mil de actiuni.) 

    Au facut oferta de rascumparare la 1.45 cand VUAN este 2.9( la 50% din valoarea reala)....Cu suprascriere de 25 ori.Un domn din management Ever subscrie peste 5 mil.actiuni in oferta....Incredere maxima data de management! Unu nu am vazut sa puna bani sa cumpere actiuni ...Toti iau gratuite...

    Managementul Ever e recompensat cu actiuni de 2.5milioane euro anual! Pentru ce performante? 

    1. Cât de corect!

    Dl presedinte , daca aveti asa mare incredere in societate de ce ati vandut 8.300.000 actiuni (cam intrega detinere) inainte sa beneficiati de toate aceste realizari ale anului 2023 ?

    Mai exact in 19 si 20.09.2023.

    Nu de alta , dar poate invatam si noi ceva.  

    1. Cât de corect!

      pentru ca si le da inapoi gratis. cum sa nu le vinda? ciorcila cum face la tlv? isi da cite vrea el

      a vandut pentru ca daca societarea rascumpara din piata pe banii tuturor actionarilor pentru a le da ulterior gratic conducerii.

      cine castiga in cazul de fata si cum vrei sa scada discountul daca nu anulezi actiunile rascmparate ci le dai gratis conducerii. 

    " Mix optim între politica de dividend și programe de răscumpărare ".Spune asta de vreo 5-7 ani și va continua încă 20-30 !

    Cam 70% din portofoliu e același peste ani deși ei urmaresc" atent " " monitorizează " toate schimbările din România și din lume!

    De fapt, când ai un spate ca TLV și o prietenie durabilă cu Ciorcila ce ți se poate întâmpla? De aia vinde că n-are nevoie de voturi prin propriile acțiuni! 

    Dle Doroș, cand faceti rascumparari an de an si vedeti ca an de an discountul fata de vuan creste, nu va da cu virgulă? Poate va gândiți serios la divergenta si aplicați masurile corecte in viitor, toti clamati ca luati modelul fp, dar numa' nu va iese, nici nu are cum

    1. FP vinde tot si are o alta structura a actionariatului. Care ar fi solutia la Ever pentru micsorarea discountului ?

      rascumparari la pret care sa reduca acel discount, fp nu face rascumparari la 50% din vuan precum intelijentii

      La Fp nu se dau gratuite pt discount de 60%...

      corect,bine punctat.

      Da dar FP nu face nicio investitie - doar rascumparari si dividende.

      daca vrei sa reduci discountul anulezi tot ce rascumperi si nu dai conducerii actiunile rascumparate exact pe modelul FP.

      "daca vrei"....

    Cei de la Sif 1,4 și 5 ne sfidează, cei de la Sif 2 ne mint frumos, cei de la Sif 3 ne bramburesc !

    Rezultatul: noi nu cumpărăm acțiuni până ce ASFul nu-și face treaba! 

    1. Astia chiar nu stiu ca data de inregistrare si ex data trebuie sa fie ulterioara datei tinerii AGOA sau AGEA adica 28(29).03.2024?

      Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor va avea pe ordinea de zi  

      următoarele puncte:  

      1. Discutarea și aprobarea, pe baza materialelor informative prezentate de către Consiliul de administrație, a unei noi Date a Plăţii a sumelor cuvenite acționarilor, conform Hotărârii AGEA SIF Hoteluri S.A. nr. 2 din 09.03.2023, după cum urmează:  

      (a). sumele de bani cuvenite acționarilor în urma operațiunii de reducere a capitalului social vor fi achitate către acționarii înregistrați în registrul acționarilor societății SIF Hoteluri S.A. la Data de Înregistrare de 07.06.2023, (06.06.2023 ca ex date) aprobată prin Hotărârea AGEA nr. 3 din 09.03.2023;  

      (b). fiecărui acționar înregistrat în Registrul Acționarilor la Data de Înregistrare i se va cuveni plata unei sume de bani în cuantum de 2,3 lei (RON)/acțiune deținută, proporțional cu participarea fiecărui acționar la capitalul social vărsat al societății SIF Hoteluri S.A. (aferent Hotărâre AGEA nr 2/09.03.2023);  

      (c). plata sumelor de bani cuvenite acționarilor se va efectua într-un termen de maximum 15 zile lucrătoare ulterior (i) soluționării definitive a dosarului 2975/111/2023, (ii) înregistrării efective a operațiunii de reducere a capitalului social la ORC Bihor, precum și (iii) a înregistrării acestei operațiuni  

      de reducere a capitalului la instituțiile pieței de capital, termenul de plată urmând a curge de la data la care va avea loc ultimul dintre evenimentele enumerate anterior.  

      2. Mandatarea dlui Vasile Radu Bîrlea, cu posibilitatea de substituire, pentru: (i) a semna, în numele Societății și/sau al acționarilor Societății: hotărârile prezentei A.G.E.A., oricare și toate hotărârile, documentele, formularele și cererile adoptate/întocmite în scopul sau pentru ducerea la îndeplinire a hotărârilor prezentei A.G.E.A. în relație cu orice persoană fizică sau juridică, privată sau publică și  

      pentru (ii) a efectua toate formalitățile legale pentru implementarea, înregistrarea, publicitatea, opozabilitatea, executarea și publicarea hotărârilor adoptate.  

      Potrivit prevederilor Regulamentului nr. 5/2018 și ale articolului 86 alin. (1) din Legea nr. 24/2017 

      privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață (“Legea Emitenților”), data de 

      înregistrare este acea data calendaristică expres specificată, respectiv zz/ll/an, stabilită de 

      adunarea generală a acționarilor, denumită în continuare AGA, care servește la identificarea 

      acţionarilor care urmează a beneficia de dividende sau de alte drepturi şi asupra cărora se răsfrâng 

      efectele hotărârilor AGA.  

      Data de înregistrare va fi ulterioară cu cel puţin 10 zile lucrătoare datei AGA. 

      În conformitate cu prevederile articolului 2 alin. (2) litera (l) din Regulamentul nr. 5/2018, ex date 

      reprezintă “data anterioară datei de înregistrare cu un ciclu de decontare minus o zi lucrătoare, 

      de la care instrumentele financiare obiect al hotărârilor organelor societare se tranzacţionează 

      fără drepturile care derivă din respectiva hotărâre. Ex date se calculează cu luarea în considerare

      a ciclului de decontare T + 2 zile lucrătoare”. 

    pe ciclu de net intrari “straine” in romania toti ne laudam..

    dupa mucles… nu mai dai de ei… 

    doar in tribunale la despagubiri… dar nici acolo… 

    ps: ce nume predestinat … 

    s c c r e t 

    felicitari dle presedinte, sunteti de departe cel mai serios si faceti treaba nu buna, excelenta

    1. nu face el!

      banca centrala face! 

      s c c r e t 

    Și eu nu vreau sa mi se ia darul,pentru ca în 26 ani ca deținător de acțiuni SIF2 am obținut din dividende 40000 euro la o medie de 80000 actiuni,sume ce mi-au acoperit fără probleme toate utilitatile(gaze,curent electric apa și altele),asa ca succes în continuare d-le Doroș!

    1. tare. foarte bun

      Nici soarele nu te vede...

      Tie frica ca poate fi mai rau... 

    Cat timp discountul fata de vuan e mai mare de 25% sa nu se dea actiuni gratuite conducerii!

    1. eu as zice mai mare de 15% sa nu primeasca actiuni gratuite conducerea.

      fara prime trimestriale pentru conducere. 

      sa fie remunerati in functie de distributiile catre actionari pe modelul FP.

      Multimim, sa ne traiti! Ne-ati scos din foamee!

      daaaa, ca de-ai s-au instalat pe viata la sifon, sa va asculte voua parerile. :)))))

    Eu cred ca dintre toate SIF-urile , EVER are o structura a activelor poate cea mai lichida si care pot genera in fiecare an randamente cu 2 cifre.

    1. Poate dar nu genereaza...

      cea mai lichida o au Sif 5 doar ca au pus mana cei de la Sif 1+Sif 4 pe ea si se vad rezultatele lor.

    Stimate domn in loc sa ne dati dividende corespunzator VUAN domniile voastre va jucati cu afine si alte prostii pe banii nostri. Nu voi trebuie sa beneficiati de rezultate ci actionarii. Nu dumneata tr sa investesti ci noi nu voi trebuie sa va angajati secretare rubedenii si protocol asta sa o faceti pe banii vostri. In conditiile unei inflatii galopante in ultimii ani actiunile se vand la pret de nimic actualizate cu inflatia.

    Opriti hotia si idiotenia cu private equity. 

    Stimate domn in loc sa ne dati dividende corespunzator VUAN domniile voastre va jucati cu afine si alte prostii pe banii nostri. Nu voi trebuie sa beneficiati de rezultate ci actionarii. Nu dumneata tr sa investesti ci noi nu voi trebuie sa va angajati secretare rubedenii si protocol asta sa o faceti pe banii vostri. In conditiile unei inflatii galopante in ultimii ani actiunile se vand la pret de nimic actualizate cu inflatia.

    Opriti hotia si idiotenia cu private equity. 

    Eu propun sa-si mai schimbe odata numele...

    Asta nu a fost cu noroc...

    Divergent e mai potrivit.Cu cat creste VUAN cu atat scade cotatia... 

    sa ne spuna directorul ce profit pentru actionari au adus investitiile Sif 2 in societatile lui Pogonaru pana azi?

    1. auzi la asta, sa-i spuna lui directorul....vai de capul tau

    Sifonu3 pare a fi cea mai buna pe dividende anul asta.

    Ati ramas fara investitori dupa ce fondurile de pensii v-au zis pas si au vandut!

    Ati ajuns la discount de junk...

    Succes in gasirea altor investitori... 

    Bravo Bursa! Singurul ziar in care actionarii mici la sifuri pot fi auziti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb