Posibile modificări ale impozitelor pe piaţa financiar-bancară

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN, GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 mai 2010

Nicolae Gherguş, "Confident Invest": "Logica impozitului de 1% era să încurajeze investiţiile"

Printre măsurile pe care Guvernul şi le-a asumat în Memorandumul suplimentar de înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional se numără şi extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include şi veniturile din câştigurile de pe piaţa de capital. Reprezentanţii pieţei de capital sunt de părere că această măsură va avea consecinţe negative pe termen lung, descurajând economisirea, dar nu se aşteaptă la un impact pe termen scurt asupra pieţei de capital de la noi.

Până acum, câştigurile din tranzacţii cu acţiuni deţinute sub un an de zile erau impozitate cu 16%, în timp ce câştigurile realizate în urma tranzacţiilor cu acţiuni deţinute mai mult de un an erau impozitate cu 1%. Impozitul pe câştigurile pe piaţa de capital a fost reintrodus la începutul acestui an, după ce în 2009, acesta a fost suspendat.

"Până acum se făcea diferenţa între investiţii şi speculaţii. Primele erau taxate cu 1%, în timp ce speculaţiile, considerate plasamente mai mici de un an de zile, erau taxate cu 16%. Logica din spatele acestei măsuri era să încurajeze investiţiile, adică economisirea", este de părere Nicolae Gherguş, preşedintele-director general al casei de brokeraj "Confident Invest". Domnia sa exclude posibilitatea ca măsura anunţată de guvern să producă un impact major pe piaţa de capital pe termen scurt, dar atrage atenţia asupra consecinţelor pe termen lung: "Suntem o ţară ai cărei cetăţeni nu economisesc. Impozitul de 1% pe piaţa de capital şi de 10% pe dobânda bancară erau măsuri pentru educarea populaţiei în direcţia economisirii. Nu există un impact al acestei măsuri pe termen scurt. Un aspect ar fi că unii acţionari care aveau pachetul de control sau majoritar într-o societate pe care o ţineau listată la Bursă ca să o vândă la un moment dat şi să beneficieze de un impozit de 1%, nu vor mai fi stimulaţi să-şi aibă bussinesurile listate".

Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei de la Sibiu, este de părere că un impozit de 16% pe piaţa de capital este o măsură necesară în actualul context economic: "Lumea trebuie să înţeleagă că trecem printr-o perioadă de criză şi că nu se putea face rabat de la o asemenea măsură".

Guvernul vrea să ne ia bani şi din depozitele bancare

Printre măsurile de reducere a cheltuielilor stabilite de Guvern se numără şi impozitarea depozitelor bancare, prevedere ce va fi aplicată până la 1 iulie 2010, potrivit memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional.

Avocatul Georghe Piperea ne-a spus: "Orice modificare a Codului fiscal intră în vigoare în şaşe luni de la introducerea ei, aşadar Preşedintele Traian Băsescu nu poate vorbi serios despre o asemenea măsură". În cazul în care această lege va intra în vigoare, avocatul Piperea spune că băncile vor fi singurele care vor avea de suferit, deoarece clienţii bancilor nu vor mai fi dispuşi să depună banii, ci îi vor pune sub saltea. În aceste condiţii, băncile româneşti ar rămâne fără lichiditate, deoarece depozitele clienţilor sunt printre singurele surse de finanţare, atât timp cât băncile mamă nu mai acordă împrumuturi, este de părere avocatul Piperea.

De asemenea, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Centrale, ne-a spus că deponenţii vor fi afectaţi. "În momentul de faţă avem dificultăţi pe partea de cheltuieli şi pe partea de venituri. Pentru a avea venituri mai mari, guvernul vrea să majoreze taxele, dar acest lucru va lovi mult mai mult populaţia", a explicat domnul Vasilescu. Domnia sa consideră, însă, că Guvernul încă nu a terminat de căutat soluţii. Totodată, domnul Vasilescu este optimist în ceea ce priveşte depunerile bancare, precizând că băncile vor atrage în continuare depozite, deoarece clienţii tot vor avea nevoie de un câştig.

Totodată, avocatul Piperea consideră că cea mai dificilă măsură va impozitarea pe piaţa de capital. "Vor fi impozitate cu 16% şi sporurile de valoare ale acţiunilor deţinute de peste un an. Lucrurile sunt mai complicate pe piaţa de capital", susţine avocatul Piperea, adăugand că va trebui să se stabilească un profit consolidat sau o pierdere consolidată în urma tranzacţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb