POTRIVIT ESTIMĂRILOR COMISIEI NAŢIONALE DE PROGNOZĂ, În 2007, serviciile se vor scumpi mai mult decât produsele alimentare şi nealimentare

Ioana Rosenberg
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 decembrie 2006

În 2007, serviciile se vor scumpi mai mult decât produsele alimentare şi nealimentare

Produsele alimentare se vor scumpi cu 4,7% începând cu anul viitor, cele nealimentare cu 5%, iar serviciile cu 5,7%, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). După aderarea ţării noas­tre la Uniunea Europeană, nu vor apărea modificări semnificative în evoluţia preconizată a inflaţiei, a declarat pentru ziarul "Bursa" Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză. Inflaţia medie anuală a fost estimată de CNP la 5% în 2007.

Prin comparaţie cu evoluţia preţurilor de consum în unele state membre după aderarea la UE, este de aşteptat ca preţurile unor produse alimentare precum zahărul, dulciurile, uleiul şi carnea, să crească pes­te media anuală a inflaţiei. Însă creşterea preţurilor de consum se va situa sub inflaţia medie, preconizează domnul Ghizdeanu.

În Polonia, în 2004, anul aderării la Uniunea Europeană, preţurile la carne au crescut cu 9,6%, pâinea şi cerealele s-au scumpit cu 5,3%, laptele, brânza şi ouăle cu 5,1%, uleiurile şi grăsimile cu 10,8%, iar zahărul, gemul, mierea şi ciocolata cu 17%. În Cehia, carnea s-a scumpit cu 2,8% după aderare, pâinea şi cerealele cu 16,6%, laptele, brânza şi ouăle cu 3,9%, uleiurile şi grăsimile cu 4,1%, iar zahărul, gemul, mierea şi ciocolata cu 5,2%.

Producătorii preconizează fluctuaţii ale preţurilor unor alimente de la 1 ianuarie

Evoluţia preţurilor la carne va fi imprevizibilă la anul, preconizează preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Mihai Vişan. Intrarea produselor din Uniunea Europeană pe piaţa autohtonă va fi liberă de la 1 ianuarie, ceea ce va determina, în opinia producătorilor româ­ni, o tendinţă de testare a pieţei şi deci fluctuaţii ale preţurilor la carne. Carnea de porc s-ar putea ieftini cu 10-15%, cea de pasăre până la 20%, iar mezelurile cu 10-15%, estimează domnul Vişan.

Este însă aşteptată o scumpire a preţurilor la ulei, ne-a spus Louis Sandu, directorul general al "Ultex" Ţăndărei. Dar aceste modificări nu vor fi semnificative, consideră sursa citată.

Alcoolul românesc se va scumpi cu 5-10%, pe fondul creşterilor de preţuri la combustibili, gaz metan şi electricitate. Preţurile băuturilor alcoolice din import vor scădea, însă, cu până la 20%, preconizează Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice.

Ţigările nu se vor mai scumpi, cel puţin în prima jumătate a anului viitor, deoarece nu a fost anunţată nicio modificare a accizelor la tutun în această perioadă, ne-a spus Gilda Lazăr, director Corporate Affairs în cadrul "JTI" România.

Mobila şi electrocasnicele se vor ieftini în 2007

Produsele electrocasnice se vor ieftini de la 1 ianuarie, pe fondul reducerii taxelor vamale de la 42 la 14%. Însă vor intra în vigoare taxele de mediu obligatorii, care ar putea determina o scumpire a frigiderelor şi a aparatelor de aer condiţionat.

Şi mobila s-ar putea ieftini în 2007. Deşi vor creşte preţurile la energie, materie primă şi mână de lucru, presiunea importurilor favorizate de menţinerea cursului mic al leului ar putea determina scăderea preţurilor la mobila românească, estimează Ioan Mărginean, directorul general al "Silvarom".

În privinţa automobilelor, Brent Valmar, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), preconizează că nu vor apărea schimbări spectaculoase pe care cumpărătorul trebuie să le suporte, mai ales în sectorul automobilelor cu capacitate cilindrică mică. Nu vor fi modificări ale taxelor pentru maşinile care îndeplinesc normele Euro 4, iar pentru cele care respectă normele Euro 1, 2 şi 3, taxele de înmatriculare vor începe de la 0,5 euro pe centimetru cub. Pentru maşinile non-Euro, taxa va fi de 2 euro pe centimetru cub. Tot de la 1 ianuarie va fi eliminată taxa de înmatriculare de 30% pentru autovehiculele non-europene.

Serviciile medicale private vor înregistra cele mai mari scumpiri începând cu anul viitor

Serviciile medicale private s-ar putea scumpi cu până la 20%, ne-a informat directorul general al Centrului Medical Unirea, Enayati Wargha. Această scumpire va surveni pe fondul creşterilor salariale foarte mari în acest sector.

Tarifele pentru seviciile turistice nu vor fi însă majorate. Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism, estimează că nu vor creşte costurile de cazare în 2007. În principiu, o stabilizare a preţurilor este posibilă datorită menţinerii preţurilor la utilităţi, însă scumpirea ofertei turistice autohtone ar genera o recesiune a afacerilor în domeniu.

Este dificil de făcut o estimare a evoluţiei preţurilor la serviciile de comunicaţii, ne-a spus Dan Cristian Georgescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii. Piaţa de comunicaţii electronice este în continuă evoluţie, marcată de schimbările spectaculoase în privinţa serviciilor şi ofertelor furnizorilor. Singura reglementare în acest sens este proiectul deciziei preşedintelui ANRC privind stabilirea formulelor de control a creşterii tarifelor pentru "Romtelecom". Este vorba de o formulă de control pentru trei ani, începând cu 2007, care va permite "Romtelecom" o creştere medie anuală maximă a tarifelor cu amănuntul egală cu rata inflaţiei plus 2,09%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb