• Prima încercare
La primul concurs organizat de TVR pentru ocuparea postului de director al Ştirilor, în decembrie 2011, s-au înscris trei concurenţi, printre care Rodica Culcer (care îndeplinea la momentul respectiv, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR), Cezar Ion (director al Direcţiei Editoriale din Televiziunea Română) şi un producător de la B1TV.
Pe 19 ianuarie, reprezentanţii Televiziunii Române au anunţat că TVR a anulat concursul deja demarat, în luna decembrie pentru că etapa finală a competiţiei (interviul) - care ar fi trebuit să se desfăşoare în 19 ianuarie - nu s-a putut ţine. Probele de concurs s-au derulat, până la interviul final, cu membrii comisiei de examinare, moment în care concursul a fost "îngheţat". Surse din cadrul Televiziunii Române ne-au declarat că desfăşurarea ultimei probe a tot fost tărăgănată de conducerea TVR, fiind depăşit termenul legal de 45 de zile pentru desfăşurarea concursului. În consecinţă, conducerea TVR a decis anularea concursului, iar niciunul dintre candidaţi nu a contestat decizia, pe motiv că nu ar fi legală.
Aceleaşi surse susţin că Rodica Culcer era în dizgraţia lui Traian Băsescu, iar Cezar Ion nu era bine-văzut de o parte a conducerii PDL, fiind susţinut de grupul condus de Valeriu Turcan.
• A doua încercare
După acest prim eşec, Consiliul de Administraţie al TVR, unde majoritatea este deţinută de opoziţie, UDMR, grupul minorităţilor şi doi reprezentanţi ai angajaţilor, a cerut conducerii TVR, respectiv preşedintelui-director general Alexandru Lăzescu, organizarea din nou a concursului pentru şefia DEIS.
Cei interesaţi de şefia Ştirilor TVR trebuia să prezinte la înscriere un proiect managerial specific pos-tului, în care să expună viziunea managerială asupra funcţionării Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport plecând de la două coordonate: adaptarea funcţionării Direcţiei la un flux continuu de informaţii furnizate de TVR Info, cu acoperirea, totodată, a jurnalelor susţinute pe celelalte canale SRTv, în acord cu evoluţiile tehnologice de ultimă oră, şi relaţia Direcţiei cu celelalte structuri funcţionale din SRTv.
Iniţial, la concurs s-au înscris trei angajaţi ai TVR: Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco şi Claudiu Lucaci. Ulterior, însă, şi-au depus dosarele de concurs şi Cezar Ion şi Horia Gruşcă, la rândul lor angajaţi ai TVR. Potrivit unor surse, însă, doar Cezar Ion şi Horia Gruşcă puteau intra efectiv în concursul pentru şefia Ştirilor TVR, întrucât doar ei îndeplineau toate condiţiile de concurs, anunţate de Televiziunea Română.
Mai precis, una din condiţiile impuse în cea de-a doua încercare pentru ocuparea postului consta în experienţa de conducere în mass-media de minimum 3 ani. Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco şi Claudiu Lucaci nu ar îndeplini acest criteriu. Aceleaşi surse ne-au spus: "Deşi pare corectă la prima vedere, această cerinţă are ca scop blocarea accesului unor oameni din interiorul TVR, care chiar dacă au suficientă experienţă într-un departament de ştiri, nu pot participa la concurs din cauza acestei cereri".
Pe 17 februarie, când au expirat înscrierile, Alexandru Lăzescu trebuia să anunţe în faţa membrilor dacă primii trei înscrişi la concurs nu sunt eligibili întrucât nu îndeplinesc cerinţa privind experienţa în mass-media de minim 3 ani. După 5 zile de la închiderea înscrierilor, candidaţii au fost anunţaţi însă că sunt în evaluarea dosarelor şi că a fost prelungită perioada de înscriere la concurs.
Tensiunile sunt foarte mari în jurul acestui concurs. Chiar săptămâna trecută, în cadrul Consiliului de Administraţie, Alexandru Lăzescu a fost întrebat dacă ar accepta pe aceas-tă funcţie un redactor şef de la o revistă pentru copii, iar domnia sa a răspuns afirmativ.
Sursele din TVR ne-au declarat că tărăgănarea concursului pare să ascundă căutarea unei persoane agreate în mediul politic. Tocmai pentru că nici unul dintre candidaţii iniţiali nu îndeplineau criteriile "politice", preşedintele TVR a prelungit perioada de înscrieri.
Comisia de concurs este formată din: Alexandru Lăzescu, Ioana Avădani, Anne Jugănaru, Paul Călin Botez şi Ion Stavre. Alexandru Lăzescu este preşedintele-director general al TVR, Ioana Avădani este directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Anne Jugănaru este membru în Consiliul de Administraţie al TVR din partea PSD, Paul Călin Botez este membru în CA al TVR din partea PDL, iar Ion Stavre este reprezentantul salariaţilor TVR.
În paralel cu acest concurs s-a desfăşurat un alt concurs pentru funcţia de director al Studioului Teritorial Craiova. În urma acestei competiţii, a fost declarat câştigător şeful de cabinet al prefectului judeţului Dolj, Nicolae Giugea. În urma acestui concurs, ceilalţi candidaţi vor să conteste rezultatul, şi Consiliul de Administraţie urmează să stabilească dacă va fi validat câştigătorul.
•
• Claudiu Lucaci: "Am cerut explicaţii suplimentare conducerii TVR"
• Concurenţii la şefia Ştirilor TVR nu au fost informaţi oficial de anularea concursului
Claudiu Lucaci a declarat că a trimis conducerii TVR o "solicitare legală" şi nu "o cerere de precizare". "Este o solicitare legală. Nu sunt singurul candidat care a solicitat aceleaşi date, dar în cazul meu nu am primit niciun răspuns nici până astăzi. Solicitarea a fost depusă în 24 februarie", a spus Claudiu Lucaci, citat de Media-fax. El a precizat că motivul anulării concursului nu i-a fost comunicat oficial. "Nu ne-a fost făcut cunoscut motivul anulării concursului, iar din punctul meu de vedere îndeplinesc cerinţele de înscriere, inclusiv cea privind experienţa de conducere în mass-media de 3 ani. În aceste condiţii, am cerut explicaţii suplimentare conducerii TVR", a mai spus Claudiu Lucaci.
Nici ceilalţi patru concurenţi la şefia Ştirilor TVR nu au fost informaţi oficial de anularea concursului. Toţi au declarat că au aflat din presă despre decizia luată de conducerea TVR de a anula concursul.
Monica Ghiurco a declarat că a trimis o scrisoare Consiliului de Administraţie al TVR, dar nu a depus o sesizare oficială conducerii Televiziunii Române privind prelungirea termenului iniţial de depunere a candidaturilor. "M-am adresat CA cu semnalarea unor aspecte care mi se păreau discutabile", a spus Monica Ghiurco. În scrisoarea sa, Monica Ghiurco punea în discuţie necesitatea experienţei de conducere în mass-media de 3 ani. "Eu am 2 ani, 3 luni şi 15 zile (experienţă de conducere în media, n.r.), dar care este relevanţa a 8 luni în plus sau în minus?", se întreabă Monica Ghiurco. "Un punct final în scrisoarea mea a fost şi acesta. De ce s-a prelungit înscrierea, de ce ciudăţenia asta de prelungire? Dacă nu eram eligibili, de ce nu au anulat concursul de prima dată, de ce s-a prelungit perioada de înscriere? Nu am solicitat un răspuns la scrisoarea mea, era doar un semnal, o punere în discuţie", a mai spus Monica Ghiurco.
În ceea ce priveşte decizia de anulare a concursului, Monica Ghiurco a spus că nu are ce să comenteze. "Aştept cu interes să văd care va fi noua tentativă de ocuparea a acestui post prin concurs şi să văd cum se vor evita greşelile de până acum", a mai spus Ghiurco.
Anca Lăzărescu a spus că nu a fost anunţată oficial de decizia de anulare a concursului. "Nu vreau să comentez mai mult", a spus Anca Lăzărescu. La rândul său, Horia Gruşcă a declarat că a aflat din presă de această decizie. "Ce mai e de comentat?", a spus Horia Gruşcă. Şi Cezar Ion, contactat de Mediafax, a spus: "Am fost surprins şi nu comentez decizia aceasta".
•
Rodica Culcer a condus Ştirile TVR din 2005. Ea a fost desemnată câştigătoare a concursului organizat în august 2005 de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de director la Ştirile TVR. Postul de director al Ştirilor TVR a fost scos la concurs în 18 iulie 2005, după ce rămăsese vacant ca urmare a demisiei lui Lucian Sârb. Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie 2011. Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.
Pe 31 ianuarie 2012, Consiliul de Administraţie al TVR a votat, din nou, încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR. Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a pus în aplicare, la 1 februarie 2012 hotărârea Consiliului de Administraţie, care prevedea încetarea contractului de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport al Rodicăi Culcer. Într-o postare pe blogul personal, intitulată "Good-bye, Stalin!", Rodica Culcer a spus că pleacă în urma unei epurări politice, precizând că a hotărât să părăsească şi postul de realizator, ca urmare a deciziei lui Alexandru Lăzescu de a ceda în faţa presiunilor politice din partea USL. Ulterior, Alexandru Lăzescu a spus că se delimitează de hotărârea CA, care prevedea încetarea mandatului Rodicăi Culcer la Ştirile TVR, precizând că a pus în aplicare decizia din cauza unei presiuni juridice, nu a unor presiuni politice.
•
- Cezar Ion este director al Direcţiei Editoriale din Televiziunea Română din iulie 2010 şi a fost director al Departamentului Producţie Editorială din TVR în perioada iunie 2006 - iunie 2008.
- Horia Gruşcă este în prezent realizator în TVR, iar în perioada 2003-2005 a condus Redacţia Emisiuni Informative Săptămânale, iar între 2001 - 2003 a fost coordonator Ştiri interne în TVR. Horia Gruşcă a fost membru al Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR în perioada 1999 - 2001 şi preşedinte al acestei Comisii între anii 2006 - 2010. În prezent, Gruşcă este membru în Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR.
- Monica Ghiurco este redactor - prezentator la Ştirile TVR din anul 2002 şi, în perioada 2008 - 2010, a fost coordonatorul Departamentului Social - Politic - Economic din Televiziunea Română.
- Anca Lăzărescu conduce interimar Direcţia Emisiuni Informative şi Sport din TVR. Ea a înlocuit-o pe Rodica Culcer, după ce mandatul acesteia din urmă a încetat. Totodată, Anca Lăzărescu este actualul director al Departamentului Emisiuni Informative din cadrul DEIS.
- Claudiu Lucaci este unul dintre cei mai vechi jurnalişti în audio-vizual, anjagat la TVR din 1994, colaborator la postul de radio şi ziare naţionale; doctor în sociologie şi absolvent al unor cursuri Harvard. În Televiziunea Română, din 2005 până în prezent, a coordonat jurnale de ştiri şi emisiuni informative ca Ora de Ştiri, Jurnalul TVR2 , Ultranews, Spaţiul Deciziilor. Lucaci a fost coordonatorul editorial al campaniei naţionale de desfăşurare a Summitului NATO din 2008.
Pe lângă acestea, Claudiu Lucaci a fost şeful departamentului comunicare publică al Guvernului între 2001-2003, şef de misiune diplomatică în Statele Unite şi director de comunicare la Ministerul Tineretului şi Sportului în anul 2009.