POTRIVIT BERD, Economia României va creşte cu 1% în 2010

V. Ribana
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 octombrie 2009

Numărul falimentelor şi rata şomajului vor spori anul viitor, în Europa Centrală şi de Est

Economia ţării noastre va creşte cu un procent anul viitor, după ce, în 2009, vom asista la un declin de 8%, care urmează expansiunii de 7,1% înregistrată în 2008, estimează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în Raportul de Tranziţie pe anul curent, care va fi publicat luna viitoare.

Peter Sanfey, economist la BERD, declară: "După ani de creştere susţinută, România se confruntă cu o încetinire economică semnificativă, ca urmare a declinului exporturilor, a reducerii activităţilor din sectorul construcţiilor şi a micşorării nivelului de finanţare. Cu toate acestea, instituţiile financiare internaţionale au acţionat pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei, iar perspectiva României pe termen mediu rămâne favorabilă, cu un potenţial bun în ceea ce priveşte reluarea creşterii odată ce condiţiile globale o vor permite".

Documentul notează că orice revenire în 2010 se întrevede a fi fragilă şi neconsistentă în ţările din Europa Centrală şi de Est. Raportul BERD arată că vor exista diferenţe semnificative între ţări, mascate de o rată medie de creştere de 2,5% la nivelul regiunii.

Recesiunea este pe sfârşite în mai multe ţări

Pentru economiile ţărilor Europei Centrale şi de Est, BERD estimează o scădere medie de 6,3% în 2009, ca urmare a declinului brusc al producţiei din prima jumătate a anului. "Semnele unei creşteri pozitive în trimestrul al treilea din 2009 sugerează că recesiunea este pe sfârşite în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est", conform raportului.

Erik Berglof, economistul şef al BERD, susţine: "Este evident că impactul social al crizei economice globale va fi resimţit cu precădere anul viitor, când numărul falimentelor companiilor şi rata şomajului vor continua să crească. Se estimează că în regiunea BERD, creşterea pe termen mediu se va situa sub tendinţa din ultimul deceniu".

Deşi creşterea din 2010 a ţărilor din zona Europei Centrale şi de Est este prevăzută să fie mai mare decât valoarea de 1,5% anunţată de BERD în luna mai, aceasta reflectă mai degrabă revenirea dintr-o încetinire mai puternică decât se anticipase anterior, şi nu semnele unei economii mai viguroase în 2010.

Conform raportului, printre factorii care influenţează expansiunea în 2010, se numără ritmul lent de creştere a exporturilor (în special în zona euro) şi înăsprirea condiţiilor de creditare, deoarece, treptat, băncile vor continua să-şi reducă investiţiile în regiune, iar finanţarea persoanelor fizice şi a firmelor mici va rămâne limitată, ca urmare a creşterii numărului creditelor neperformante.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb